Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Dr Barış Çakır Burun Akademi

http://blog.milliyet.com.tr/burunakademi

24 Mart '13

 
Kategori
İlk Yardım
 

Başıma gelmez demeyin, parmak kopmasında acil tedavi

Pratiğimin çoğunu estetik cerrahi oluştursa da, uzun süre travmatik mikrocerrahi konusunda çalıştım. El yaralanmaları, toplumumuzun yeteri kadar bilgi sahibi olmadığı bir konu.  Kopan parmağın getirilmemesi, geç getirilmesi en önemlisi yanlış taşınması nedeniyle, tutmayan parmaklarımız oldu. Bugün el, parmak kopmalarında, ACİL yapmanız gerekenleri anlatacağım.

Kesici, delici, ezici aletleri kullanan herkes risk altında. Ev kadını bile olsanız, bir gün parmağınız kopabilir. Bu bilgiler, parmağınızı kurtarabilir.

1. El, parmak kopmalarındaki kan kaybı,  nadiren hayatı tehdit eder, panik yapmayın, yarayı, temiz bir bezle sarın, elinizle bastırın ve yukarıya kaldırın. Kanama duracaktır. En yakın sağlık merkezine gidin.

2.KOPAN PARÇAYI, yanınıza alın. Çok defa, yaralanma bölgesine adam yollayıp, parça arattık, Hasta ve doktor oturup parça bekler ve çok vakit kaybedilir.

3. Kopan parçayı, ıslak bez, pamuk, gazlı beze sarın, bir naylon poşete koyup bağlayın, bu poşeti içinde buzlu su olan diğer poşete koyun. Bu işlem, size bazen 10 saat kazandırır. Arabayla sürat yapsanız bu süreyi kazanamazsınız.

Parçayı, buzun üzerine koymayın. Faydası olmaz, zararı olur. Buz da soğuk yanığı yapar. Doğru ısı +4 derecedir. Ameliyat hazırlığı sırasında, kopan parçayı buz dolabının rafına koyarız.

4.Acil tedavinizin yapıldığında, telefon ile el cerrahisi yapılan bir merkezle bağlantıya geçmek zaman kazandırır. El, parmak kopmalarında ilk 6-8 saat ameliyat başarısı için kritik süredir.

Güzel günler dilerim.

Dr. Barış Çakır

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif  Cerrahi Uzmanı

www.bariscakir.com

Güzellik önerileri için twitter:@cerrahisanati

 

 
Toplam blog
: 91
: 328
Kayıt tarihi
: 03.03.13
 
 

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanıyım. Fulya Terastaki ofisimde hastalarımı kabul e..