Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '15

 
Kategori
Anılar
 

Basın dünyamızda bir Hasan Pulur vardı

Basın dünyamızda bir Hasan Pulur vardı
 

Gazeteci yazar Hasan Pulur ( 1932 - 29 Kasım 2015 )


Gazeteci Hasan Pulur’u da yitirdik. Güle güle gitsin, Türk basınında ve gazeteci yazarlar arasında koca bir çınardı. Deneyimli güngörmüş bir yazardı. yolu açık olsun. En son yazısı Milliyet gazetesinde 28 Mayıs 2015 ‘te yazmıştı. Uzun yıllar Hürriyet ve Milliyet “ gazetelerinde“OLAYLAR ve İNSANLAR” köşesinde yazıyordu. Hep bu köşeye sadık kaldı. En son yazısında memleketin durumunu beğenmeyerek özetle şöyle diyordu:

Gündemi takip eden bir yazardı. Türk basının önde gelen çınar isimlerinden biriydi.  Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila, NTV canlı yayında usta gazeteciyle ilgili şu bilgileri verdi: "Mayıs ayından beri rahatsızlıkları vardı. Zaman zaman hastaneye yatıyordu. Son 2, 3 aydır sağlık durumu kötüleşmişti. Bir süredir yoğun bakımdaydı. Bugün kaybettik. Büyük üzüntü içerisindeyiz. Türk basınının çınar isimleri bir bir gidiyor. Hastaneye, sık sık ziyarete gidiyorduk.  Her zaman gündemle ilgiliydi. Haberleri soruyordu. Ve yine yorumlar yapıyordu.  7 Haziran seçimleri ve öncesi siyaseti yakından takip ediyordu. Yazamadığı için de çok  üzülüyordu” diye konuştu.

Gazeteci yazar Hasan Pulur, 1932 doğumlu idi.  ilköğrenimini İstanbul’da yaptı. Ortaokul yıllarında öğrenimine ara vererek yaklaşık üç yıl, bazı işlerde çıraklık yaptıktan sonra, tekrar öğrenime döndü. Ortaokul bitirme sınavlarına dışarıdan girdi, kazandı. Kabataş Lisesi'nde yatılı okudu. Liseden sonra sırasıyla 1954’te Son Saat, 1955’te Yeni İstanbul, Vatan, Havadis, 1957’de Akşam, 1958- 1979 yılları arasında Milliyet, 1979- 1986 yılları arasında Hürriyet, 1986-1988 arasında Güneş ve 1988’den itibaren yeniden Milliyet gazetelerinde çeşitli kademelerde çalıştı. 

Yazıları Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin ve Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın yarışmalarında başarı ödülleri kazandı. Meral Pulur’la evlendi Korkut ve Bülent adında iki oğulları oldu. 13 Şubat 2007'de 50 yıllık hayat arkadaşı Meral Pulur'u kaybetti. Oğullarından Korkut Pulur 17 Ağustos 2010 tarihinde kanser hastalığı nedeni ile 53 yaşında vefat etti.1961 yılında, Milliyet Gazetesi'nde Olaylar ve İnsanlar adlı köşesinde okurlarının ilgisini çeken yazılar yazan Pulur, 1988'den 2015’e dek ise Milliyet gazetesinde yazdı. Bu yazıları daha sonra kitap haline de getirildi. Pulur yaşam öyküsünü Sefa Kaplan’ın hazırladığı 2006’da yayımlanan nehir söyleşi kitabı ‘Olaylar ve İnsanların Peşinde bir Ömür’de anlattı. Son yazısı ‘Gidişat’ başlığıyla 28 Mayıs 2015’te yayımlandı.

Hasan Pulur son yıllarda sevgili eşi Meral Hanımı ve oğlu Korkut’tu kaybedince daha sağlığı bozulmuştu. Günden güne eriyordu.  kaybetmişti. Ölümü gazeteciler  dünyasında acı ve büyük bir kayıptı. Pulur’un  cenazesi  Sevent’teki Afet Yolal  Camii’nde öğlen kılınan cenaze  namazının ardından 01 Aralık 2015 günü  Aşiyan’da Aile Mezarlığı’nda  dualarla  toprağa verildi.  Pulur’u gazeteci yazar dostları, ile Siyaset, sanat ve iş adamları birçok sevenleri uğurladı. Taziyeleri oğlu Bülent Pulur  ve ailesi kabul etti.^Bülent Pulur: “ Babam altı aydır yoğun bakımdaydı. Öncesinden  evden bir şekilde yazmaya devam etti. Ölümü bizi çok üzdü, ancak her kesimden insanlar vardı. Bu da bizi çok  mutlu etti “ diyordu. Duayen gazeteci  Oktay Ekşi ise:  Hasan bu meslekte dürüst, ilkeli bir şekilde ayakta kalmayı becerebilmiş arkadaşlarımızdan biri idi. Şair yazar ve gazeteci Hilmi Yavuz ise:  Hasan Pulur 65 yıllık arkadaşımdı. Benim okul arkadaşımdı,  Ben 1957’de Vatan’da çalışırken Hasan “Yeni İstanbul’da polis muhabiri idi. Daha sonra  “ Akşam’a, Havadis’e, oradan da “ Milliyet’e transfer oldu. Onunla sık sık görüşüyorduk. Hasan’la yakın dostlumuz, yaz aylarında Bodrum’daki birlikteliğimizle  daha da sıklaştı. O günleri anlatmaya devam edeceğim.”

Evet gazeteci yazar Hasan Pulur  gizli, saklı ve açık bir çok arılarıyla  aramızdan ayrıldı. Olaylar ve İnsanlar “  peşinde bir ömür tüketti. Bunları bir NEHİR SÖYLEŞİ bağlamında İş Bankası yayınları arasında  yayınlandı. 2006. Onu her zaman  bu güzel duygu ve anılarıyla   saygıyla ve rahmetle anacağız. Başta ailesi olmak üzere  tüm sevenlerine ve gazeteci dostlarına   başsağlığı diliyor. mekanı cennet olsun diyorum…

Abdülkadir GÜLER

05. 12.2015 – SÖKE         

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..