Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '13

 
Kategori
Güncel
 

Basın ne kadar özgür?

Basın ne kadar özgür?
 

The Times gazetesine, Gezi Parkı eylemleriyle ilgili, sanat ve edebiyat dünyasından 30 ünlü ismin imzasıyla ilan verilmesinin ardından, Uluslararası Basın Enstitüsü'nün (IPI) Türkiye Ulusal Komitesi'ni oluşturan Basın Enstitüsü Derneği, "Gazetecilerin hedef yapıldığı bir demokrasi olmaz" başlıklı bildirisinde, Gezi Parkı olayları çerçevesinde yaşanan ifade özgürlüğü ihlallerini kınadı. Bugün yayınlanan bildiride şöyle denildi:

Basın özgürlüğü açısından dünya tarihinde ender görülen vahamette ihlallerin yaşandığı bir süreçten geçiyoruz.

Gezi Parkı protestolarının başladığı 27 Mayıs’tan bu yana onlarca gazeteci işten atıldı, zorunlu izne gönderildi, istifa etmek zorunda kaldı, polis şiddetine maruz kaldı, yaralandı ve/veya gözaltına alındı.

Son olarak Sabah gazetesi ombudsmanı Yavuz Baydar bu sürecin kurbanı oldu. Gazetenin Gezi protestolarıyla ilgili yaklaşımını eleştiren Baydar, iki yazısının yayınlanmamasının ardından işten atıldı.

“HÜRRİYET”

Türkiye 'de gazeteci olmak kolay veya zordur. Kolay olması için AKP 'ye yandaş olursun onların dilinden yazarsın. Köşenizi sağlama alırsınız. Patronda rahat eder. Her gün yazacaklarınız üçaşağı beşyukarı bellidir. Muhalefete vurursunuz , iktidarın yaptıklarını ayakta alkışlarsınız sizden iyi gazetece olmaz.

Gazeteciğin zor olmasına gelirsek. Bunun sonu mesleğinizi yapamaz hale gelirsiniz. Çünkü sürekli baskı altında olursunuz . İstedikleriniz yazamazsını yazarsanız sonuna katlanmak zorundasınız. Ya istifa ettirilirsiniz ya da kovulursunuz.

NTV Tarih, Gezi Parkı özel sayısını yayınlayamadan kapatılınca, genel yayın yönetmeni Gürsel Göncü istifa etti. TMSF'nin el koymasının ardından Akşam gazetesi genel yayın yönetmeni İsmail Küçükkaya, görevden alındı. Bu iki yayın organı ve bağlı oldukları grupların yanı sıra diğer birçok medya kuruluşunda da çok sayıda istifa ve işten çıkarma yaşandı.

Bunca yaşanan istifalar ve işten kovulmalar sizce tesadüf eseri mi oldu ? Yoksa iktidarın baskısına dayanamayan medya patronları hür iradelerini mi kullandı. Bunlara bizim medyamız suskun kalır ama uluslar arası medya suskun kalmaz.

24 Temmuz Basın bayramında Türkiye’de basının katledildiği ,gerçeklerin halktan saklanıldığı, doğruları yazanların korkutulduğu ,sindirildiği bir dönemden geçiyor.

 
Toplam blog
: 13
: 361
Kayıt tarihi
: 17.07.13
 
 

Yazacak bişeyleri olmalı insanın... ..