Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Nisan '10

 
Kategori
İzmir
 

Basında ustalar, çıraklar ve vefa örnekleri

Basında ustalar, çıraklar ve vefa örnekleri
 

Müjdat Gezen, İzgü ve Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan


Yazın hayatında olsun, basın yayın münasebetlerinde olsun, kanununda yazılmamış, elden ele, şahıstan şahısa geçen örfler, adetler, ve de bir çok birikimler vardır. Adına. “Usta ve çırak” münasebetleri denir. Bu kaideyi bilen ilgililer, aşağıda okuyacağınız gibi, zaman zaman, “ustaya saygı” günü tertiplerler, yeri ve sırası geldiğince.

Basın yayında ustalara önem verilir. Ustalar saygındır. Deneyim ve sair birikimler, acı ve minnetlerle birikim yapmışlardır. Bir başkasının sıfırdan, “pat” diye o işe el atıvermesi, sahiplenmesi,” gibi bir hareket içine giremez. Ossat yakasından tutulur, camianın dışına çıkarılır, şimdiye kadarki edindiği rütbeleri sökülür, cıscıbldak bırakılıverirler.

İşte. Zaman zaman, bu gibi oluşumlara bakıp da “bizim blogda neden hep didişme var? Niçin onore edilmek yok?! diye içimizden geçiririz. İçimizde ustalar var. Onların kıymetlerini bilmeyiz. Anmaktan kıskançlık duyarız. En ufak falsosundan da yerlere çalarız. Neden? Basın camiasından değildirler. Adet ve örfleri bilmezler. Bu hamurda yoğrulmamışlardır. Matbaa mürekkebi yalamamışlardır.

Konak Belediyesi İzmir’de sanat, kültür ve edebiyat alanında kente ve kentliye önemli katkılar sağlayan, eserleriyle iz bırakan yaşayan isimleri ”Ustaya Saygı” adıyla düzenlenen etkinlikler ile hem anıyor hem de bu isimlerin anılarda yenilenmesini sağlıyor.

Konak Belediyesi’nin Ustaya Saygı etkinliğinin geçen ay ki ilk konuğu Agora Meyhanesi adlı şarkının güftesini yazan, arkadaşımız Şair Dr.Onur Şenli’ydi. Prof.Dr.Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi’nde başlayan etkiliğin ikinci konuğu ise Türkiye'nin en çok okunan gülmece ve çocuk kitapları yazarlarından olan arkadaşımız, Muzaffer İzgü…Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan, başlatılan proje ile İzmir’e çok şey katmış büyük ustalara, küçük bir vefa sunmak istediklerini söyledi. Tartan, “Dünyanın pek çok ülkesinde yayınlanan bir edebiyat devinin İzmir’de yaşamasından dolayı gururluyuz. Muzaffer İzgü çok iyi bir sanatçı, çok iyi bir dost, adam gibi adam. Sanatçılarımıza yaşarken sahip çıkalım, değer verelim” dedi.

Muzaffer İzgü ve Başkan Tartan konuşma kürsüsündeyken sahneye sürpriz bir şekilde Müjdat Gezen’in girmesi hem konukları hem de İzgü’yü çok şaşırttı. Başkanın hazırladığı bu sürpriz, geceye büyük renk kattı. Gezen, İzgü’nün kendisi için büyük önem taşıdığını ve kendisiyle çok iyi bir dost olduğunu söyledi. Duygulu anların yaşandığı Ustaya Saygı gecesinde İzgü, Başkan Tartan’ın son derece vefalı ve değer bilen biri olduğunu belirterek, “Muzaffer İzgü Sokağı’nın açılışına davet edildiğimde çok şaşırdım. ‘öldüm de farkında mı değilim acaba’ diye kendimi çimdikledim. Ama her şey gerçekti. Bir yazarın yaşadığı şehre borcu vardır. Ben bu borcu ödedim mi ‘hayır’. İzmir’i seviyorum, başkanın ve İzmir’in hayranıyım. Ölene kadar burada kalacağım” diye konuştu.

Soyer Kültür Merkezi Tiyatro Bölümü öğrencileri İzgü’nün ilk kitaplarından olan “Donumdaki Para”dan kısa bir kesit oynadı. İlgiyle izlenen oyunun ardından yazarlar; Şükran Yücel, Gülseren Engin, Hülya Soyşekerci ve Mavisel Yener, Muzaffer İzgü’nün ülkemizin edebiyat, kültür ve sanat yaşamına kazandırdıklarını, kişiliğini, dostluğunu ve İzmir’e olan sevdasını dile getirdiler. Mayıs ayında da Ustaya Saygı gecesinin konuğu Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne ve Görüntü Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Özdemir Nutku olacak.

M U Z A F F E R İ Z G Ü;

29 Ekim 1933 günü Adana'da yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen İzgü, Türkiye'nin en çok okunan gülmece ve çocuk kitapları yazarı. İlk mizah yazıları Akbaba dergisinde yayınlanan İzgü’nün özel tiyatrolarda oynanan, radyolarda yayınlanan oyun ve skeçleri de bulunuyor. Yazdığı ilk oyun, İnsaniyettin'dir. Eserlerinde güldürmekten çok düşündürmeyi amaçlayan yazar, toplumsal çarpıklıklara sınıfsal açıdan bakarak Anadolu insanının sorunlarını kara mizah yöntemiyle yansıtıyor. Zıkkımın Kökü ile Ekmek Parası adlı eserlerinde kendi yaşam öyküsünü ortaya koyan yazarın Zıkkımın Kökü adlı eseri daha sonra filmi çekildi. 27 yıl öğretmenlik yapan İzgü’nün bu güne kadar 145 eseri yayınlandı. Onlarca ödül almış, edebiyatta 53 yılı geride bırakmış bir yazar olan İzgü’nün son kitabının adı ise “Hamdolsun Açız.”

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..