Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

06 Mayıs '18

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Basının Basımı / Bölüm:5

Basının Basımı / Bölüm:5
 

Günümüzde yerel gazete çıkarmak çok kolaydır ve herkesi teşvik edicidir.


(Geçen Haftadan Basının Dününe Yönelik Yazının Devamı Niteliğinde, Gazete Basımının Bu Günü.)
 
Gazete ve evrak çeşitleri basımına, son yıllarda teknolojinin en sona yakın icatları getirilerek yararlanılıyor. Artık bütün gazetelerin yazıları bilgisayarda yazılıyor, sayfalar bilgisayar ekranında hazırlanıyor. Fotoğraflar dijital fotoğraf makinleriyle çekiliyor. Çekimler doğrudan bilgisayara aktarılıyor. Kullanılacak konuya göre bilgisayar ekranında sayfalara yerleştiriliyor. Hafızalı olan dijital fotoğraf makineleri binlerce fotoğrafı bir anda bağrına basıp, bünyesinde saklayabiliyor.
 
Lüzum görüldüğünde istenilen fotoğraflar internete aktarılıp, direk gazete sayfasına yerleştiriliyor.
 
Tamamen bilgisayar ortamında hazırlanan gazeteler, ofset tekniği ile basılıyor. Biraz teknolojinin getirdiği kolaylıklardan, çoğunlukla da siyasilerin rekabetleri dolayısıyla verdikleri özel pay ve faydalar  sebeplerinden dolayıdır ki şimdilerde gazete çıkarmak çok kolay. Öyle olmasa ülkemin her yöresinde bu kadar çok günlük gazete çıkarılabilir mi?
Arkana sağlam bir destek buldun mu, çevrendeki köstekler ortadan kayboluverirler, yahut çevrenize dostane yaklaşımda bulunmaya başlarlar. Hatta işe bile ortaklık teklifinde bulunabilirler. Çünkü meslekten anlamasa da bilgisayar sayesinde kolay yazı yazma ve anında resim kullanma tekniği var.
 
Yani matbaacılıkta hurufat devri kapanmış, yerini bilgisayar (ışın, lazer) devri hüküm sürüyor. Hiç gazetecilikten anlamayan, usta eli değmemiş, mesleğin eğitimini almamış, topluma yararlı bir meziyeti bulunmayan eli boş gençler bile bir anda gazeteci oluveriyor. Onların yaptığı genelde ulusal basından internet aracılığıyla alıntı haberler. Yanı sıra; yörenin resmi dairelerinden gönderilen açıklamalar, zira günümüzde her kurumda basın müşavirleri bulunuyor. Kurum yahut kuruluşa ait duyuruyu veya bildirimi neredeyse sayfaya konulacak halde haber haline getirerek gazetelere ulaştırıyor. Buralardan bazen tam sayfa tanıtım  ve de resmi ilan pastalarıda paylaştırılabiliyor.
 
Bülten olarak kendilerine ulaştırılan bir iki jandarma, polis, adliye haberi de valilik basın bürolarından elde ediliyor. Sayfaların geri kalan yerleri, bir iki fıkranın yerleştirildiği mizah köşesi, lüzumlu telefonlar, TV programları, bir kaç emekli öğretmenin köşe yazıları, amatör heveslilerin gönderdiği şiir köşesi, yerel spor haberleri ve zayi ilanları...
 
Bu şekilde gazete çıkarmak çok kolaydır ve herkesi teşvik edicidir. Bir yer bulmanız, düşük model bir bilgisayar almanız ve sokaktan işsiz bir genci ucuza tavlamanız yeterlidir. Siz de gazeteci kabul edilir, itibar görür, bu sayede istediğiniz denize yelken açabilirsiniz. Rüzğara doğru yön çevirerek de, varmak istediğiniz limana ulaşmanız uzun süreli olmayacaktır.
 
Velhasıl  teknoloji günümüzde pek çok iş kolunu kolaylaştırdı. Yıllar geçtikçe çağımızın son tekniği denilen şimdiki teknik, bakalım yerini ne zaman, nasıl bir teknolojik kolaylığa bırakacak? Çünkü ilim ve teknik yerinde bir türlü durmuyor. Her gün bir önceki yapılanı geliştiriyor.
 
(Nasip Olursa Haftaya Anadolu Basınının Detayına Dalacağız İnşallah)
 
Ayfer AYTAÇ - ayferaytac.com
 
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..