Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ocak '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Basit güçlüdür...

Basit güçlüdür...
 

Görünüş aldatıcıdır.


Sevgili İnsanoğlu,

Bunca yıldır çalışıp durdunuz, gerekli gereksiz bir yığın şeyi hayatınızın içine tıkıştırdınız durdunuz hiç düşünmeden. Aldıklarınız ve yaptıklarınız, yaşamınızı kolaylaştıracağına, gittikçe karmaşık ve yorucu hale sokuyor her şeyi. Farkında mısınız? Yok değilsiniz… Neden değilsiniz; çünkü her şeyi kolaylaştırmak için yaşamınızı sadeleştireceğinize daha da karmaşık hale getiriyorsunuz. Karmaşa sizin işlerinizi kolaylaştırmaz. Aksine kaosu meydana getirir. Kaos teorisine göre “Kaostan düzen doğar.” Diye iddia edilse de bu yeni düzen oluşumu sizin, çok daha fazla enerji ve mesainizi alır.

Bunca yıldır RİSK alıp hayatta ne kazandınız ve bu arada neler kaybettiniz? Yoksa bana risk alarak kazandığınızı sandığınız ve hayatınıza katma değer yarattığını iddia edeceğiniz mal mülkten falan mı bahsedeceksiniz. Eğer öyleyse sahibi olduğunuzu sandığınız, şeylerin aslında kölesi olduğunuzun farkında mısınız? Yani mal, mülk, ikişer üçer arabalar, ikişer üçer banka kartları, ikişer üçer cep telefonları, ikişer üçer kol saatleri vb. bir yığın aslında bir tanesi yeterli olmasına rağmen 2-3 ve daha fazlasına sahip olduğumuz karmaşık grifit ilişkiler yumağını mı methedeceksiniz bana. Bütün bunların yönetiminin şahsınıza ait mi olduğunu sanıyorsunuz? Gerçekten öyle mi? Teoride evet siz onları yönetiyorsunuz, ama pratikte hayatınız, onlara endeksli ve onlar ne isterse veya n’apılması gerekiryorsa onu yapıyorsunuz, farkında mısınız?
O çok övündüğünüz pahallı arabalarınızı alırken hayatınızın daha rahat ve güzel olacağını düşünüyordunuz değil mi? Yok kaskosu, yok taşıt vergisi, yok bakım masrafı, yok cezası yok park parası, yok park yeri belası vs. vs. Trafik kaosunu ve kazayı ve belayı hiç saymıyorum zaten.

Kaçınızın telefonu “Akıllı telefon” ve siz, bu pahallı ve karmaşık telefonların hangi özelliklerini doğru düzgün kullanabiliyorsunuz. Kullanmayı mı bilmiyorsunuz, yoksa zamanınız mı yok? Aaa oldu mu yaa! Hani siz bu telefonu çok fonksiyonlu ve özellikli diye beğenmiştiniz ve dünya paraya almıştınız ya altı ay önce. Aaa bir de şimdilerde aldığınız fiyatın yarısına mı düşmüş… Hay Allah bir de 2-3 tane sim kart ve telefonunuz mu var. Üstelik bu telefonların faturalarına bir yığın para mı ödüyorsunuz. Vah vah...
3-5 adet limitleri ile övüm övüm öğündüğünüz kredi kartlarınızın durumu ne? Çok mu şiştiler bu aralar. Üstüne üstlük dünya kadar yıllık aidat mı alıyorlar her tür kart ve banka hesabınızdan. Ha bir de bankaya yatırdığınız canım paracıklarınızdan stopaj adı altında kesintiler falan mı uyguluyorlar. Tüh tüh…
Ya gereksiz paralar saçtığını birbirinin benzeri bir yığın kozmetiklere, kap kacak ve kıyafetlere ne demeli… Banyo, makyaj masası, mutfak dolapları ve gardırobunuzda yer mi kalmadı… Daha buna benzer bir yığın örnek verilebilir. Burada en büyük sorun insanoğlunun ihtiyacından fazlasına sahip olma hastalığıdır. Aslında bu konuda eğer hayvanları örnek almış olsaydık, yani ihtiyacımız kadarını tüketseydik, ne gelir dağılımı adaletsizliği, ne yokluk, ne savaşlar ne de kirlilik ve küresel ısınma olurdu…
Bu yüzden karmaşa yaratan kaotik yapılardan hoşlanmam ve hayatımı sadeleştirmeye çalışırım. BASİTLEŞTİRİLMİŞ HAYAT SADE VE GÜZELİDİR.
“Küçük şeylerin, büyük mutluluklar yarattığını ve paranın mutluluk satın alamayacağını” bilen birisi olarak söyleyebilirim bunları. Şimdilerde bu sadeleştirme fikri size tuhaf veya denemesi bile (sahip olduklarınızı terk etme fikri) korkunç olarak gelebilir. Ama ben sizin işinizi kolaylaştırmak için küçük bir hatırlatma de bulunabilirim. Örneğin; küçüktünüz, o zamanın Türkiye’sinde çok fazla imkanlara sahip değildiniz, ihtiyaçlarınız da az idi. Fakat herkes çok mutluydu hatırladınız mı?

Neyse benden bu kadar, bundan sonrası size kalmış. Yazımı, Düş Hekimi Yalçın Ergir’e ait çok sevdiğim bir şiirle noktalamak istiyorum. Selam ve sevgilerle…
Not: Bu yazıyı sevgili Tutaste’ye armağan ediyorum.
Mesela susayınca su içecek kadar basit...
Dört çıkacak, ikiyi ikiyle çarptığında.
Tek düğmesi olacak elindeki cihazın;
tek bir düğme, tek bir cümle gibi...
Sevince lafı dolandırmadan söylediğin
"seni seviyorum" gibi.
Basit bir öpücük yetecek sana...
Basit, sıcak bir öpücük;
ve o öpücükle dolacak tüm günlerin, tüm düşlerin.
O öpücük için yapacaksın hayatinin kavgasını,
öpücük için yiyeceksin hayatinin dayağını.
Kabak çekirdeği verecek sana
rakamların veremediği mutluluğu.
El yazısıyla yazılmış eğri büğrü bir mektup olacak
en değerli kağıdın -hep yanında taşıdığın, atmaya kıyamadığın.
iki harekette giyiniverecek,
iki harekette soyunuvereceksin.
Kısacık olacak uyanman,
ve yola çıkman arasında geçen süre;
Kısacık olacak sıcacık kollara dolanman ve
yolculuklara çıkman arasında geçen süre.
Kendin bile anlayabileceksin yazdıklarını;
bakışların bile anlatabilecek kendini.
Beklentilerin de basit olacak:
Kaf Dağı' nın önünde bekleyecek mutluluklar.
Bir ıslıkta bulabileceksin en uzun dostluk romanını;
ya da bir damla gözyaşı yaşatacak sana en ucuz aşk romanını.
Pankreasının sağlığına dua edeceksin
kapatırken gözlerini.
Zafer işareti yapacaksın tuvaletten çıkarken.
Bir kaşarlı tost olacak aradığın
nasıl oturacağını bilemediğin sofrada,
parmakların en kıymetli çatalın.
Yine, ayni parmaklar çözecek en karmaşık denklemleri.
İskender'in kılıcı duracak avukat rehberinin yanında.
Bir filarmoni orkestrası veremeyecek sana
kontrplak bir gitarda doğru basılmış bir "fa diyez"in mutluluğunu.
Makyajı ilk "a" sına kadar bilmen yetecek.
Temizlik kokacak en pahalı parfümün.
"Bilmiyorum" diyebileceksin bilmediğinde ve
Çok normal olacak "onu da" bilemeyisin.
Tek dereden su getirmen yetecek,
bir "istemiyorum" diyebilmeye,
Ne durduğu fark etmeyecek abanin altında.
Saatin, sadece saati gösterecek,
Telefonunu sadece telefon etmek için kullanacaksın,
Küçük bir not defteri olacak "bilgini" en hızlı "sayan".
Basit yasayacaksın, basit.
Sanki yaşamın bir gün sona erecekmiş gibi…

 
Toplam blog
: 180
: 4439
Kayıt tarihi
: 01.08.08
 
 

Kısaca -Yaş Grubu Türkiye Triatlon Şampiyonu, Vegan Triatlet, Türkiye Triatlon Federasyonu Eski B..