Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '12

 
Kategori
Güncel
 

Basit usul vergi mükellefleri ve meslek odaları

İçinde bulunduğumuz şubat ayında basit usulde vergi mükellefleri yıllık gelir vergisi beyannamelerini vermektedirler. Bu mükellefler beyannamelerini kendileri verebilecekleri gibi bağlı oldukları meslek odaları aracılığıyla da verebilmektedirler. Bugün bindiğim taksi şoförüne tanıdığım için beyannameni verdin mi diye sordum.'Oda beyannamemi vermem için 70 tl istedi, muhasebeciye verdireceğim, oda bize hiç bir şey vermiyor ki' dedi. Gerçekten meslek odaları bu mükelleflerden aidat veya diğer ödemeler yoluyla ödeyecekleri vergiden kat kat fazla ücretler almaktadırlar. Mükellefler bir yıl içinde kazanç elde edebilirler de zarar edebilirler de. Şimdi işleri iyi gitmemiş, zararla yılı kapatmış bir mükellef bilgisardan bir beyanname gönderilmesine 70 tl ücret ödemek zorunda kalmaktadır.

Diğer taraftan gelir vergisi mevzuat beyan esasına dayandığı halde vergi daireleri mükellefleri bir matrah beyan etmeye usulsüz olarak zorlanmaktadır. Zaten esnaf belge düzenine uymamakta, işyerlerinde fatura, fiş dahi bulundurulmamaktadır. Bu durumda mükellef ödemek istediği vergiyi kendisi belirlemekte, böylece gerçek kazançlar beyan edilmeyerek vergi kaybına neden olmaktadır. Gelir İdaresi de yıllardır devam eden bu uygulamayı bildiği halde gereken yasal düzenlemeleri nedense yapmamaktadır. İlçe merkezinde bir yıl boyunca faaliyet gösteren, hergün satış yapan bir dönerci esnafı vermiş olduğu beyannamesinde sıfır gelir, sıfır gider göstermektedir. Bunun ülke genelinde yaygın olduğunu düşünürsek vergi sisteminde bir zaafiyet olduğu görülmektedir.Vergi daireleri yöneticileri de oda başkanlarıyla, muhasebecilerle toplantı yapmaya yönlendirilerek mükelleflerden matrahlı beyanname vermeleri talep edilmekte, kamu görevlileri devlet dilencisi durumuna düşürülmektedir. Rica minnetle vergi toplanır mı, vergi kanun gücüyle tarh,tahakkuk ettirilir ve tahsil edilir.

Ayrıca meslek odalarına işini terk eden mükelleflerin belgelerini iptal etme yetkisi verilmiştir. Ancak bu yetkinin kötüye kullanıldığında oda sorumlusu hakkındamevzuatta herhangibir yaptırım da öngörülmemiştir. Örneğin mükellef faturasını kaybetmiş veya çaldırmış olduğu halde oda bu faturayı iptal edilmiş gibi bir tutanak tanzim ettiği takdirde oda sorumluları hakkında ne gibi bir işlem yapılacağı konusunda belirsizlik bulunmaktadır. Yaşanmış bir olayı aktarmak istiyorum. İşini terk eden bir mükellef belge iptali için odaya başvuruyor, 1000.tl aidat borcu olduğu gerekçesiyle belge iptal işlemini yapmıyorlar, mükellef vergi dairesine başvuruyor. Ancak böyle durumlarda iptal işleminin vergi dairesince yapılacağına dair mevzuaatta bir hüküm bulunmuyor.

Değerli mükeleflerimize bir hususu hatırlatmak istiyorum. Vergi sadece kanunla ödenmaz, vicdanla da ödenir, Dindar nesil yetiştirirken vergi ödemenin de kutsal bir borç olduğunu ve vergi kaçırmanın da manevi bir vebali olduğunu herkese öğretebilirsek daha müreffeh bir ülkeye kavuşmuş oluruz.

Miktarı ne olursa olsun her harcamamızda belgemizi alalım ve verelim.

 
Toplam blog
: 491
: 222
Kayıt tarihi
: 15.03.11
 
 

A.İ.T.İ.A Yönetim Bilimleri Fakültesini bitirdim. Kütüphaneci ve Maliyeciyim. Emekli oldum. İlgi al..