Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Eylül '13

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Başka Akdeniz Finike-1

Başka Akdeniz Finike-1
 

Finike Kaymakamlığı internet sitesinden alınmıştır.


Finike denince dünyada eşi benzeri bulunmayan portakalı aklımıza gelir.

Oysa Finike tarihte başkentlik yapmış ve bir çok medeniyetin kent ve liman olarak kullandığı Antalya' ya bağlı önemli bir yerleşim merkezidir.

Turizmin başkentine bağlı olmasına rağmen turizm de bugüne kadar önemli bir yer edinememiştir. Günü birlik turistlerin yoğun rağbet gösterdiği ve gerçek turizm gelirinden mahrum bir yapıya sahiptir. Yerel halkın tabiri ile bu "çukur."

Oysa tarihin bütün dönemlerinde Finike de bulunan medeniyetlerin bir çok eseri günümüze ulaşmıştır. Bunlardan;

- Limyra ismiyle anılan kent İ.Ö. 4. yy.ın ilk yarısında Likya Kralı Perikle zamanında Likya'nın başkentliğini yapmıştır.

- İ.Ö. 4.y.y.da inşa edilmiş Güneş Tanrısı Helios adına yapılmış tapınağında içinde bulunduğu ve özellikle Şahinkaya diye adlandırılan kayalıklarda ve eteklerinde bulunan Arykanda kentine ait bir çok tarihi yapı bulunmaktadır.

- Yine 700 metre uzunluğu ve 41 adet kemer sayısı olduğu bilinen iki ayrı köprüden oluşan ünlü Kırkgöz Kemeri; Likya döneminde bölgenin önemli kentleri olan Rhodiapolis ve Limyra’yı birbirine ve diğer yerleşim yerlerine bağlama görevini üstlendiği gibi tarihin bir çok dönemlerinde de Alakır çayından geçişlerde kullanılmıştır.

- Kral yolu olarak bilinen Likya dönemine ait yolun bir bölümü de Finike ilçe sınırları içinde bulunmaktadır.

- Sulu in mağarası (İncir mağarası) olarak bilinen içinde sarkıt ve dikitlerle, yerleşim alanlarının bulunduğu 1995 yılında yapılan incelemelerde 122 metre derinliğe kadar gidilip ötesine geçilemeyen sırlarla dolu ve günümüzde içi suyla kaplı olmasından dolayı bu adla anılan mağara başlıca gezilen tarihi yerlerdir.

Konu dışı olmakla birlikte eklemekten kaçınmayacağım. Uzun yol gemilerinin fırtınalı havalarda doğal liman özelliği nedeni ile sığınma merkezi olarak kullanılan Finike de ki Akdeniz; her zaman berraklığıyla, koylarının eşsiz güzelliğiyle sizi hayran bırakır.

Akdeniz başlı başına güzeldir de Finike de ki Akdeniz ve onun 12 km. uzunluğunda ki plaj' ı denizin tadını kumsalda yaşamak isteyenlere kucak açarken, şayet mevsiminde gelirseniz belki deniz kaplumbağaları ile de mükemmel bir olaya şahit olma avantajını size sunmaktan kaçınmaz.

Finikede tüm bu güzellikleri ve mutlulukları yaşayınca; yaşamınız boyunca sizin de güvenli sığınma merkeziniz oluverir. Kim bilir?

İkinci bölümde Başkent olarak kullanılan Limyra antik kentini yazacağım. Sağlıkla, mutlu kalın.

 

 
Toplam blog
: 371
: 835
Kayıt tarihi
: 14.02.09
 
 

Adalet önce kendimizde başlamalı ve haksızlıklar sorgulanmalı  ve hataların, afetlere dönüşmeden ..