Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '15

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Başka bir annelik mümkün

Başka bir annelik mümkün
 

Sürüden ayrılmak mümkün


Bundan 5 sene evvel, şu an 4,5 yaşındaki kızım henüz karnımda iken başladım yazmaya. Blogumu oluştururken, ismi üzerine uzun uzun düşündüm. Anneliğin kutsanmadığı, annelerin saçını süpürge etmediği, ebeveynliğin sadece annelerin omzunda olmadığı bir annelik mümkündü bence. Zordu ama mümkündü. O meşhur slogan "Başka bir dünya mümkün"den ilhamla "Başka bir annelik mümkün" deyip, Başka Anne koydum blogumun adını. 

O günden sonra kızımı çok sevdiğimi ama anneliği sevmediğimi de yazdım, Cinnet anaların ayağının altındadır  diye de. Toplum "Ay kucağıma alır almaz aşık oldum, annelik muhteşem bir şey" söylemini tüm annelere zorla dayattığı, bunu hissetmeyene "ben de bir gariplik var galiba" diye düşündürüp susmaya ittiği için onbinlerce halinden bir çok rahatsızlığı olan ama sesini çıkartmayan anne oluşmuş olacak ki, bir kişinin "Bir dakika kral çıplak" demesiyle, "Eveeeeeeeet" diyen sesler çoğalmaya başladı. Anneliğin gayet tartışılabilecek, eleştirilebilecek, bıkılabilecek, yorulunabilecek, dinlenilebilecek, baba ile eşit paylaşılabilecek bir durum olduğunu söylemek (en azından internet kullanan insanlar arasında) ayıp bir şey değil artık. Bizim zamanımızda böyle değildi :)

Bir süredir de "Ne anneler teknolojiden anlamaz mıymış? Kim demiş?" diyerek ortağım İpek Süer'le birlikte Teknolojik Anneler sitesini hazırlıyoruz.

Birileri sürekli biz kadınlara nasıl anne olunur, nasıl anne olunmaz, nasıl çocuk yetiştirilir, kaç çocuk yapılır, ne yaparsak o çocuklar "ahlaklı" olur'u öğretmeye kalkıyor. Bunların çoğuna şu an itiraz edebiliyoruz çat diye karşımıza birden, ilk kez çıktığı için. Ama bir şeyi kırk kere söylersen olurmuş misali, yüz yıllardır söylenen benzeri dikteleri sorgulamadan yapmaya devam ediyoruz. Biz şimdi itiraz etmezsek belki de torunlarımız bizim şimdi itiraz ettiğimiz şeyler çoktan "sıradan" hale geldiği için, gayet normal bularak uygulayacaksa biz de işte bir sürü şeyi itiraz etmeden uyguluyoruz. 

Böyle olmak zorunda değil. Sevdiğimiz mutlu olduğumuz, çocuğumuzu ve ailemizi mutlu ettiğimiz bir annelik mümkün desem?

Bundan sonra buradan da başka annelik biçimleri, başka eğitim biçimleri, başka anneler, başka çocuklar üzerine yazıyor olacağım. Görüşmek dileğiyle. 

 

Twitter: @deryadivrikli 

İnstagram: @saryaderya

E-posta: baskaanne@gmail.com

 

 
Toplam blog
: 2
: 227
Kayıt tarihi
: 19.03.15
 
 

Başka bir annelik mümkün ..