Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '09

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Başkalarını mutlu etmeye çalışmak

Başkalarını mutlu etmeye çalışmak
 


Yaşamım boyunca, hayatını başkalarını mutlu etmeye “adamış” çok insan tanıdım. Adamış kelimesini kullanmam bir tesadüf değil. Bu insanların tarzlarını ancak “adamak”la ifade edebilirim. Peki bu adanmış yaşamlar, bu kişileri ne kadar mutlu etmiş acaba?

Bu yapıda insanların sayısının, ilk anda tahmin edilenden çok daha fazla olduğunu söyleyerek söze başlayayım. Dünyada böyle insan çok. Kendim de bir zamanlar bu grubun en has üyelerinden biriydim. O ruh halini çok iyi bilirim.

Bu gruba ait olan kişileri daha detaylı anlatayım.

Bu kişilerin hayat amacı başkalarını mutlu ederek mutlu olmaktır. Yani başkalarının üzerinden mutlu olmak. “Başkalarını mutlu edersem mutlu ve güvende olurum” inancıyla yaşarlar.

Fakat bambaşka özelliklere sahip bir insanı tamamiyle mutlu etmek mümkün olamayacağı için, başkalarının üzerinden mutlu olmak aslında boş bir hayaldir. Bunca çabanın sonunda, mutlu edilmememiş başkaları ve adanmış ama mutlu olunamamış bir hayat kalır.

Sıklıkla duyduğumuz ve kullandığımız “Başkalarını memnun etmek imkansız” sözleri boşuna söylenmemiştir.

Kişi öncelikle kendisini mutlu etmek için yaşamalıdır.

Toplumların alelacele “bencillik” olarak damgaladıkları bu yaklaşım aslında herkesin, her zaman yapması gerekendir. Kişi hayatının merkezine kendisini koymalıdır. Hem de tam merkezine. Ve bu odaklanma hiçbir zaman kaybedilmemelidir. Hele başkalarını mutlu etmek sizin için çok önemliyse. Bu durumda başka bir şey yapma şansınız yoktur aslında. Niye? Çünkü başkalarını mutlu etmenin tek yolu kendinizi, başkalarının değil, öncelikle kendi mutluluğunuza adamaktır.

Bunu yapınca ne olur? Kişi kendisini mutlu etmeye adamış olur. Böylesine net bir odaklanma ile sonuç almamak imkansız gibidir.

Diğer uçta, yani merkeze kendini koymayanların durumunda ise, mutlu edilme önceliği kişinin dışındakilerindir. Bu şekilde dışarıya odaklanma hüsran getirecektir. Hayatı boyunca kraldan çok kralcılık yapmış, başkalarının mutluluğunu ve çıkarlarını kendilerinkinin kat kat önüne koymuş olanların bu sonucu hemen onaylayacaklarına eminim.

Uçaklarda kalkıştan hemen önce yapılan oksijen maskesi anonsu bu durumu çok net izah etmektedir aslında. “Çocuğunuza yardım etmeden önce kendi oksijen maskenizi takınız” anonsunu uçağa binmiş herkes hatırlayacaktır.

“Kendi mutluluğunuzu merkeze koyun, tek yol bu” derken aslında çok temel bir prensibe dayanıyorum. İnsan sahip olmadığı şeyi veremez. Ancak sahip olduğumuz ve fazla sahip olduğumuz bir şeyden başkalarını da faydalandırabiliriz.

Mutsuz ama yaşamını başkalarını mutlu etmeye adamış bir insan hayal edin. Böyle biri kimi mutlu edebilir? Tabi ki kimseyi. Kendisi mutsuz olan birinin başkasını mutlu edebilmesi mümkün müdür?

Ama kişi mutlu ise, kendisinden taşan mutluluk çevresindekileri de bol bol mutlu edecektir. Kişi, kendisini başkalarını mutlu etmeye adamamışsa bile, başkalarına ister istemez mutluluk verecektir. Sahip olduğu şeyi yani.

Bu açıdan bakıldığında, herkesin (başkalarına zararı olmayan her alanda ve her şekilde) önce ve salt kendini gözetmesi, tüm insanlık adına en yararlı ve doğru yoldur aslında.

Ve bu yolun bencillikle ilgisi yoktur. Düşünün ki sizden taşanlar bile dünyayı daha farklı, daha güzel kılacaktır. Ek hiçbir çaba veya odaklanma veya “adama”ya gerek kalmadan.

Her bireyin önce kendi içinde mutlu olmaya odaklanması kendisinin ve tüm insanlığın mutlu olabilmesinin tek yoldur aslında.

Öncelikle kendinize dönüp, kendinizi mutlu edin ve sonrasında yakın çevrenizde yarattığınız mutluluk dalgalarının yayılışını zevkle seyredin. Bu basit formülle dünyamızı biraz olsun daha mutlu bir yer haline getirmek çok kolay aslında.

Hadi ne bekliyorsunuz o zaman? Sizi ne mutlu edecekse onu yapın. Hemen. Bugün.

2009’da önce kendinizi mutlu etmeye çalışmanız dileğiyle…

 
Toplam blog
: 4
: 5790
Kayıt tarihi
: 10.01.09
 
 

Ortaokul ve lise eğitimini Robert College'de dereceyle tamamladı. Purdue University (Indiana, ABD..