Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '09

 
Kategori
İzmir
 

Başkan eşleri, "Kocalarından" hızlı...

Başkan eşleri,  "Kocalarından"  hızlı...
 

Rüzgâr enerjisinin ve sörfün tek adresi, Türkiye'de Alaçatı, olmaktadır.


İzmir’deki belediye başkanlarının eşleri, Dr. Türkegül Kocaoğlu’nun öncülüğünde Alaçatı’ya, dostları ile bir Sonbahar çıkartması yaptılar... Alaçatı B. Başkanı Muhittin Dalgıç’ın eşi Semra Hanım tarafından ağırlanan misafirler, bol bol turizm konuştular.

İzmir’de güzel bir âdettir, süregelen… Hizmetteki eşlerine yardımcılıkta hassas bir yapısı var İzmir’in. Eski vali’lerimizden N. Kemâl Şentürk’ün eşi İhsan Hanım da, gazetecileri bir minibüs’e doldurur, sahilleri dolaştırırdı. Yeni tesisleri onore eder, turizme katkı sağlardı. Hatta yol üzerinde durarak, dert dinlediği de olmuştu.

Öte yandan Vali de, gazetecileri, Köylerde su araştırması yaparken, yanına alırdı. Şimdiki valiler bunu yapmıyor. Bir köy çeşmesinin alnında, şunlar yazılıydı hatta: “Bak bu çeşme ne güzel, su içecek tası yok, kırma insan kalbini, yapacak ustası yok!” Ne güzel söz, di mi? Vali, mini bir merasimle, kalaylı bakır su tası koyardı çeşmenin başına, zincire bağlı olarak. Bunlar, köy ve köylü için jestti. Bu bakımdan da İzmir’de çok sevildi bu ikili. Halâ daha öyle…

İzmir’li başkan eşleri, Çeşme’nin nefes aldığı, İzmir’in de nasiplendiği Alaçatı’da, çocuklara ve çevreye yönelik çeşitli çalışmalar yaptılar. Ve bunları yaygınlaştırmayı plânladılar. Alaaçatı’lılar, duruma bakıp bakıp, sempatilerini şöyle ortaya koydular “ Başkan eşleri, kocalarından hızlı!”

Türkegül Kocaoğlu, “ Bizler, yaptığımız çalışmalarla farkındalık yaratmak için, bir çok konuda, öncü olmak zorundayız” diye konuştu.

Alaçatı’yı ; Kosova’dan, Bosna’dan gelen Arnavut ve Boşnak göçmenler yerleşmiş. Eski Rum evleri taştan. Yazın serin, kışın sıcak tutuyor bu evler, simgesi olmuş. Dar sokakları, Arnavut kaldırımları, Yel değirmenleri ve sörf yeri olarak burası adres gösteriliyor. Ünü de buradan geliyor. Rumlar, un öğütmek için dört tane yel değirmeni inşa etmişler. Şimdi onlar restoran.

Türkiye’de ilk rüzgâr enerjisi üretimine, burada başlandı. Ama çok çok gecikildi.. Yılın 300 günü hep rüzgâr alıyor burası. Yüzme bilmeseniz de sörf öğrenebilirsiniz.

Yazın İstanbul buraya taşınıyor. Vitrinlerin zenginliği, İzmir’de yok. Eskiden Alaçatı’lı, günde iki kez uğrayan İzmir-Çeşme otobüsü gelince, şenlenirdi. Kahvelerde tavla atılırdı. Turiste tuhaf bakarlardı. Ama şimdi… Devir Alaçatı devri. Rüzgâr, bir şehrin kaderini ve de çehresini değiştirebiliyor.

Sakız ağacı, Türkiye’de sadece Alaçatı’da yetişiyor. Bir de karşısındaki Yunan Adasında. Ağaçlardan çıkarılan sakız, dondurma, reçel, sütlaç ve rakı’da kullanılıyor.

Alaçatı’da Başkan eşleri; Ellerini bir araya getirip, yumruklarını birleştirerek, aynı yere koydular. Yazdan kalma bir günde bir araya geldiler. Müştereken söylemleri de şu oldu: “ İzmir ve çevresini, köylerini ne kadar iyi tanır ve sorunlara hakim olursak, vatandaşlarla diyalog kurarsak, eşlerimize o derece yardımcı oluruz!”

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..