Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '13

 
Kategori
İzmir
 

Başkan Sertel, Çelikkanat'a, plaket yerine, "Rakı - Balık" verdi...

Başkan Sertel, Çelikkanat'a,  plaket yerine,  "Rakı - Balık" verdi...
 

İzmir'in "duayen" gezetecisi Kaya ÇELİKKANAT.


 

Ustaları yaşarken anmayı bir vefa olarak değerlendiren Konak Belediyesi, gelenek haline getirdiği ‘Ustaya Saygı’ gecesiyle alanlarında duayen olan isimleri anmaya devam ediyor.

Ustaya Saygı’nın bu ayki konuğu duayen gazeteci Kaya Çelikkanat. Yaklaşık 68 yıldır gazeteciliğe gönül vermiş ve çeşitli kademelerde pek çok gazetede görev almış olan Çelikkanat’ı ailesi, meslektaşları, sevenleri ve dostları yalnız bırakmadı.

Konak Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi  Sancar Maruflu’nun sunumuyla gerçekleşen etkinlikte; 80 yıldır biriktirdiği dostları Çelikkanat ile olan anılarını, mesleki başarılarını, siyasete olan merakını dile getirdiler ve bol bol eski gazetecilik günlerini andılar.  

TARTAN: “ONDAN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİK”  Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, “ Cinevizyon” aracılığı ile,  manevi duyguların bu buluşmalarla daha da güçlendiğini, dostluk, sevgi ve saygının pekiştiğini söyledi. Tartan, “Kaya Ağabey bizim için bir duayen.” Ben 60 yıldır onun gazetecilik hikayelerinin var olduğunu bilirim. Sadece bir gazeteci, bir ağabey, sevgi dolu bir insan değil; aynı zamanda bir deniz ve balıkçılık tutkunu. O yönüyle de aramızda sevgi ve saygıyla anılır. Sadece mesleğe kazandırdıkları ile değil, etik değerlere bağlılığı ile de  kalpler fethetmiştir.

“Ben de Kaya Ağabey’le bir arada olmaktan, onunla aynı çatı altında bulunmaktan, aynı havayı solumaktan mutluluk duyan eski bir gazeteci, şimdi bir yerel yönetici olarak bu keyfi paylaşıyorum. “Kaya Ağabey iyi ki varsın. Topluma kattığın tüm değerler adına sana şükranlarımız sunuyoruz” dedi.

SERT’EL, PLAKET YERİNE “RAKI VE ÇEREZ” VERDİ Ustayı yalnız bırakmayan  İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Atilla Sertel, balıkçılığı çok seven Kaya Çelikkanat’la balık avına gidip balık avlayamadan geldiklerini anlatarak salonu kahkahaya boğdu. Sertel daha sonra bir anısından yola çıkarak Çelikkanat’a plaket yerine rakı, çerez ve konserve balık hediye etmesi gecenin en renkli anlarıydı. Mustafa Balbay ise Sertel aracılığı ile  Kaya Çelikkanat’a selam ve sevgilerini iletti.  

KONUŞMACILAR: Hüseyin Yurttaş, Muzaffer Cellek, İZFAŞ Genel Müdürü Mehmet Şakir Örs, Mustafa Tuna, Levent Bimen, Ertuğrul Gezenoğlu, Ünal Tümin, Yunus Kırılmış, Okan Yüksel, yeğeninin eşi ve eski Altındağ Belediye Başkanı Lütfi Özer ve daha pek kişi Çelikkanat ile ilgili duygularını dile getirirken kimi zaman esprili, keyifli kimi zaman da hapis yatan gazeteciler ve Mustafa Balbay anılarak hüzünle anıldı..

Dostları Levent Bimen, Çelikkanat’ın, adı ve soyadı gibi sert olmadığını aksine çok yumuşak, sakin ve bir o kadar da gazetecilikte ve siyasi kariyerinde başarılı olduğu dile getirildi. Pek çok meslektaşı gazeteciliği, haber takibini ondan öğrendiklerini dile getirdiler. Hiç evlenmeyen ve hayatını kardeşlerinin çocuklarına adayan Çelikkanat’ı yeğenleri de yalnız bırakmadı.

BİR ANEKDOT: Çok duygusal bir gece yaşayan Çelikkanat, Başkan Tartan’a teşekkür etti. Gazeteciliğin zor bir meslek olduğu kadar keyifli yanları da olduğunu ifade eden Çelikkanat,  27 Mayıs döneminden bugüne kadar Türkiye’de demokrasi, hukuk ve adalet yolunda bir arpa boyu yol kaydedilemediğini belirterek, “Bugün başladığımız noktada bile değiliz, çok gerilerdeyiz” dedi. Çelikkanat, hapiste bulunan gazeteci dostlarını da unutmadı ve  sevgilerini iletti.

KAYA ÇELİKKANAT KİMDİR? 1934 yılında İzmir’de doğdu. İzmir Gazetecilik Yüksek Okulu’nu bitirdi. Gazeteciliğe 1955 yılında Ulus Gazetesi’nde başladı. Akşam, Tercüman, Ticaret, Demokrat İzmir, Yeni Asır, Gazete İzmir’de muhabir istihbarat şefi ve temsilci olarak çalıştı. Türk Haberler Ajansı’nda Bölge Müdürlüğü, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nde Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. 1960’lı yıllarda İstanbul’da Ahmet Angın’la beraber Kirpi isimli mizah dergisi ve İzmir’de Vural Tülis ile Akış Dergisi’ni çıkardı. 1973-1977 yılları arasında İzmir Belediye Meclisi ve Daimi Encümen üyeliğinde bulundu. Demokrat Ege’de ve Ege Telgraf Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. Çelikkanat, halen köşe yazılarına Dokuz Eylül Gazetesi’nde devam ediyor.

BENİM  NOTUM: Kaya Çelikkanat’ın; hem ismine, hem de  soyadındaki  kanatlarının sertliğine bakan, aldanır. Aksine huyu da, duruşu da, üslubu da yumuşaktır. Ama,  yazılarında vurdu mu oturtturur. Dün geceki gecesinde salon hıncahınç doluydu. Çoğunluk, kendisini tanıyan eski gazetecilerdi. En son, Ege Telgraf Gazetesindeki köşe yazarlığına birlikte başladık. O, ön sezisiyle yeni kurulan başka bir gazeteye geçti. O da, bizler gibi D.İzmir’de, Atilla İlhan’ın rahlesinden yetişti. Bu gazete bir okul gibiydi. Orası, İzmir’in en çok milletvekili  çıkaran bir kurumdu. O gece Kaya Çelikkanat’ın: “ En çok kovulup da en uzun çalıştığım yer, D.İzmir Gazetesidir “ demesi, salonu kahkaya boğdu. Ki o D. İzmir, İzmir’in Hürriyet Gazetesiydi. Peşinde Y.Asır olduğu halde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..