Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '16

 
Kategori
Güncel
 

Başkanlık için son çare “Ara Seçim”

Başkanlık için son çare “Ara Seçim”
 

Başkanlığa gide yol ara seçimde,


7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde “Başkanlık Sistemi”ne geçiş için gerekli anayasal değişikliği yapabilecek çoğunluğun elde edemeyen AKP, konuyu mecliste çözmeye çalıştı. Bu amaçla kurulan komisyonda anayasa değişikliği paketinde, “Başkanlık Sistemi”nin bir numaralı gündem olması nedeniyle, CHP’nin ilk komisyon toplantısını terk etmesi, diğer muhalefet partiler ile de tartışmaların tansiyonu yükseltmesi, komisyonu sağlıklı bir şekilde çalıştıramadı.

Başkanlık için anayasa değişikliğinin meclisten geçemeyeceğine kanaat getiren AKP, bu sefer konunun referanduma götürülmesi için çalışmalara başladı. Referandum için gerekli olan 330 milletvekiline sahip olmayan AKP, bu konuda özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “başkanlık sistemini millete soralım, benim milletim ne derse o olsun” sözleri ile muhalefetti referandum için desteğe çağırması da, muhalefet tarafından itibar görmeyince geriye tek bir seçenek kaldı, o da “ara seçim”.

Ara seçim” yapılabilmesi için anayasaya göre meclisteki sandalye sayısının 5/1 olan 28 sandalyenin boşalması gerekiyor. İşte bunun içinde mecliste bekleyen ve aralarında 27 AKP’li milletvekilinin de olduğu, dokunulmazlıklarının kaldırılması hakkında mecliste fezlekesi bulunan 139 milletvekillerinin “dokunulmazlıklarının kaldırılması” gündeme taşındı. Muhalefetin kürsü dokunulmazlığı dışında tüm milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması talebinde direnmesine rağmen, AKP’nin buna yanaşmaması neticesinde muhalefet de daha fazla direnemeyerek AKP’nin teklifine evet demek zorunda kaldı.

Başkanlığa giden yolda anayasayı değiştirecek çoğunluğu tek başına elde edemeyen, meclisten anayasa değişikliğini ve referandum kararını geçiremeyen AKP’nin için son çaresi “ara seçim” di.. Bunun içinde en iyi yol öncelikle anayasanın 14 ve 81 maddelerini ihlal ve muhalefet başta olmak üzere birçok ağır suç dosyası bulunan 50 HDP’li vekilin dokunulmazlığının kaldırılarak yargılanması ve vekilliklerinin düşürülmesiydi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’da zaten son günlerde konuşmalarında terör örgütü ile bağlarını sürdüren HDP’liler için "Milletimiz ne istiyordu, diyordu ki, 'Biz bu millete ihanet edenleri Türk milletinin parlamentosunda görmek istemiyoruz.'” Diyerek hedef gösteriyordu.

Dokunulmazlıkların kaldırılması ve yargılanma süreci;

20 Mayıs Cuma günü TBMM’de yapılan oylama neticesinde Anayasa'ya eklenen geçici bir madde ile milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırıldı.

Önümüzdeki günlerde haklarında fezlekesi bulunan 139 vekilin dokunulmazlığı kaldırılacak ve tek tek yargılanmaya başlayacaklar. Bu süreç özellikle HDP’li vekiller tarafından sıkıntılı olacak ve gündemi uzun zaman meşgul edecek.

HDP’li vekiller için yargılama süreci uzun olmayacaktır.

Terör örgütü PKK’ile organik bağları zaten aşikâr olan HDP’li eşbaşkan ve vekillerin terör örgütü ve teröristlere yardım ve yataklıkları hakkında güçlü deliller belgeler var.

20 Temmuz’dan bu yana terör örgütünün yaptığı eylemler karşısında Bir defa olsun terörü kınamayan PKK’yı terör örgütü olarak anmayan, aksine terör örgütünün her eyleminin siyasi müdafaasını üzerine alan HDP, bölge halkını tahrik etmek, kışkırtmak ve çatıştırmak için elinden geleni yapmıştır.

Milletvekilliklerinin düşürülmesi ve Ara seçim;

Şimdi geldi sıra dokunulmazlığı kaldırılacak 139 milletvekilinden en az 28’nin vekilliğinin düşmesine. Dosya içeriklerine göre bu sayının üzerinde olması ve çoğunluğunun HDP’li vekiller olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Son on ayda artan terör olaylarında verilen kayıplar, güneydoğuda halkın evlerini terk etmek zorunda kalması evleri, malları terör örgütü tarafından yağmalanıp, yıkılıp, yakılması, HDP’nin yaşananlar karşısında halkın yerine örgütün arkasında yer alması. Buna karşı Devletin bölge halkına sahip çıkması, halkın devlete karşı güvenini arttırırken, Halkın HDP’ye karşı desteği ve güveni yok ederek öfkesine neden olmaya başladı.

Artık HDP’liler bölgeye gittiklerinde itibar görmüyor, hafta başı Diyarbakır Sur’da esnaf ziyareti yapan HDP’liler halkın öfke göstermesi ve kovması AKP iktidarı için 28 ve üzeri vekilliğin düşürülmesi üzerine yapılacak ara seçimde, “Başkanlık Sistemi”ni referanduma götürecek 330’u tamamlamak için gerekli olan en az 14 milletvekilliğini almasına en büyük fırsat olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP için mecliste değiştirilemeyen anayasanın referandum ile değiştirilmesi için bu kakar yoğun mesai harcamasının nedenine gelince; bundan önceki yapılan referandum,10 Ağustos 2014’de Cumhurbaşkanlığı seçimi ve AKP’nin son seçimde aldığı yüzde 49.5 oy oranının yanı sıra, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçmen üzerinde kişisel etkisi, sevgi, güven ve popilitesinin olması. Referandumda yüzde ellinin üzerinde oy almayı garanti görmelerindendir.

Eğer referanduma gidilir ve “Başkanlık sistemi” kabul edilirse, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP için “millet istedi, bize de uygulaması düşer” gibi bir söz hakkı doğuracaktır. İşte bunun için Cumhurbaşkanı Erdoğan, referandum üzerinde ısrarla durmaktadır. Referandumun yolu ise “ara seçim”de alınacak en az 14 milletvekilliğine bağlıdır. Dokunulmazlıkların kaldırılmasının ana nedeni ise “ara seçim”’e gidebilmektir. 

İbrahim Halil SİPAHİ

24.05.2016/adana

twitter.com/ihalilsipahi

 
Toplam blog
: 100
: 1366
Kayıt tarihi
: 12.08.14
 
 

Adana'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Adana'da Yüksek öğrenimini Konya Selçuk Üniversitesi Eğiti..