Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '15

 
Kategori
Güncel
 

Başkanlık sistemini "Tayyip Erdoğan"sız tartışmalıyız...

Başkanlık sistemini "Tayyip Erdoğan"sız tartışmalıyız...
 

internetten alınmıştır


Başkanlık sistemi yine gündemde... Son on yıldır zaman zaman alevlenen zaman zaman küllenen bir tartışma bu... Mesele sadece Tayyip Erdoğan üzerinden tartışıldığı için de siyasi tarafgirlikten soyutlanmış olarak tartışılamıyor.

7 Haziran seçim sonuçlarının, Türkiyedeki Parlementer sistemin Hükumet çıkarmadaki kabızlığını bir kere daha göstermesinden sonra, 1 Kasım'da halkın yeniden AK Partiyi tek başına iş başına getirmesi Başkanlık sistemini de yeniden gündeme taşıdı.

Bence bu defa, bu tartışma daha makul ve daha sakin şekilde tartışılacak... Halkın Tayyip Erdoğan'a hiç bitmeyen desteği ve güveni, Başkanlık sisteminin Tayyip Erdoğan nezdinde gerçekleşmesini bir hak olarak ortaya koyuyor... Zaten, Tayyip Erdoğan yüzde 52 oyla seçilmiş fiili bir Başkan'dır.

Sorun bunu devamlı hale getirip getirmemek... Eğer, Başkanlık sistemine geçersek ilerde Tayyip Erdoğan gibi güçlü liderler olmazsa ne olur, Türkiye için daha mı iyi olur yoksa daha mı kötü?...

Bunu açık ve anlaşılır bir şekilde ortaya koymamız için tartışmanın Tayyip Erdoğan bağlamından çıkarılması şart... Çünkü, Tayyip Erdoğan'ın lider kişiliği, onu sevenler bakımından sistem lehine görüntü verirken, muhalifliği sırf Tayyip Erdoğan'a karşıtlık gibi algılayanlar bakımından da sistemin aleyhine çalışıyor.

Bu bakımdan Başkanlık sistemini doğru dürüst tartışmamız için, Tayyip Erdoğan'sız tartışmamız lazım, diyorum... Karşı olanlar, bugün zaten fiilen Başkan olan bir lider üzerinden Başkanlık sistemini değerlendirerek "diktatörlük, halifelik" gibi zihinsel "kod"lar kullanmaktan vaz geçmeli..

Taraftar olanlar da, bir gün gelip de Kemal Kılıçdaroğlu da bu ülkenin Başkanı olabilir, gerçeğini göz önünde bulundurarak Başkanlık sistemine yaklaşmalı...

Sistem, bu "arınma" sağlandıktan sonra tartışılmaya başlanırsa, nasıl bir başkanlık Türkiye için daha iyidir, noktasına gelinecek ve buradan da hukukçusu, siyasetçisi sıradan vatandaşı tüm ülke insanı akıllı uslu tartışmalar yapacak ve mevzu daha anlaşılır hale gelecektir.

Kendi Terör "liderlerine" Başkan diyen HDP'li siyasetçilerin Türkiyenin liderine "Seni Başkan yaptırmayacağız" propagandasının 1 Kasım'da çökmesinden sonra, "Seni Başkan yaptırırız ama..." noktasına gelmiş olması, MHP lideri gibi, meseleyi sadece "Saray"a indirgeyenlerin yarı yarıya güç kaybetmesi, halkın tüm siyasileri Başkanlık sisteminin gereği konusunda hizaya soktuğu anlamına geliyor.

Yani, bu ülkenin tarihi, coğrafyası, bölgesel şartlar daima "güçlü liderlik=güçlü iktidar" gerektiriyor ve bu millet de bunun farkında... Öyleyse, güçlü liderliği sürekli kılmanın yolunu bulmak lazım... Bunun yolu, benim kanaatimce de Başkanlık sistemine geçiş de yatıyor.

Türkiye, Avrupanın demokratik "fantazileriyle" idare edilebilecek bir ülke değildir, tıpkı Amerika gibi demokrasinin güçlü iktidarlar çıkarabileceği, yeri gelince sözün "tek ağızdan" çıkabileceği ülke olmak zorundadır.

Başkanlık sistemi, bu temel gerçekler gözönünde bulundurularak tartışılırsa eminim günümüz ve geleceğimiz için hayırlı sonuçlar çıkacaktır.

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..