Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Temmuz '14

 
Kategori
Basketbol
 

Basketbolda bir devrin sonu: Saras'tan kariyerine son nokta

Avrupa basketbol tarihinin en önemli oyuncularından biri olan Sarunas Jasikevicius 29 Temmuz 2014 tarihinde basketbolu bıraktığını açıkladı. 
 
 
           5 Mart 1976 doğumlu Litvanyalı oyuncu Euroleague döneminin kuşkusuz ki en önemli oyuncularından biri oldu, benim tanımlamama göre NBA için Jerry West ne anlama geliyorsa Euroleague için de Saras Jasikevicius o anlama gelmekte.
 
 
        18 yaşında kolej için Maryland'e giden Saras NBA'e seçilmedikten sonra Avrupa'ya döndü, Rytas-Olimpija'da geçen birer sezondan sonra 2000'de Barcelona'ya transfer oldu. Barcelona'da geçirdiği üç yılın sonunda Avrupa'nın en önemli oyuncularından biri olarak öne çıktı, 2003 kariyerinin altın yılı oldu. Barcelona'yla beraber İspanya Ligi, İspanya Kupası ve Euroleague'i kazandıktan sonra Litvanya ile beraber Eurobasket'03'ü kazandı ve turnuvanın en değerli oyuncusu oldu.
 
 
       Barcelona'dan sonra Maccabi'ye geçen Saras burada Avrupa'nın en iyisi olduğunu ispat etti. İki sezonda da takımını İsrail Ligi-İsrail Kupası-Euroleague şampiyonluklarına taşıdı. O dönemdeki Maccabi takımının da Avrupa tarihinin en iyi takımlarından biri olduğunu not edeyim.
 
 
        Jasikevicius İsrail'den sonra NBA'e gitmeye karar verdi. Indiana Pacers'taki ilk sezonunda iyiydi ama NBA'in en iyi oyuncularından biri olamadı ve 2007'de Panathinaikos'la anlaşarak Euroleague'e döndü.
 
 
       7 milyon euroluk imzasıyla Euroleague'in en pahalı oyuncusu olan Saras Yunanistan'da geçirdiği üç sezonda üç Yunanistan Ligi Şampiyonluğu, iki Yunanistan Kupası ve son olarak da Euroleague şampiyonluğu elde etti. 
 
 
       Diz sakatlığından sonra Rytas'a transfer oldu, Ocak 2011'de ise Fenerbahçe Ülker'e transfer oldu. Türkiye Ligi şampiyonluğundan sonra birer sezon daha Panathinaikos-Barcelona'da geçirdi ve Zalgiris'de basketbolu bıraktı. Kariyerinin son yıllarında etkinliğini kaybetse de, her daim izlenmesi keyif veren bir oyuncu oldu. Kariyerine de Litvanya Ligi Şampiyonluğu'yla bitirdi.
 
 
       Saras Jasikevicius 2003'te 'Mr.Europa' seçildi, 2 kez All-Euroleague seçildi, 2010'da Euroleague'de son on yılın en iyi takımına seçildi, 2008'de Euroleague'e katkı yapan elli kişilik listeye seçildi.
 
 
       Saras'ın gelecek sezon Zalgiris Kaunas'ta asistan koç görevini üstleneceği açıklandı. Litvanya Milli Takımı'nda Saras'la beraber altın jenerasyonu oluşturan oyunculardan sadece Stombergas koçluk kariyerine devam ediyor. Oyun zekasıyla arkadaşlarından ayrılan Saras'ın kısa bir zaman içerisinde Euroleague'in en iyi koçlarından biri olacağına inanıyorum.
 
 
 
sahinarif88@hotmail.com
 
twitter: @arifsahin1
 
 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..