Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '09

 
Kategori
Edebiyat
 

Başkomutanlık Meydan Savaşı ve şair Şinasi Özdenoğlu'nun bir şiiri üzerine

30 Ağustos Zafer Bayramımız ilçemiz Söke'de ve bütün yurtta coşkulu törenlerle kutlandı. Şanına yakışır törenler yapıldı. Caddelere, sokaklara, parklara, otolara, apartmanlara ve balkonlarımıza şanlı bayrağımız asıldı. Her yana Atatürk’ün resimleriyle donatıldı. Şiirler okundu, konuşmalar yapıldı, Yazılı ve görsel basında da genişçe yer verildi.

Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silahlı kuvvetlerimizde görevi sırasında, vatan uğuna vefat eden gazi ve şehitlerimizi şükranla andık.

26 Ağustos 1922‘de Kocatepe Sırtlarında Gazi M.Kemal Atatürk’ün komutasındaki kahraman Türk ordusu düşman birlikleriyle göğüs gögüse çarpışarak 30 Ağustos 1922 günü sabahı bu zaferi kazanmışlardır.

Her zaman olduğu gibi bu güzelim vatanımızda birlik ve beraberlik içinde mutlu, rahat huzurlu ve bağımsız yaşıyorsak her şeyden önce birlik ve beraberliğe ihtiyacımız vardır. Bunu yapmak zorundayız. Çünkü millet olarak hepimiz bir gemideyiz. Bu gemi delinirse ulus olarak, fert olarak hepimiz zarar görürüz. Bayramların kutlamanın da amacı bu olsa gerek.

Geçen gün benim posta kutumda yine bir sürü gazete, dergi, kitap ve mektup çıktı. Bu mektuplardan biri Aydın eski Milletvekillerimizden eğitimci şair ve yazar Sayın M. Kemal Yılmaz’a aitti. Mektubu heyecanla açtım ve okudum. 30 Ağustosla ilgili düşüncelerini, duygularını belirten bir yazısı vardı.” <ı>30 Ağustos Büyük Zafer Bayramı Milletimize Kutlu Olsun” başlıklı yazısı gazetemizin 29 Ağustos 2009 tarihli sayısında yayımlandı. M. Kemal Yılmaz adına, gazetemiz çalışanlarına teşekkür ediyorum.

Bu mektubun ekinde, Ankara eski Milletvekillerimizden şair ve yazar Şinasi Özdenoğlu’nun “ <ı>Başkomutan Meydan Savaşı- Ateş Hattındaki Mangalar” adını taşıyan uzun soluklu bir şiiri var bu mektubun içinde.

Şair Özdenoğlu, Cumhuriyet dönemi Şair ve yazarlarımızdandır.29 Ekim 1922 Gümüşhane doğumludur. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (1944) yine aynı fakültenin Hukuk Bölümü’nü de bitirmiştir (1952). Anadolu’nun birçok ilçelerinde Maiyet Memuru ve Kaymakamlık yapmış, Emniyet Genel Müdürlüğü’nde yönetici, Ankara Barosu’nda Avukat ( 1954), Kurucu Meclis Üyesi (1960), Ankara Milletvekili olarak, (1969–1973 ) Parlamentoda onurlu bir şekilde hizmet vermiştir. Şairimizin şiir, öykü, deneme ve araştırma gibi konularda yazılmış 20’ye yakın kitabı vardır.

Sayın Şinasi ÖZDENOĞLU’nun sanat ve kültür çalışmalarından dolayı birçokta ödülü var. 1981 Yılında Atatürk Marşı Ödülü, 1956 yılında yazdığı “Hür Macarlar” adlı EPOPE –Destanî şiiriyle ONUR MADALYASI’NI almıştır. M. Kemal Yılmaz’ın bana gönderdiği şiirini sizinle de paylaşmaktan onur duyarım.

Son günlerde siyasilerimizin en çok kullandıkları bir kelime vardır. “ AÇILIM ”diye.Bu vatan hangi şartlarda kurtarıldı. O acı dolu, yokluk dolu savaş günlerine, Sayın büyüklerimizi Dumlupunar’a, Çiğiltepe’ye götürmek istiyorum. 16 ve 60.Piyadelerimizin neler yaptıklarını, Aslıhan’ da, Çalköy’ de, ateş hattında, düşmana karşı nasıl savaştıklarını görmelerini duymalarını dilerim.

Şimdi sizleri biraz olsun, İstiklâl Savaşımızın büyük kahramanı Albay Reşat Bey’in avucundaki tabancayı şakağına nasıl ve neden aldığını, bir ibret levhası bağlamında o günlere götürmek istiyorum. Bu mutlu ve kutlu zafer günlerimizin anısına, Şair Özdenoğlu’na selam ve saygılarımızı sunuyor, adı geçen şiirini sizlerle de paylaşmak istiyorum.

- I -

Yer: Dumlupunar

Gün: 1922’nin Otuz Ağustos’u

Tarihin dönüm noktasıydı zaman

Aslıhanlar- Çalköy hattında kıstırılmış

Büyük kuvvetleriydi düşmanın

Sessizliğin döşünde pusu kuran…

Güneyde üç tümenimiz

Ayrıca Kafkas Tümeni

Kuzeyde On altıncı ve Altmış Birinci Piyade

Toplam altı tümenimiz

Tarihin en çetin kavşağında kaderimiz…

*** ***

Ölüm ıslığı çalarak

İnsan biçiyordu makineli tüfekler

Şaka değil

Yalan değil

İnsan biçiyordu makineli tüfekler

Mehmet’lerdi, Arif’lerdi, Hasan’lardı, bir anda hiç olan,

Mehmet’lerdi, Arif’lerdi, Hasan’lardı, bir gün geldi ki

Boş bir kovan gibi geriye atılan…

Başlıyordu ölüm ülkesinde bahar

Yürüyordu tek sıralı saflar halinde

Hücum hattında

İnsanlar ki namlulara karşı

Göz kırpmadan…

*** *** ***

Ne işiniz vardı benim topraklarımda?

Kimin çağrısıydı geldiniz?

Eski sarhoşluktan kalma o çılgınca arzular

Ve postallarınızda kanlı bir deniz…

Çekin ellerinizi benim çiçeklerimden

Ve benim dağlarımdan

Ve şimdi “Marş…Marş..” Gerisin geri! “

Bu benim toprağımda size ölümü tattırmak...

Hangi kralın emri?

Ne kadar komlaydı bir bakıma

Ölmek ve öldürmek

Bu ateş hattında…

Kime yansın ki?

Biryanda evlat

Biryanda toprağımız, onurumuz

Bu ateşin altında…

- II -

Gem götüren huysuz, doru atların,

Köpükle yıkanmış sağrıları

Kaçan, yakan, öldüren düşmandı

Mehmet’lerde, Ariflerde, Hasan’larda nihayet,

İnsandı..

Düşmüştü Çiğiltepe en sonunda

Görememişti yiğit mutan o çetin zaferini

Albay Reşat Bey, ’in sağ avucunda tabancası

Barut kokan destandı…

Anaların saçları yanan bayraklar misali

Genç kızların yemenisi alevden yeleydi

Silkindi, katlı ayağa Anadolu İnsanı

Ülkemiz bu yaman horonda el eleydi…

**** *** ***

Uçuyor zatlar, uçuruyor Mehmetleri

Yol boyu düşman esirleri,

Otuz’u Otuz bir Ağustos’a bağlayan gece

Titrek ışığında isli bir lambanın

Okuyor Başkumandan, yaveri Muzaffer Bey’e

O büyük emri:

“Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri !”

ŞİNASİ ÖZDENOĞLU

Müdafaa-i Hukuk Dergisi Ankara,

Sayı: 48, Ağustos 2002. s.7

NOT: Önümüzdeki günlerde ( 6 Eylül 2009 ) Söke’mizin düşman işgalinden kurtuluşunun 87. yıldönümü de yine törenlerle kutlanacaktır. Söke’nin kurtuluşunda emeği geçenleri ve şehit olanları rahmetle yâd ediyorum. Sevgili hemşerilerimizin bu mutluluk dolu zafer günlerini saygıyla ve sevgiyle kutluyorum.

Gazetemiz SÖKE EKİSPRES 48.yaşına giriyor. Yerel basında yaklaşık yarım asırdır hizmetini onurlu bir şekilde sürdürüyor. Başta Yılmaz Kalaycı olmak üzere, tüm çalışanlarını ve yazı ailesini tebrik ediyor, daha nice başarı dolu yarınlara diyorum.

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..