Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '16

 
Kategori
Öykü
 

Başlık parası

Başlık parası
 

başlık parasına çocuk gelin (görsel netten)


Erzurum’un yemyeşil köylerimden birisi Çoban Dede köyü,  dağın eteklerinden kurulmuş Selvi ve kavak ağaçları ile süslü içinden kocaman bir çay akıyor kuzuların meleşmesi çocuk seslerine karışıyor. Çatısız toprak damlı içleri pırıl, pırıl temiz intizamlı köy evleri serpiştirilmiş yemyeşil ovaların yanına. 

Köyün ileri gelen ailelerinden Ethem efendinin kızı Edibe henüz 16 yaşında kara gözlü bir kız. İki kalın siyah örgülü saçları belinden kalçalarına doğru uzanıyor. Annesi üstüne titriyor, hatta evde iş yapmasına dahi kıyamıyor. Baba sert mizaçlı asık suratlı çatık kaçlı adeta görenlere korku veren bir tip. O yaşta Edibe, yandaki köyün ağasının oğluna iki öküz, beşi bir yerde, altıntop dizisi, 10 tane burma bilezik ve yüklü miktarda para karşılığı, başlık alınarak nişanı yapılmış. Damat adayı Edibe’den 20 yaş büyük ve bir gözü de görme özürlü. Zavallı Edibe gece gündüz ağlar o kör adamla evlenmem diye annesine diretir. Damat adayı nişanlısını görmek için gün aşırı:  ya ehram çıkınının üstüne altın küpeleri takar getirir veya kutu içinde altın burma bilezikler hediye edip 2–3 dakika Edibe’yi görmek ister. Fakat her seferinde edibe eteğine taşları doldurup damadın kafasından aşağı fırlatır eve yaklaştırmaz adam kafası yarılarak geri çekilir ümitsizlik içinde köyüne geri gider. Günler geçtikçe damadın sabrı tükenir ve babasına düğün alayının kurulmasını bildirir. Haber köye varınca, Edibe ağlar, bağırır annesine yalvarır “ne olur beni evlendirmeyin “ diye diretir. Bu duruma komşuları olan jandarma Komutanının hanımı çok üzülür. Düğün alayı köye gelince Edibe’yi alıp evlerine saklar. Davullar eşliğinde atın üstünde bir azametle gelen damat adayı Edibe’nin evden kaçtığını öğrenir kıyamet kopar. Ethem Efendi hışımla eve girer kızına sahip olamadığı için karısını döve, döve kolunu kırar. Bunu gören komşusu bağırır “vicdansız adam onun bir günahı yok kız benim evimde evlenmek istemiyor, zorla kızı veremezsin erkeksen gel al” der. Damat ve çevresi:  “evi basalım kızı alalım” derler ve eve yönelirler. Kadın kocasının tüfeğini, pencereden dışarı çıkartır ve “yaklaşanı yakarım ev basmak neymiş gösteririm size diyerek tüfeği ateşler bu kocasına bir işarettir. Bunu gören köylüler kaçışırlar, oğlanın babası: “ hepimiz hapislerde çürürüz bu zorla olmaz çekilin gidelim” diyerek geriye dönüp köyün yolunu tutarlar.

Edibe’nin Erzurum’daki ağabeysine haber gider abisi onu Erzurum’a Getirir. Edibe ablasının evinde kalmaya başlar evin bütün işlerini yapar, koşturur her türlü emre boyun eyer. Ablasının komşusu Akif Ağa’nın evi kocaman 3 katlı bir konaktır. Konakta aşçılar hizmetçiler bütün gün çalışırlar, Evin bir tek oğlu olan Şefik henüz 17 yaşındadır ve anne baba ve abla dayılar, amcaları üstüne titrerler. Liseye 2. sınıfta okuyor ama

Liseyi bitirmeye de hiç niyeti yok. Bütün gün arkadaşları ile orada burada oynar eğlenir. Edibe’yi görünce âşık olur. Ailesine bana isteyin bu kızı diye yalvarsa da, aile kabul etmez. Zaten kızın babası da durumu öğrenince onlardan da yüklü başlık parası ister. Aileler arasında bunalıma giren 2 genç birlikte kaçıp, izlerini kaybettirir. Aramalardan sonra Palan Döken Dağındaki bir mağarada birbirlerine sarılmış vaziyette donmuş cesetleri bulunur.

 

NAHİDE ÇELEBİ

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..