Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '07

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Baştan çıkaran makarna sosları

Baştan çıkaran makarna sosları
 

Makarna deyip geçmeyiniz. En etkileyici ve ateşli yemektir bana göre.
Bir paket makarna ile harikalar yaratabilirsiniz.
Makarnanın, yenilebilmesini sağlayan en önemli unsur; sostur.
Farklı makarnalar için, uygun olan soslar da farklılık gösterir.
Makarna çeşitlerine göre, şöyle sosları kullanabilirsiniz:

Spagetti: Bu çeşit uzun ve yuvarlak makarnalarda; genellikle sıvıyağ ile yapılmış domatesli ve salçalı soslar kullanılır.
Erişte ve yassı makarnalar: Bu çeşitler için; daha yoğun kıvamlı, peynirli, yumurtalı ve krema bazlı soslar tavsiye edilir.
Burgu ve ince uzun makarnalar: Daha çok etli ve kıymalı soslarla birlikte kullanılır. Sosları iyi taşıdığı için salatalarda iyi sonuç verir.
Kalem, boncuk şekili makarnalar: Bu çeşitler, fırın tarifleri ve sebzeli salatalar için uygundur.

Bilinen, bellibaşlı soslar vardır makarnalar için. Bunlardan ikisi:

Bolonez sos

Malzemeler:
Kıyma
Soğan
Sarımsak
Domates
Yeşil biber
Defne yaprağı
Margarin, tuz, domates sosu

Yapılışı: Tavada eritilen margarine kıymayı ilave edip, soğan ve sarımsakla kavurun. 5 dakika sonra, domates ve biberleri ilave edin. Kısık ateşte 15 dakika pişirin. Tuz, karabiber, domates sos ve defne yaprağını ilave edin. Koyu kıvamlı bir hale gelene kadar pişirip, ocaktan alın.

Napoliten Sos

Malzemeler:
Domates
Biber
Maydanız
Yeşil biber
Sarımsak
Domates sos
Tuz, karabiber

Yapılışı: Tavada eritilen yağa domatesi ekleyin, bir dakika kadar pişirin. Sarımsak ve biberi ilave edip 5 dakika pişirin. Domates sosunu ilave edin. Tuz ve karabiberi ekleyin. Kısık ateşte kıvamlı hale gelene kadar pişirin. Ocaktan alıp, maydanoz ilave edin.

Bu tarifler, yemek kitabı tarifleridir. Aslında işin baştan çıkarma olayını gerçekleştirmek için yapılması gerekenler, uzun uzadıya ölçüp, biçerek birşeyler oluşturmak değildir. Duyguların sesine kulak vererek, isteyerek hazırladığınız her yemek ki, bu makarna bile olsa; dünyanın en lezzetli ve baştan çıkarıcı yemeği olacaktır. Biraz ihtimam, biraz şıklık, çok şey katacaktır makarna servisine.

Yine de siz; fesleğen, domates ve sarımsak üçlüsü ile bir sos yapın isterseniz!
Afiyet olsun.

Tarifler: Hürriyet Gazetesi' nin haftasonu verdiği, yemek kitapçığına aittir.

 
Toplam blog
: 432
: 6177
Kayıt tarihi
: 08.10.06
 
 

Med cezir içinde kafasına estiği gibi yaşayan bir havva kızı birazcık kağıt kalem aşinalığı olmas..