Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '18

 
Kategori
Sağlık
 

Basur İçin Zararlı Gıdalar ve Maddeler

Basur hastalığı makat bölgesinde gerçekleşmektedir. Makat bölgesinde bulunan toplardamarlar varis gibi genişlemektedir. Genellikle 25-50 yaş arasında görülmektedir. Basur hastalığına genelde toplardamar iltihapları ve toplardamar bozuklukları neden olmaktadır. Basur durumunu kolaylaştıran haller vardır. Fazla alkol tüketimi, baharatlı ve acı yiyecekler almak, aşırı yemek yemek, üst üste meydana gelen gebelik durumu basur hastalığına neden olabilir. Basur deyip geçmeyelim bu konuda titiz davranmak gerek. Aşağıda Basur için Zararlı Gıdalar ve Maddeler isimli yazıyı sunuyorum. Sağlık ve mutluluk dileklerimle.

NAHİDE ÇELEBİ

 

Basur bugün en fazla görülen hastalıklardandır. Yemek yeme alışkanlıklarının bozulması ile artmıştır. Anüste, şişmiş ve iltihaplanmış damar ile oluşur. Kabızlık çeken kişilerde, hamilelikte ıkınma ile de oluşabilir.  Bu şişme, rektumun içinde ya da dışında oluşabilir. 50 yaş üzerinde daha sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. İşte, basur hastaları için zararlı gıdalar;

BASUR BELİRTİLERİ

Rektumun içinde oluşan basur iç basur olarak bilinir. İç basur çok büyümedikçe anlaşılmaz. Tuvalete çıkıldığında dışkı  şiş damarın oradan geçerken kanamaya neden olur. Ağrılıdır. Dış basurda şişen damarlar dışarıdan görülür. Tahriş olduğunda kaşınma, kanama ve ağrı vardır. Kaşıntı genelde iç basurda daha şiddetlidir. Rektum içinde şişen damardan bir sıvı sızar bu da anüs çevresinde kaşıntıya neden Olur. Tuvalet çıkıldıktan hemen sonra tekrar tuvalet hissi oluşabilir. Şişen damar, kalın bağırsağa baskı yaptığından bu şekilde algılanılır. Basur her insanda ağrı yapmaz. Basur, şişen damarın anüs çevresinde ki kaslar tarafından sıkılması ile oluşur. Şişen ve basınç altında olan damarlar kanama yapabilir. Bu dışkı üzerinde veya çamaşırda görülebilir. Basur veya tıp dilinde adı ile Hemoroid hastaları, dışkı gevşetici ilaçlar kullanırlar. Bu sayede, dışkı basurdan rahat geçer. Fakat uzmanlar bunların yerine bol lifli, bol su içilen diyetler önermektedir. Erkeklerde 40 gr., kadınlarda 25 gr. günlük lif almak basuru olanlarda çok etkilidir. Tahıllar, bakliyat, arpa, pirinç, buğday, sebze ve meyve dengeli alındığında basur oluşmaz.

BASURU OLANLARA ÖNERİLMEYEN GIDALAR

Kırmızı pul biber, karabiber, pul biber, acı biber, isot, turunçgiller, çay ve kahve, kebaplar, süt ve süt ürünleri (1 kâse yoğurt, 1 bardak süt, 1 kibrit kutusu peynir yenilebilir),ketçap, çikolata, enerji içecekleri, asitli içecekler, kola(mayalı içkiler),hamur işleri, beyaz pirinç, konserveler, tuzlu ve yağlı yiyecekler, Basur problemi olan hastalarda bol sebze ve meyve tüketmek, protein yani kırmızı et tüketimini azaltmak, yürüyüş yapmak, jimnastik ve masaj yaptırmak önerilir. Spor, kan dolaşımını hızlandırır ve hastalığa engel olur. Şiddetli kanama olduğunda hemen doktora gidilmelidir. Papatya çiçekli sıcak su dolu bir kaba oturmak faydalıdır. İlerleyen basur mutlaka cerrahi olarak alınır. Çünkü kanama ile anemiye bile neden olabilir.

 

  • Bu yazı tamamen kişisel düşünce paylaşımı olup tıbbi tavsiye niteliği taşımaz
  • Bu bilgiler hastalığı tedavi edici değildir, sadece koruyucu önlemlerdir. Hastalığınız varsa doktorunuza danışınız.

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..