Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '08

 
Kategori
Kitap
 

Batı Felsefesi Tarihi

Batı Felsefesi Tarihi
 

Batı felsefesini özet olarak mı öğreneceksiniz? İşte okuyun, önyargısız başlayın! Benden başkaları deyin, hatta batıda veya uzakdoğuda kim ne okuyor siz de bir tanıklık edin. Benimsemeyebilirsiniz, bazı cümleler vaya kelimeler hoşunuza gitmeyebilir ama dünya okuyorsa sizde okumak zorundasınız.

Yoksa kafanızı kuma gömüp durursunuz ve kuyruğunuzdan habire telek çekerler. Zaten kanatlarınız dumura uğramış gösterişten başka işe yaramaz. Tüyünüzde yolunursa kim yaptı diye aramayın! Elbette okuyanlar çok, benim sözüm, kelimelere soğuk bakanlara kitapların kapağından korkanlara.

Kardeşim sen fikrine güveniyorsun da neden korkuyorsun ! Seni kendi fikrinden caydıracağından mı çekiniyorsun? Bundan kuşku duymadığına göre dünyaya herkesin gözüyle bak ki kendi gözüyün görmedikleri varsa farkına varasın.

Bu cümleleri bu kitap için söylemiyorum, genel bütün kitaplar özellikle klasik kitaplar için diyorum. Şimdi konumuza dönelim ve Bertrand Russell'in Batı Felsefesi Tarihi kitabını az da olsa tanıyalım.

Bendeki 1972 yılı baskısı,birinci baskı 1969 da yapılmış, bu ikinci baskı. Üç cilttir, Antikçağ-Ortaçağ-Modern Yeniçağ, Bu çağlar dispozisyonunda tüm filozofları incelemiş, Tabi ki islam düşünürleri de var içinde. Bütün bir dünyanın filozoflarını bulup orijinal eserlerinden okuyamıyorsanız bu kitap da toplu olarak hepsi var. Özet olark ve karşılaştırmalı olarak okumuş olursunuz.

Önemli olan aslında her düşünürün fikrini kendi orijinal yapıtından okumaktır. Olaki yönlendirici vaya aksi durumda yansıtıcı yorumlar etkisinde kalmamak için. Ama öyle herşeyide doğmatik kabüllenici şekilde okumazsınız . Yorum hakkının devamlı sizde saklı olduğunu hatırınızda tuttuğunuzu bilin. Bu toplu felsefe dünyasını birde özet olarak keşfedin.

"Batı Felsefesi Terihi, Günümüzün en büyük düşünürü ve aydınının Matematiğin İlkeleri ve Mantığın İncelenmesi adlı kitaplarıyla birlikte feslefe yapıtlarının en başnda gelir. Bu kitabın herkesçe beğeniyle karşılanmasının nedeni, insanların geçmişi anlamak için büyük bir merak duymalarıdır. Çağımızın en değerli yapıtı diyebilirim bu kitap için."
(G.M.Trevelyan)

"Benim bildiğim kadarıyla Batı Felsefesi Tarihi, Sosyo ekonomik çevre sorunlarına dayanarak kaleme alınan en büyük yapıttır. Her gün değişebilen felsefe doktrinlerini çarpıcı bir dille açığa vuran bu büyük zeka ürünü herkesçe mutlaka okunmalıdır."(Sir Julian Huxley)

Her Satırından hayat fışkıran bu kitap gerçeklere büyüteçle bakmışcasına tüm evreni Batı felsefesiyle ilişki kurarak incelemektedir. Entelektüel enerjinin yarattığı eşi bulunmaz bir yapıt...Çağımızın Sokrates'i."(A.L.Rowse)

Diyorlar kitabın arka kapağında ki yazılar da. Gerçi bu kitap kapaklarında eleştiren yazıları herhalde koymazlar, ama işte kendi düşünce atmosferinden süzeceğimiz özeti kendimiz çıkarmamız gerekiyor. Kimlar neler demiş ne yazmış bilip, tanıyıp dünya neleri düşünmüş ve düşünüyor.

Herkes bu Dünya'ya bir kere geliyor ve Allah, insan'ı özelliği olan bütün hasletleri heresten esirgemeden genel olarak rahman ve rahim sıfatı ile yaratmiştır. Kimse kimsenin ne okuyup okuyamayacağına karar verme saygısızlığını elbette gösteremez. Ama objektif değerlendirme ve dünyayı tanıma açısından her ferdin her basın ve kitabı önyargısız okumak hoşgörüsü olamalıdır.

Bütün bunları neden vurguluyorum, çünkü bazıları birçoklarını (Kendine saygı duyan insanları)rüştünü tamamlamamış sayıyor. Kendi önerdikleri dışındakilere ambargo koyarak öcü olarak gösteriyor. Düşünme ve dünyayı tanıma kararını vermeyi kendinde görüyorlar.

Arthur William Bertrand Russell, 1872 yılında doğmuş, dört yaşından önce anne ve babasını kaybedince büyük annesi tarfından büyütülmüş, 1970 yılında 98 yaşında ölmüştür. Cambridge Üniversitesine gittiğinde ilk üç yıl matematik son yıl felsefe okur. 1894 Yılında Ahlaksal Bilimlar dalından pekiyi dereceyle mezun olur. 1895'ten 1901 kadar mezun olduğu üniversitenin yöneticileri, 1910'dan 1916'ya kadar da öretim görevlileri arasında bulunmuştur.

Kitabın içeriğini burada tanıtmaya kalkarsak bir felsefe ansiklopedisi oluşturmak gerekli. Zaten özetlenerek oluşturulmuş üç ciltlik 1200 sayfalık eseri okumak en iyisi.

Bu Dünya'da durdukça herşeyi okumak gerekli, Allah kainat kitabını okuyun diyor ya ! İşte önce Allah'ın kullarının hazırlamış oldukları kitapları okumaktan başlamak, işi kolaylaştırır sanırım.

Başlayınca bitirmak kolaydır. Yeter ki Türk gibi başlayıp İngiliz gibi bitirmeyi hatırlayalım.



Nariçi: 19.01.08


 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..