Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Klinik Psikolog Nurcan Arslan Kanber

http://blog.milliyet.com.tr/nurcanarslan

08 Ağustos '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Batık tırnaklar ile mücadele

Batık tırnaklar ile mücadele
 

Batıklardan kurtulmak mümkün mü?


BATIK TIRNAKLAR

Daha çok ayak tırnaklarında görülen kişiye acı veren bir tırnak problemidir. Batık tırnak oluşmasının sebepleri tırnağın tırnak yatağından daha içeriye doğru devamlı ve kesilmesi, tırnakta mantar olması, yanlış ayakkabı seçimi,yanlış tırnak kesimi, terleme, matrix zedeleme, tırnaktaki kırık, çatlak yanlış pedikür yapımı batık tırnak oluşumuna etkendir.

Batık tırnak görüntüsü genellikle tırnağın serbest uçları görülmez, tırnak rolon görüntüde  kenar kısımlar ete gömülü şekildedir. Şiş , kızarık, ağrılı ve ateşli hissi ile enfeksiyonel bir görüntüyle kendinin gösterir.

Batık Tırnak Tedavisi:

Tırnak batmasında tırnağın durumuna göre birkaç yöntem uygulanabilir. Tırnak deri içine gömülmüş ise; cilde batıyorsa batan kısım dikkatli bir şekilde cilde temas etmeden batık makası ile alınır. Tampon uygulaması ile geçebilecek bir durum varsa tırnağın serbest uç kısmından batan kısmına doğru içeriye tampon uygulaması yapılabilir. Uzayan tırnak deriye batmadan düzgün uzaması için bazen tampon uygulamaları da faydalı olabiliyor.

Eğer tırnağın batan kısmı çok rolonlanmış içe doğru dönmüş ya da matrix bölgesine yakın ise o bölgeye tel sistemi uygulanabilir. Tel sistemi ile içe doğru dönmüş olan (rolon) tırnak açılıp, bir sonraki bakımlarda kolay mücadeleye yardımcı olacaktır. Mücadele yapıldıktan sonraki ilk kontroller 2-3 günde bir olmalıdır. Daha sonra haftada 1 gün tırnak gözlemlenerek, tırnağın sağlıklı bir şekilde batmadan uzaması hedeflenir.

Tırnakta tekrar batık oluşma riski tamamen ortadan kalkana kadar tel sistemi uygulanır. Tel sisteminde batık tırnak yüzeyinde  başarı oranı %95’tir. Ayrıca acı  ve ağrı oluşturmadan problemin  çözülme şekli kişide korkuları, endişeleri de azaltmaktadır.  Batık oluşumunda başlayan enfeksiyon maalesef batık tedavisinde devam edebilir. Enfeksiyon devam ettiği sürece uygulama steril hijyen kuralları çerçevesinde, antibakteriyel ürünler ile enjekte olan bölgeye itina ile bakım yapılmasına özen gösterilmelidir. Fakat padolog yoğun bir enfeksiyon ile karşı karşıya kalır ise doktora yönlendirip gerekirse antibiyotik tedavisine başlanması için kişi bilgilendirilmelidir.

Yaşın Tırnaklar Üzerindeki Etkisi

Yaşlandıkça tırnak tabanı ve tırnak yatağındaki kan dolaşımı azdır ve zamanla tırnak uzaması yavaşlar. Bu durumda beslenme bozukluğu da yaşanırsa uzamanın yavaşlaması daha da artar.

Tırnakların eskiye göre daha kalınlaşması, donuklaşarak sararıp,grileşmesi, tırnak yüzeyinde uzunlamasına çizgilerin  belirlenmesi yaşlanmanın, tırnak üzerindeki etkisidir.

Tırnakların su tutma kapasitesi azalır ve böylelikle tırnaklar çabuk kırılır, tabakalara ayrılır ya da uzunlamasına çatlaklar oluşur.

TIRNAK AYRILMASI (ONYCHOLYSİS)

Serbest uçta veya tırnak plağının bir kenarında tırnağın, tırnak tabanından kalıcı olarak ayrılmasıdır. Tırnağın görüntüsü beyaz ve sarımsı renktedir. Genellikle sedef hastalığı, mantar, deri, iltihaplanmasında görülür. Özellikle takma tırnakların çok fazla kullanılması tırnağın hava almamasını ve nemsiz kalmasını sağladığı için tırnak ayrılmasına sebep olur.

Tırnaklardaki Şekil Bozuklukları : Mekanik ve kimyevi etkileşim nedenleri ile tırnaklar, şekil, kalınlık, renk, yapı,uzama, gelişme, özellikleri ile değişime uğrar.

Yaralanmalar, enfeksiyolar, ırsi ve doğuştan şeki bozuklukları oluşabilir.

 

 

 
Toplam blog
: 69
: 3739
Kayıt tarihi
: 23.08.12
 
 

Anadolu Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde Kl..