Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '09

 
Kategori
Dilbilim
 

Batılıların atalarının yanlışları sözcüklerde yaşıyor

Batılıların atalarının yanlışları sözcüklerde yaşıyor
 

Ayin denizleri


Gripin karsiligi olan influenza, Italyanca'da influence yani "etkisi" kelimesinden gelir. Yildizlarin etkisinde kalip hasta, grip oldugumuzu anlatmaya calismislardir bizden once gelenler. In(flu)enza'ya kisaca flu (grip) de denir. Yildizlar hasta etmistir onlari cunku haberleri yoktur gozle gorulemeyecek canlilardan viruslerden, bahterilerden. Suclu ta uzaklardadir, yildizlarda. Bu arada belirtmeliyim eger yolunuz ingilizce konusan bir ulkeye dusecek olursa, ustune birde usutmus veya soguk alginliginiz varsa sakin flu (grip) oldum diyerek adamlari telaslandirmayin. Cunku soguk alginligi (cold) ile Grip(flu) biraz farkli; grip biraz daha ciddi, usutmeye nazaran.

Mare'in etimolojisine bakarsak, Latince'de mare deniz, cogulu olan maria denizler anlamina gelir. Gunumuzde ayin yuzeyindeki o siyah yuvarlak cukurlar Lunar Maria (ayin denizleri) olarak adlandirilir. Bu ayin denizleri denilen cukurlar demir bakimindan zengin oldugundan, gunes isinlarini daha az yansitir, dolayisiyla siyah gorunur. Ayin yuzeyinin yuzde 16 sini kaplar. Ayda deniz olmadigini bilmiyordu batili atalari, demekki aydaki bu yuvarlak cukurlari deniz sanmislardi ve Galileo bu cukurlara ayin denizleri anlamina gelen lunar maria demisti.

A-tom'un etimolojisine bakarsak, tom : kesmek, "A" ise olumsuz yani kesilemez anlami veriyor. A-tom yani bolunemez demis bilim adami Dalton. Atom, Democritus tarafindan kullanilan cok eski bir terim, ama Dalton yeniden tanitmis bu kelimeyi dunya halkina.

Inspiration ilham, nefes almak ve ilham almak anlamina gelir Ingilizce'de. "In" yani "iceri", spirit (ruh) uflemek anlamina geliyor. Nefes aldikca icimize ruh doldurdugumuzu dusunmus olmalilar.

Sonuc olarak bu kelimeleri ingilizcede hala kullaniyoruz. Hala in-flu-enza/ flu/ grip'e yakalandim yani yildizlarin etkisindeyim hastayim diyoruz, viruslerden hasta oldugumuzu bilsek bile. Hala A-tom yani kesilemez parcacik diyoruz daha kucuk parcalara bolundugunu bile bile. Ayin denizleri lunar maria diyoruz ayda deniz olmadigini bile bile. Ve son olarak hala inspiration (nefes almak, ruh almak) diyoruz her nefes aldigimizda girenin sadece oksijen oldugunu bile bile. Batililarin atalarinin dusunceleri hala dillerinde ve zaman zaman Turkce'de de yasiyor, nostalji yapiyoruz konurken, farkinda olmadan dokunuyoruz, ve farkindaysak kelimelerin etimolojisinin, derinden hissediyoruz o ilk dusuncelerini.

Not : Yukaridaki sozcuklerin "tam" anlamina bakmak icin google yaparken etimoloji online adresine rastladim.Tam adresi : http://www.etymonline.com/index.php?l=a

Foto :

http://images.absoluteastronomy.com/images/encyclopediaimages/m/mo/moon_names.jpg

 
Toplam blog
: 13
: 4035
Kayıt tarihi
: 27.02.07
 
 

Çemberime koymayı becerdiğim, sayıları elin parmakları kadar olan sevdiklerimle mutlu olduğunun f..