Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '16

 
Kategori
Deneme
 

Batının üstünlüğü üstün sistemler kurmasından değil, beğenmediği sistemleri değiştirmesinden

Batının üstünlüğü üstün sistemler kurmasından değil, beğenmediği sistemleri değiştirmesinden
 

Türkiye her şeyi yapar da bilimin önünde engeller var


Biz köprüler, yollar, havaalanları yapacağız… Belki uzay aracı bile yapacağız… Ama ilerleyemeyeceğiz. Neden? Çünkü ilerlemek sadece yeni şeyler yapmakla olmuyor, eski şeylerden de kurtulmak lazım. Bizim asıl sorunumuz bu; yeni bir elbise alıyoruz ama eskisini atamadığımız için giyemiyoruz.

Batı rasyonel davranıyor, daha iyiyi bulunca mevcuttan kurtuluyor… Peki, biz niye kurtulamıyoruz, eskileri niye atamıyoruz? Nedeni din, töre, kültür… Önce bunları atmamız gerekiyor. Atabilir miyiz? Hayır.

Öte yandan kara çarşaflı kadınların araba kullandıklarını görüyoruz. Din ilerlemeye engelse bunlar nasıl oluyor? Bizde din değil din cehaleti var. Dini bilenler böyle ilkellikler yaşamıyorlar. Din insanlara cahiller tarafından anlatılınca böyle oluyor. Din ile beslenen töre ve kültür de aynı.

Kimsenin dillendirmediği, Kerim Korkut’un iddiası olan Türklükten kaynaklı tutuculuk da var. İşin kötüsü bu insanları eğitimle de değiştiremiyoruz ya eğitimimiz de zaten buna müsait değil.

Ne yapacağız peki? Ülkemizde zihniyet devrimi şart. Ama bu konuda karşımızda duvar var. Bir yanda yıkıp yok etmek isteyenler, öbür tarafta hiç dokunmayalım diyenler. Yıkıp yok edersen medeniyetinin altı boş olur, mevcuda dokunmazsan yeni bir şeyin olmaz. Gerici-ilerici belli bir yönlendirilmiş ya da bilinçsiz zümre kalkınma trenini adeta arkasından asılmış çekiyor. Ülkemizin içinde bulunduğu çıkmaz bu. Bunu görmemiz lazım.

Eloğlunun böyle takıntıları yok; atıyor, yenisini yapıyor. Türkiye hala bu çağda televizyon günah diyen insanların yaşadığı bir ülke. Herkes bir şeylere karşı. Ama ülkenin ileri gitmesi için üzerinde çalıştığımız şeyler bunlar.  Cami olmasın diyen insan var ya, adam dininden vazgeçer mi?

Türkiye’nin önündeki engel ne para ne de başka bir şey, işte bu zihniyet… Bizim işimiz zor; çünkü halkın yarısına yakını bu zihniyette. E yönetim de biraz böyle. “Biz yapmak istedikten sonra halk böyle olsa nolur” Öyle demeyin, yapıp icat ettiğin şeyi onlar kullanacak. Kullanmayınca sen de yapamazsın; çünkü bunun bir maliyeti var. Türkiye’de bilim ve teknoloji neden gelişmiyor? Halk kullanmadığı için. Çoğunun evinde internet yok. Parası olmadığı için değil, kafasına uymuyor.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..