Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Temmuz '11

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

Bay bay

Bay bay
 

EVERLY BROTHERS 1957BY BY LOVE


Öncelikle belirtmeliyim ki, bu yazıyı herhangi bir Millet’e, Devlet’e duyulan kin veya benzeri duygular nedeni ile yazmıyorum. Sadece Türk insanının benliğini kaybetmesi ve özentiliklere kapılmasını içime sindiremiyorum. Her gün onlarca kişinin cep veya sabit telefonları ile yaptığı konuşmalara ister istemez kulak misafiri olmaktayız. Elbette ne konuştukları bizi ilgilendirmez. Ancak, konuşmaların bitiminde, genç yaşlı birçok kişinin ‘’bay bay canım’’ veya ‘’hadi bay’’ gibi anlamsız, içeriksiz veda cümleleri kullandığına şahit oluyoruz. Dil’imiz, dünyanın en zengin anlatım ve mecaz özelliklerine sahip olmasına rağmen onu bir kenara itip, batı ülkelerinde bile sık kullanılmayan belki de terk edilmiş, içeriksiz suni kalıpları dilimizin içine yerleştirmek nasıl izah edilebilir ? Bunun başlangıç noktasının daha bebeklik yaşlarına dayandığını düşünmekteyim.  

Etrafta gezen, parkta oturan genç anne babalara dikkat edilirse bu tezimin haklılığı ortaya çıkacaktır. Anne veya baba çocuğuna, onun minik elini havaya kaldırıp ‘’bay bay yap bakalım teyze’ye’’ şeklinde şirinlik yaptırdıklarını ve ardın dan da onu ‘’aferin ‘’ ‘’bravo’’ şeklinde alkışladıklarını sık sık izlemekteyiz. Bu da göstermektedir ki bu yanlış öğreti, nesil’den nesil’e aktarılarak devam etmektedir. Bunun kırılmasının en etkili yolu eğitim sistemidir. Ancak son yıllarda eğitimcilerimiz de bu akımın bir parçası olma yolunda ilerlemektedirler, tabi ki içlerinde öyle olmayanları tenzih ederim. Yabancı lisan öğrenmek ile günlük hayat birbiri ile karıştırılmamalı, kendi gelenek ve göreneklerimiz ‘’dünya globalleşiyor’’ ‘’sınırlar kalkıyor’’ gibi abuk ve cahilce, bizi özümüzden koparmaya yönelik söylemlere itibar edilmemelidir. Bu tahribatlar, Facebook ve benzeri paylaşım sitelerinde de olanca hızı ile sürmektedir ne yazık ki.  

Türkçe’miz adeta katledilmektedir. Burada başta anne ve babalar, sonra öğretmenlerimize önemli görevler düşmektedir. İlköğretim okullarımızda başlatılan, ders zili yerine müzik uygulamalarında bazı okullarda birtakım acube müzik parçaları dinletilmektedir öğrencilere. Böylece yozlaşmalar zinciri uzayıp gitmekte ve birbirini izleyerek öz’den uzaklaşılmaktadır. Eğitimcilerimiz, en üst kademeden en alt’a tek yürek olarak bu önemli husus’a parmak basmalıdır. ‘’By by love’’, resimdeki Everly Brothers ikilisi’nin 1957 yılı bestesi güzel bir şarkısı olarak kalmalıydı.
 

 
Toplam blog
: 53
: 671
Kayıt tarihi
: 22.12.09
 
 

1969 Tarhan Kolej (lise), 1978 Atatürk Eğ. Ens. Türk dili ve edebiyatı bl. Mezunuyum. Araştırmak ..