Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Bayat ekmeğiniz var mı?


Malum Ramazan ayındayız... Ekmek israfının en fazla olduğu ay... Hepimiz iftarda taze ekmek yemek isteyince bir gün önceden kalan ekmekler birikerek bayatlıyor. İsrafı önlemek için onları değerlendirmenin yollarını arıyoruz. Ben bu konuda değişik tarifler türettim. Onlardan iki tanesini sizlerle paylaşmak istedim. Biz ailecek beğeniyoruz. Umarım sizin de hoşunuza gider. Bu kadar lugatten sonra tariflere geçelim dilerseniz.

EKMEK TATLISI.

MALZEMELER

Yarım somun ekmek

1.5 bardak süt

2 yumurta

2 yemek kaşığı un

1 paket vanilya

½ paket kabartma tozu

kızartmak için sıvı yağ.

ŞERBET İÇİN

1 Su bardağı toz şeker

1.5 su bardağı su

2-3 damla limon suyu

YAPILIŞI:

Önce şerbetimizi yapalım. Şerbet sıcağa yakın ılık olunca iyi oluyor.

Ekmekleri ufalayarak robotta çekelim. (önceden dilimleyip, dışarıda bir süre beklettikten sonra kuruyan ekmekleri dilerseniz rendeleyebilirsiniz.) İçine 1.5 bardak sütü, 2 yumurtayı, 2 yemek kaşığı unu, vanilyayı ve kabartma tozunu ilave edip, kaşıktan zor akacak kıvamda, koyuca bir hamur elde edelim. (hamur çok akıcı olursa içine bir kaşık irmik ekleyebileceğiniz gibi ekmek miktarını da artırabilirsiniz..çok katı olursa da sütle inceltebilirsiniz)

Elde ettiğimiz hamuru küçük miktarlarda kaşığa alarak kızgın yağın içine lokmalar halinde atalım. Arkalı önlü nar gibi kızarınca çıkartıp bir cam tencereye koyalım. Kızartma işlemi bittikten hemen sonra ılık şerbeti tatlıların üzerine dökelim. Arada bir alttakileri üste alarak yer değiştirelim ki hepsi şerbeti emebilsin.

Servis tabağına alıp üstüne hindistan cevizi ve tarçın serpiştirelim.

NOT: ( Ben de bu tariflerin sonuna bir not iliştirmezsem olmaz.) Bu tatlının hamuruna dilerseniz 1 yemek kaşığı hindistan cevizi veya 1 tatlı kaşığı kadar tarçın veya kuş üzümü ilave edebilirsiniz veya tatlınızı sade yapıp kaymakla servis yapabilirsiniz. Ben hepsini denedim güzel oluyor. Tecrübeyle sabittir anlayacağınız. Şimdiden afiyet olsun.

EKMEK TUZLUSU

Ne yapayım. Birine ekmek tatlısı deyince diğerine de ekmek tuzlusu demek geldi içimden. Siz dilediğiniz adı verin. Malzemelerimiz hemen hemen aynı. Özellikle sabah kahvaltılarda tercih edilebilecek yapımı son derece kolay, beyaz peynir yeme sorunu olan çocuklarınız için de ideal bir tarif.

MALZEMELER:

Yarım somun ekmek

2 yumurta

1 yemek kaşığı un

½ paket kabartma tozu

1.5 su bardağı süt

½ su bardağı ufalanmış beyaz peynir

½ su bardağı kıyılmış maydonoz

Kızartmak için sıvı yağ

YAPILIŞI

Ekmekleri robotta çektikten sonra tüm malzemeleri içine ilave edin. Hamur, tatlı hamurundan biraz daha akışkan olmalı. Yani kolayca yağın içine bırakabilmelisiniz. İki tarafını da kızartarak kağıt havlunun üzerine çıkarabilirsiniz.

ALIN BİR NOTTA BU TARİF İÇİN (Ben de not çok): Bu çok kolay ve lezzetli olan tarifin içine dilerseniz dere otu, rendelenmiş kabak ya da rendelenmiş havuç koyabilirsiniz .Ama sabah kahvaltıları için en ideali beyaz peynirli olanıdır. Şimdiden afiyet olsun...

 
Toplam blog
: 14
: 1345
Kayıt tarihi
: 08.11.07
 
 

Sıdıka ben. Her zorluğuna rağmen hayatı, ağlamayı bilmeme rağmen gülmeyi, unutmamama rağmen kin t..