Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '08

 
Kategori
Siyaset
 

Baykal'ın Başbakanlık şansı..!

Baykal'ın Başbakanlık şansı..!
 

CHP lideri, kamuoyunda "çarşaf açılımı" olarak adlandırılan çıkışını kararlılıkla sürdüreceğe benziyor..Sayın Baykal'ın Bayram mesajları da rütin olmanın ötesine geçti.

Baykal bununla da kalmadı, şimdi yeni açılımlar peşinde.. Son haberlere göre, "Türkiye Kimliği" açılımı ile, "Proleterya" açılım paketleri geliyormuş...

Belli ki artık, Sayın Baykal, "kazanmaya" oynuyor...

Üstelik bu son açılımlarına karşı çıkan "Kökten CHP ci" yaklaşımlara da yüz vermiyor...

Bu tutum Baykal'a seçim kazandırır mı; Baykal'ı Başbakan yapar mı..?

Bence bu sorunun cevabı dolu dolu; "EVET" tir.. Sayın Baykal, siyasi hayatının son deminde Başbakan olmak için çok ciddi bir fırsat yakalamış; çok önemli bir insiyatif kazanmıştır.. Ancak, bir şey daha lazım; o da Üniversitelerdeki başörtüsü sorununa el atmak..

Başörtüsü Baykal'ı Başbakan yapar..!

Şimdi bir bakalım: Son anketlerde ortaya çıkan gerçek şu: Seçmenin büyük çoğunluğunu kararsızlar oluşturuyor. Kararsızların oranı %40 ların üzerinde.. Yani şu an için birinci parti kararsızlar..

Uzmanlar, kararsızların oylarını partilerin kendi oyları oranınca dağıtarak ilave ediyorlar.. Böylece AK Parti halen birinci partı olarak ortaya çıkıyor.. Çünkü AKP kararsız oyların en az %30'nu alıyor..

Acaba her zaman böyle olur mu..? Yani kararsız oylar, daima partilerin kendi oyları oranınca dağılır mı..? Hiç sanmıyorum...

Eğer Sayın Baykal, şu son "kıyafet devrimi" nin ardında durur ve bu tutumunu genel seçimlere kadar yaşatırsa, kararsız oyların çoğunu alacaktır. Bu da, CHP nin bugünki %15 lik oyuna en az bir %15 daha ilave etmesi demektir ki, sonuçta CHP %30 tabanlı bir oy oranına ulaşabilir. Hem de, "Kökten CHP'ci" küçük bir kitleyi kaybetse bile..!

Bu oranlar Yerel Seçimlerde fazla etkili olmasa da, bir, bilemedin iki yıl, sonra gelecek Genel Seçimlerde çok iş yapacaktır..

Yüzde otuz tabanlı bir oran, AKP den bir kaç puan düşük de olsa Sayın Baykal'ı Başbakan yapmaya yeter.. Çünkü, iki dönem tek başına iktidar olmuş bir AK Parti, Koalisyon hükumeti kuramaz; bunu ancak CHP yapabilir.

Yani, Sayın Baykal, kimlikler ve kıyafetler konusundaki "Demokratik Devrimini" sürdürürse, önümüzdeki dönemdeki Koalisyon Hükumetinin Başbakanıdır.

Baykal Başbakanlığındaki hükumet nasıl bir başarı gösterir; ekonomide, dış politikada neler olur; bunlar aynı tartışma konuları.. Ancak, Sayın Baykal, siyasi ömrünün ahirinde Başbakan koltuğuna oturur.. Üstelik, Süleyman Demirel'in tam tersine, Halk çoğunluğu nezdinde olumlu hatıralar bırakarak gider..

Sayın Baykal, kendisini Başbakan yapacak çok önemli bir şans yakalamıştır bugün..

Ya bunu değerlendirip Başbakan olacak ya da "müzmin muhalif" olarak siyasi hayatına son verecek..

Ümit ederim ki birincisi olur..!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..