Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Haziran '14

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Bayrakları bayrak yapan...

Bayrakları bayrak yapan...
 

Güngör Yavuzaslan


Günümüzün en önemli  meselesi olan “ Bayrak” konusunu işleyen en iyi yazar olarak gördüğümüz Güngör yavuzaslan kimdir? Kendisi, Bartın Gazeteciler Derneği kurucusu olup, aynı zamanda Blog üyelerimiz arasındandır.

Kitapları olan Yavuzaslan Türk dünyası ve Ortadoğu ülkelerinde bir çok araştırmaları ve projesi vardır. Kendisi Karadeniz Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesidir. Irak Türkmen Basın Konseyi icra kurulu üyesi de olan Yavuzaslan, Türki Cumhuriyetlerinin hamisidir.

Günümüzün gündemi olan Bayrak konusunu, önemli gündem saydığımızdan, yazısını, misafireten sütunlarımıza alıyoruz:

İNSAN BAYRAĞINI SEVER: Evet, her insan vatanını sever. Her insan bayrağını sever. İnanç sahibiyse dinini, peygamberini, kitabını ve tanrısını sever. Özünde sevgidir yaşamak.

BAYRAK NEDİR FİLİSTİN’E SORALIM: Gelin Gazze’de küçük Fatıma’ya soralım BAYRAK nedir?diye. Abluka altında gözünün gördüğü duvarlar arasındadır BAYRAK. Bayrak aç kalmaktır, vurulmaktır, sürülmektir, vatan ona İsrail askerinin zulmüdür. Vatan duvarı kurşun izleri ile dolu bir okuldur. Bayrak intifada sabanla attığı taşlardır. Vatan ay-yıldızlı ülkenin ona verdiği güvendir. Anadolu’da bir millettir Vatan ona adı Türkiye. Ne güzel anlatmış Yaser Arafat,  Birleşmiş Milletler’de konuşma şansı yakaladığı bir günün ardından, Rauf Denktaş’la aralarında geçen bir diyalogda söylediği şu sözlerle hatırlayacağım: “Senin arkanda kocaman bir Türkiye var, benimse öldüğümde gömüleceğim bir toprağım bile yok!”Bayrak gömülecek topraktır.

EY GÜZEL’’KIRIM’’BAYRAK: Bir gece Rus askerleri tarafından hunharca evinden alınıp uzaklara, başka yerlere gönderilmektir belki BAYRAK Kırım Türkleri için.17 Mayıs’ı 18 Mayıs 1944’e bağlayan gece Kırım yarımadasında yataklarından kaldırılan Kırım Tatarları, hazırlanmaları için yalnızca 15-20 dakika zaman ve ancak ellerinde taşıyabilecekleri kadar eşya almalarına izin verilerek hayvan vagonlarına yüklendiler. Pek çoğunda oturmaya yer kalmayacak derecede insanla doldurulan vagonlar dışarıdan mühürlendiler ve en az üç-dört hafta sürecek olan yolculuğa çıkarıldılar. Bayrak bir sızı oldu içlerinde özlemle. Uzak gurbet ellerde annelerin masalında yaşadı

Bayrak,ninnilerle büyüdü bayrak. Türkçe oldu, dil oldu bebelere. Yıllar sonra dönüş yolunda söylenen Türkü oldu vatan “Ey güzel Kırım’’ Ey Güzelbayrak.

BAYRAK‘’BALKAN ELLERİNDE GÖÇ’’ TÜR Kırkpınar meydanından çıksan yola adım adım varırsın  er meydanları. Pehlivanlar diyarı Deliorman’dır, Dedeağaç’tır bayrak. Selanik’te Ata’nın evidir Bayrak.Uzatsan kulağını türküler söyler sarı saçlı, mavi gözlü Mustafa’’manastırın ortasında var bir havuz, canım havuz’’ bayrak havuzdaki sudur. Üsküp’te elini tutan çekik gözlü çocuktur vatan seni çarşı-Pazar gezdiren. Kosova çarsısında içtiğin kahvenin tadıdır bayrak. Bayrak  Saraybosna’da ezan sesidir kulağında nameğlerle. Bayrak Silistire’de dinlediğin bir Dede Korkut öyküsüdür sana. Bayrak İskeçe’de kıldığın ikindi namazıdır sana. Bayrak kalbinin attığı yerdir sana.

YAVRU VATAN’’KIBRIS’’ BAYRAKTIR: Bir gün ağarmasında Beşparmak dağlarında salınan karanfillerdir Bayrak .Anadolu’nun dört bir yanından kopup gelen Mehmetler-Hasanlar- Hüseyinlerdir . Bayrak dayanıp Rum’un zulmüne sabır edip yıllarca 74 yılında Temmuz ayında Girne’de karaya çıkan deniz yıldızlarıdır bayrak. Yürüyüp ada da adım adım kanlarıyla tarih yazan Mehmetçiktir BAYRAK.  Dr.Fazıl Küçük’le mücadele, Denktaş ile Cumhuriyettir kurulan. Al bayrağın yanında, beyaz bayraktır allı-yıldızlı yan yana kardeşçebayrak. Vatan’ın adı Kıbrıs’tır Anadolu’dan Akdeniz’e bir ceylan yavrusu gibi uzanan atlas atlas işlenen sevdanın adıdır bayrak.

BAYRAK ’’KERKÜK’TE BİR HOYRATTIR: Yüreği yanık bir hoyrattır bayrak. Türkmeneli’nde. Telafer’de elleri nasırlı anadır bayrak. Kerkük Kalesinde söylenen hoyrattır. Tazehurmatu’da alnı açık yardır bayrak . Altınköprü’de yapılan zulme dik duruştur . Ölen canlardır belki ama ölmeyen bayraktır. Türkmen’e Erbil çarşısında Kayseri Pazarıdır öz be öz Türkçe seslerle. Vatan özlemdir yıllarca söylenen feryat ile. Bekledim can kardeş, seni bekledim. Zulüm geldi, sürgün geldi, katliam geldi sen gelmez oldun ey kavim kardeş feryadıdır vatan.Bayrak  yanık tenli Türkmen Basınınının hoyratıdır ’’ölmezem,ölmezem,Türkmenem, ben ölmezem, vatan benem, ben vatanam, ben ölmezem,canım alsa hain eller, vatanımdan başka yerde ben ölmezem’’
 

KARABAĞ’DIR BAYRAK:Kaldırsan başını Kafkaslara bir kara yazı görürsün Karabağ’da. bayrak  esir topraktır düşman elinde. Hocalı’da akıtılan kandır. Nurlu ve mukaddes bir kandır akan toprağa. BAYRAK  Bahtiyar Vahapzade’dir Tenha Mezarlarda yatan. Ben Vahabzade değilim milletimin diliyim” diyendir vatan. Hazal gölünün kıyısında sürgün bir Karabağ gaçgınıdır BAYRAK .Boynu bükük yüreğinden ağlayan saçları kınalı gelindir bayrak. Vatan yemyeşil bir dağdır Hankendi'de uzaklarda da olsa bir gün bayrakla sarılacak. BAYRAK BİR MİLLETİN KURDUĞU BİN DEVLETTİR. Azerbaycan-Türkiye’dir BAYRAK.

BAYRAK ‘’AHISKA’DIR Ahıska bir gül idi gitti. Bir ehli dil idi gitti, Söyleyin Sultan Mahmud'a İstanbul kilidi gitti. BAYRAK  Ahıska’ya vurulan kilittir. Türk olmaktır vatan Ahıska’da. Beklemektir Anadolu’yu asırlarca vatan değmesin namert eli diye.1944 yılında sürgünde Kırımlı kardeşlerine yoldaş,kader arkadaşı olmaktır BAYRAK. Vagonlarda üst üste gönderilmektir Sibirya’nın buz çöllerine BAYRAK  beyaz bir örtüdür eve duyulan hasretle. BAYRAK alnı kırışık Ahıska’lı bir anadır bize, işkenceyi, sürgünü görmüş nasırlı yüreğiyle. BAYRAK elleri öpülesi "Ak-Sıka"lı Hasan emmidir.

BAYRAK ’DOĞU TÜRKİSTAN’DIR Urimçi’de sabah namazı uyanıp sessiz bir ezanla Kabe’ye durmaktır bayrak. Kaşgar’da halıya işlenen Toros ilmiğidir bayrak . Görüp Çin’in kızıl zulmünü etini, kemiğini, derisini verip bedenin canını, ruhunu vermemektir BAYRAK .İnce uzun bir yoldur ayrılışta BAYRAK ’’Millet için vatandan gidiştir’’sürgün ellerinde aç, susuz kalmaktır BAYRAK . İsa Yusuf Alptekin’dir, Mesut Sabri Baykozi, Mehmet Emin Buğra’dır vatan Gök Bayrak’tır. Bayrak tankların önüne kendini atan Uygur kadınıdır. Namusunu, benliğini ezdirmeden düşüp kalan Bayrak yürekli kadın.

BAYRAK ’’VAN’DIR: Aziz Türkiye’dir vatan. 81 ilinde bayrak bayrak dalgalanan al-yıldızdır vatan. Düşse dara, afet görse bir yanı sarıp sarmalayan candır bayrak. Ayrı, gayrı bilmeyen toprağın insanıdır vatan. Deprem sonrası sırtındakini çıkartıp’ ’sen orda üşüyorken ben sıcak duramam’ ’diyen benim insanımdır bayrak. Akın akın yollara düşen bir cana sarılan maden işçileridir Erciş’te beyaz melekler diye. BAYRAK nedir diye sorarsanız bu topraklarda ‘’İNSAN ‘’olmaktır.

BAYRAK HALEP’TİR: Ortadoğu bataklığında emperyalist güçlerin denge oyununda kalan mazlum halkların sesidir Bayrak. Mülteci kamplarında baldır çıplak yetim Şamlı Nur Bebeğin çakmak bakışlarıdır bayrak. Akın akın sınır boylarına ölümle kucaklaşarak varılan Mehmetçiğin açtığı yürektir Bayrak. Bayrak kardeş halklarla Türk Milletinin paylaştığı bir dilim lokmadır. Bayrak Humus’ta açlıktan ölen bir çare çocukların yükselen feryadıdır.

BAYRAK ŞEHİT KANIDIR:Yazın evvelinde kınalı saçları ile vatan boylarına dizilen erlerdir Bayrak. Atılıp en öne aslancasına şahadet şerbetini doyasıya içmektir Bayrak. Sarılıp sarmalanıp kara toprağa cennet bahçelerinde peygamberin aguşuna giden MEHMETÇİKTİR Bayrak. Vurulup tertemiz sinesinden düşerken toprağına VATAN SAĞOLSUN denen son nefestir bayrak….son duraktır ALLAH yolunda…

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..