Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '11

 
Kategori
İzmir
 

Bayraklı İzmir'e yön verecek

Bayraklı İzmir'e yön verecek
 

HALK OYUNLARIMIZ


Bayraklı Belediyesinin katkılarıyla oluşan Türk Halk Müziği korusunun yeni yıl konserini 30 Aralık 2010 Perşembe günü Tepekule kültür merkezinin bin kişilik salonunda izledim. Salonu dolduran ve konseri ayakta izleyen Bayraklılara hitabeden Belediye başkanımız Hasan Karabağ konuşmasını şöyle bitirdi. 

“Bayraklı İzmir’e yön verecek, İzmir Türkiye’ye yön verecek” 

Sayın Hasan Karabağ Bayraklı ile özdeşleşmiş bir başkan. Bayraklılılık bilincini tüm beldede yerleştirmeyi hedeflemiş bir yönetici. Tepekule kültür merkezi de Bayraklı halkı için büyük bir kazanım. Yıllar önce yapımı sürerken bugünlerde İzmir halkına büyük hizmet vereceğini günlük yaşamın yoğunluğu içinde öngöremiyorduk. 

Bu kültür merkezini projelendiren, yapımında emek veren ve bitirip halkın hizmetine sunanları İzmir halkı her zaman şükranla anacaktır. 

Bu güzel merkez aylar öncesi çalışmalarına başlayan Bayraklı Belediyesi halk müziği korosuna tam anlamıyla yakıştı. Şef Özge Gökçe’nin yönetiminde dinlenebilir ve izlenebilir güzel bir halk müziği konserine tanıklık ettik. Bayraklı'da yaşayan Anadolu'nun çeşitli bölgelerinden göçle gelmiş insanlarımız korunun seslendirdiği birbirinden güzel türkülerde kendilerini buldular. 

İlk olarak Yağcılar zeybeği ile İzmir’den yola çıktık. 

Karahisar Kalesi Yıkılır Gelir
Kakülü Boynuna Dökülür Gelir

Yayladan Gel Allı Gelin Yayladan
Kesme Ümidini Kadir Mevladan,
Ver Elini Karlı Dağlar Aşalım
türküsüyle Afyon yöresini gezerken,  

Bir çift turna gördüm durur dallarda
Seversen mevlayı kalma yollarda
Sizi bekleyen var bizim ellerde
Doğru bizim ele gidin turnalar
türküsüyle Yozgat’a doğru uçtuk. 

Keklik gibi kanadımı süzmedim
Murad alıp doya doya gezmedim
Bu kara yazıyı kendim yazmadım
türküsüyle Erzincan yöresine uzandık. 

Elinde oya  

Gidiyor toya 

Dudağı boya 

Menşure hanım diyen Van türküsüyle anadolu güzellerini anımsadık. 

Kahveyi kavururlar  

İçmeden savururlar 

Bizim köyün adedi 

Sevmeden ayırılar türküsüyle Eskişehir’de hareketlendik. 

Gemiler Giresune
Yar Olayım Sesune
Bir Daha Vurayıdı (Oy )
Nefesum Nefesune
karadeniz türküsüyle efkarlandık. 

Koronun seslendirdiği daha nice türkümüzle Bayraklı halkı bu güzel gecede bir Anadolu turu yaptı. Koronun içinden zaman zaman solo türkü söylemeye çıkan solistler ilk kez böyle büyük bir kitlenin huzuruna çıkmanın heyecanı içindeydiler. Dinleyiciler türkülere katılımlarıyla bu amatör insanlara nefes verdi, güç verdi. 

Gördük ki Bayraklı çağdaş yaşama kolayca katılabilen bir birikime sahip. Bayraklı belediyesi bu birikimi iyi tahlil etmiş olmalı. Bayraklı'nın birbirine sırtını dayamış, birbirine omuz vermiş evlerinden oluşan mahallelerinde yaşayanlarla düz ovada apartman yaşamını sürdüren insanlarını buluşturmanın bir fotoğrafıydı izlediğimiz. Böyle bir fotoğrafın içindeki insanlardaki yarın endişesini azaltmanın bir yolu varsa o da dil birliği içinde türkülerimizde buluşmamızdır. 

Bayraklı Belediyesini kent kültürünü oluşturmadaki çabalarından dolayı kutluyor, kültürel etkinliklerin daha yoğun bir şekilde sürmesini diliyoruz. 

 
Toplam blog
: 9
: 1562
Kayıt tarihi
: 20.12.10
 
 

Ortaklar ilköğretmen okulu-İzmir yüksek öğretmen okulu-Ege Üniversitesi Fen Fakültesi mezunuyum. 20 ..