Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ağustos '11

 
Kategori
Haber
 

Bayram arifesinde et ithalatı gümrük oranlarının düşürülmesi soru önergesi konusu oldu

Bayram arifesinde et ithalatı gümrük oranlarının düşürülmesi soru önergesi konusu oldu
 

CHP Burdur Milletvekili R. Kerim ÖZKAN


Bayramların Arifesinde Et İthalatını Özendiren Gümrük Vergisinin Düşürülmesi Ne Anlama geliyor 

Fotoğraflar ve özgün metin için tıklayınız 

CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Meclis Başkanlığı’na Başbakan’ın yazılı cevaplaması talebiyle bir soru önergesi vererek, yaklaşan iki bayram arifesinde birdenbire et ithalatında gümrükleri yüzde 15’e düşürülmesinin anlamını gerekçelerini sordu. 

Yüzde 25’lik vergi indiriminden yararlanarak kasaplık et ithal eden bir firmayla yerli besicinin nasıl rekabet edeceğini soran, bu alınan kararla bazı yandaşların kayırılıp kayırılmadığını da söz konusu yapan Özkan soru önergesi aşağıda Kıvılcımhaber dostlarının bilgisine ve ilgisine sunulur. 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıdaki sorularımın Anayasa ve İç Tüzük gereğince Başbakan Sayın Recep Tayip ERDOĞAN tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. 

Ramazan Kerim ÖZKAN 

Burdur Milletvekili 

Ülkemizde canlı hayvan ve et ithalatı ilk kez 2010 yılı Nisan ayında gündeme gelmiştir. Bakanlar Kurulu Kararı ile Et ve Balık Kurumu’na sıfır gümrükle canlı hayvan ve karkas et ithalatı yetkisi verilmiştir. Böylece canlı hayvan ithalatı için kapılar açılmıştır. Et ve Balık Kurumu, 2010 Mayıs ayında peş peşe ihaleler yapmış Özel sektörün de canlı hayvan ithal etmesi için gümrük vergisi yüzde 135’ten ani bir kararla 95 puan düşerek % 40’a çekilmiştir. Bunun sonucunda yerli besiciler hayvanlarını satamaz duruma gelmiştir. Zararları katlanarak büyümüş, büyük işletmeler bile sektörden çekilmek zorunda kalmıştır. 

Canlı kasaplık hayvandaki gümrük vergisi oranı 25 Temmuz 2011 tarihinde yapılan Bakanlar Kurulu Kararıyla bu kez % 15’e düşürülmüş ve 29 Temmuz 2011 günkü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 

Üstelik bu ani kararın Kurban Bayramına 3 aylık bir süre kala alındığını da dikkate alırsak Hükümetin bu konuda ne kadar tutarsız bir tavır sergilediğini anlamamak mümkün değildir. Bu güne dek yanlış ve tutarsız hayvancılık politikalarını ısrarla izleyen iktidar, alınan bu son kararla yerli üreticiyi adeta şoka uğratmıştır. Zira verilen sözüm ona desteklerle iflasın eşiğinde olan üretici son bir gayretle borçlarını bir nebze ödeyebilmek için inadına üretim yapmaya çalışırken alınan bu kararla adeta kandırılmıştır. 

1. Alınan bu kararla besi dönemini tamamlamak üzere olan bir besicinin, bu % 25’lik vergi indiriminden yararlanarak kasaplık canlı hayvan ithal edecek olan ithalatçıyla rekabet edebilmesi, başa çıkabilmesi mümkün müdür? Bu besicilerin zorunlu olarak oluşacak olan bu zararlarını nasıl karşılamayı düşünüyorsunuz? Bu anlayışın Anayasa’nın 45. maddesinde söz edilen “Devlet bitkisel ve hayvansal ürünlerin değerlendirilmesi ve gerçek değerlerinin üreticinin eline geçmesi için gereken tedbirleri alır” şeklindeki amir hükmüyle bağdaştığını düşünüyor musunuz? 

2. 25 Temmuzda alınan bu ani kararın gerekçesini açıklayabilir misiniz? Burada kamu yararı gözetilmiş midir? Kurban bayramına 3 ay bir süre kala böyle bir kararın gerekçesi nedir? 

3. Alınan bu Bakanlar Kurulu Kararı ile özel ve tüzel kişiliklerin veya kurum ve kuruluşların her hangi bir yararı veya çıkarı gözetilmiş midir? Bu kararın alınmasında hangi amaçlar rol oynamıştır? 

4. Üye olmak için başvurumuz olan AB ülkelerinde müdahale kuruluşları ve ödeme kuruluşları bulunmaktadır. Bu kuruluşlar ilgili Bakanlığın gözetiminde yılda iki kez taban- hedef fiyat politikalarını en iyi şekilde uygulamaktadır. Bu kural Türkiye için her ilerleme raporunda ısrarla yer almaktadır. Ve AB’nin olmazsa olmazları arasındadır. Bu kurala kesinlikle uymamız gerekirken bırakın fiyat politikasını 1 yıl içerisinde 6–7 kez ithalat rejiminde değişikliğe gidilmesini nasıl açıklayabilirsiniz? 

5. İlk önce besiciliği teşvik etmek için sözüm ona sıfır faizli krediler vererek, hayvancılıkla ilgisi olan ya da olmayan kişileri hayvancılık yapmaya veya hayvancılıkla barıştırma girişiminde bulundunuz. Daha sonra aldığınız bu kararla sizlere güvenen ve aldığı bu güvence ve krediyle besicilik yaparken iflasın eşiğine gelen bu vatandaşlarımızın kandırıldığı, devlete olan güvenlerinin tamamen yok olduğu ve sektörden iflas ederek ayrılmak zorunda kalmaları ve ülkemiz hayvancılığının görmüş olduğu zararların boyutu konusundaki düşünceleriniz nelerdir? 

6. Cumhuriyet tarihindeki en tutarsız olan böyle bir karardan aynı zamanda gerçek üreticinin aldatılarak büyük çıkar çevrelerine rant sağlayan böyle bir yanlış karardan bir an önce dönülerek, üreticinin devletine olan güveninin yeniden sağlanmasını ve yerli üreticinin bu mağduriyetlerinin giderilmesini düşünüyor musunuz? 

 
Toplam blog
: 510
: 505
Kayıt tarihi
: 04.04.08
 
 

"Cv" Dedikleri Özgeçmişim 1953 yılının karanlık günlerinde Haziran ayının 24. günü, ağaçların mey..