Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '15

 
Kategori
Deneme
 

Bayram,özellikle cefa semtine uğra

Bayram,özellikle cefa semtine uğra
 

Görsel alıntı


Bayram, her seferinde üç, dört güne gelip gidiyorsun. Gelişin bizi sevindiriyor lakin böyle kısa süreli kalışın bizi üzüyor.

Gördüğün gibi bu yıl baharı görmeden bitmek üzere olan yazı gördük. Artık gökyüzündeki bulutlarda, yağmurlarda, havalarda siyaset yapıyor. Yani anlayacağın her tarafımız siyaset kokuyor. 

Bayram seni üzmek istemiyorum ama doğruyu söylemek gerekirse ” Senin gelişin, gidişin siyasetçilerin ve Sefa semtinde yaşayanların umurunda değil” Onlar her gün bayram yapıyorlar, zevk, sefa içinde yaşıyorlar. Onlar Bayramları, yoksulları, fakirleri tanımayan zevkli insanlar oldular.

Bilirsin az sevinçliyiz, çok hüzünlüyüz. İnsanlar aynı, lakin yaşadıkları semtler ayrı. Vefa semtinde, Sefa semtinde ve Cefa semtinde yaşayanlar var.

Yine bildiğin o vefa semtine kar yağdı dondu, haneler viran oldu, tüm bağlar bozuldu, dallar kırıldı, güller, çiçekler soldu kurudu.

Katıksız sevgi, güven, dostluk unutuldu, Dünya allandı, pullandı süslendi gelin oldu, İnsanlar dünyaya damat olmak için birbirine rakip oldular kıyasıya yarış içine girdiler.    

Vefa semtinde yaşayanların bir kısmı da çıkarları için makam, mevki, şöhret, siyaset yollarına düştüler. Dünyanın nimetlerini bölüşmeye başladılar.

Onlar kısa süre içinde Karun gibi zengin oldular. Sevgiyi, saygıyı, samimiyeti, güven ve dostluğu unuttular, vefasız oldular.

Kendileri için yeni bir mekân kurdular adına da SEFA semti dediler. Yeni semtlerinde zevk sefa içinde yaşıyorlar. Sakın Sefa semtine gitmeyesin. Sefa semtindekiler Bayramı tanımazlar.

Dünyanın artıklarına mahkûm olanlar ise; dert, acı, çile ve hüzünlü insanlar oldu. Onlarda vefa semtini terk ettiler yeni mekânları CEFA semtinde yaşıyorlar.  

Cefa semtine gitmeyi ihmal etme. Cefa semtindekilerin sevgiye, ilgiye ve vefaya ihtiyaçları var. Onlar Bayramı tanırlar.

 

Bayram belki sende duymuşsun!

Ülke yönetimi için sandığa gidildi. Sandıktan ülkeyi birlikte yönetin sonucu çıktı. Lakin birlikte yönetme kültürünü yıllar önce terk ettik, unuttuk.

Sandık emrine rağmen hala güçlü, hala iktidar olanlar sözde birlikte yönetelim diyorlar, aslında özlerinde kesinlikle birlikte yönetme istekleri yoktur. İktidardakiler rakiplerini künde getirmek istiyorlar. Yani anlayacağın aba altından sopa ( seçim kozu ) gösteriyorlar

Dilersen siyasetçilerin mekânı Ankara’ya da uğra. İçi ayrı, dışı ayrı, sözü ayrı, özü ayrı siyasetçilere bir şeyler söylemeyi ihmal etme. Deki sizin yüzünüzden gökyüzünün sabrı sınırları aştı.  

Hep dile getirdikleri“ yenidünya düzeni içinde, yeryüzü ile gökyüzü arasında sağlam ve muhkem duvarlar tesis etsinler” Onların yüzünden taşlar yağmasın, gökyüzü üstümüze düşmesin.

Bayram, öyle bir devirdeyiz ki ne söz kaldı, ne sevgi, ne sadakat kaldı ne vefakârlık kaldı. İnsanoğlu çıkarları mevzu bahis olunca her şeyi unutabilen hatta insanı satabilen bir varlık oldu.

Seninde bildiğin gibi bir zamanlar altın değerinde vefalı insanlar vardı, işte o insanlar yaşadıkları semtin adını vefa semti koymuşlardı. İşte o vefalı semtte katıksız sevgi, samimiyet, güven, dostluk ve ahde vefa vardı.

Aslında yaratılış gayesinde de ne dünya vefasızdır, ne eşya vefasızdır ve ne de tabiat vefasızdır. Vefasız olan sadece insandır.

İnsan dışında her şey vefalıdır.Sefa semtinde yaşayanların cefa semtinde yaşayan fakirlerden, yoksullardan haberleri olmaz.

Bayram, tek gerçek adalet İlahi adalettir. İlahi adaleti bu dünyada görmek kimseye nasip olmaz. İlahi adalet esas dünyanın yüce divanında tahminlerinde ötesinde bütün canlıları tatmin edecek şekilde tecilli edecektir.

Hep nefs'i şeytan ile fesad eyledik, / Hem İrfanı, hem zihni kemali yitirdik, / Güneş doğmasa zerreler görünmez, / Bulutlar zuhur etmese katreler ıslatmaz, / Susayım, yeter artık sabredeyim diyorum, / Lakin yürek durmuyor, Dil'u can nar olmuş yanıyor, / Ah ile zarım yeryüzü rengini tebaya çevririr,/ İçimdeki ahım ise kevn'u mekânı alevlendirir, / Bu firak'ın narına cümle cihan yanar, köz olur erir.

Bayram, ahde vefadan uzak kalmış toplumlarda huzur, güven kalır mı? İç dünyada hüzün, dış dünyada Bayram yapılır mı?  

Milliyet Blogun kıymetli çalışanlarının, okurlarımızın ve tüm yazarlarımızın Ramazan Bayramlarını kutluyorum. Sağlık ve mutluluk diliyorum.

 

Mehmet BURAKGAZİ / MERSİN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 608
: 2204
Kayıt tarihi
: 12.04.12
 
 

Bingöl'de, Baharın son ayında, ikindi üzeri un ambarı (kiler) arkasında, ebesiz, hemşiresiz, Emin..