Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '07

 
Kategori
Gelenekler
 

Bayram sofrası

Bayram sofrası
 

Kavurma


"Nerede o eski bayramlar!" demeyeceğim tabii ki. O zamanı kendi içinde, bu zamanı da kendi içinde değerlendirmek gerekir. Dünden bugüne bir takım ince ayrım farklılıkları olacaktır. Ancak taşıdığı önem ve ruh aynıdır.

Hem toplumları bir arada tutan ortak unsurlardan biridir bayramlar, hem de ortak duyguların yaşandığı anlardır. Toplumun yapı taşını, kültürün önemli bir parçasını oluştururlar. Bu nedenledir ki coşkuyla, sevinçle kutlanılırlar dün de bugün de. Önemli olan o ortak ruhu yakalamaktır. Öyledir herhalde. Ne bileyim ben?

Benim asıl değinmek istediğim bizim toplum fertlerinin misafirperverliği ve ikram yönü. Bayramlarda bir o kadar daha ağır basar, adeta sizi esir alır, mahkum bırakır. İkramı reddetme hakkınız bile yoktur;

-Efendim biz o kadar hazırlık yaptık olmaz, yiyeceksiniz.

-Kem küm!

-Duymamış olalım.

-Eh!...

Ancak kapı bir olsa neyse. Aile, eş, dost, çevre, arkadaş. Yok olacağız bu gidişle. Zaten bir önceki bayram içim dışıma dönmüş alt üst olmuşum, üç gün kendime gelememişim. Oradan kalkıp başka bir kapıya, yine aynı durum. Hele bu kurban bayramında kavurma yememek olmaz. Yanında sarma, dolma, börek ve üzerine tatlı. Bir bardak köpüklü ayranı da götüreceksin. Yarasın. Sonra bir başka kapıya.

Böylece bayram süresince geri çeviremediğin ikramları biriktireceksin. Sonucuna da katlanacaksın. Eskilerin bir sözü vardır; "Saman benim ise samanlık senin." diye. Ancak insanımızın becerisi seni bir punduna getirip, zayıf yönünü kullanıp tuşa getirebiliyor. Hiç şakası yok vallahi.

İşte bayramların asıl korktuğum yanı bu. Birlik, beraberlik, kaynaşma, hoşgörü tarafı güzel. Baklava börek , sarma, kavurma enfes. Dayanılacak gibi değil. Peki bizim halimiz ne olacak. Şunun şurasında önümüzdeki bayrama ne kaldı ki?

Nice bayramlara.

 
Toplam blog
: 6
: 628
Kayıt tarihi
: 02.03.07
 
 

Karadeniz'in; deniz kokulu atmosferli, dumanlı tepelerinden, yeşile boyalı yamaçlarından, cefakar ve..