Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '13

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Bayram sonrası diyet

Kurban Bayramı ve beraberinde gelen uzun bir tatil artık geldi. Hem tatili hem de bayramı en iyi şekilde değerlendirmek ise sizin elinizde! Öncelikli önerim diyetinize küçük bir mola vermeniz olacak, diyetim bozulacak, yapamayacağım diye düşünerek devam etmeye çalışmanız diyetten uzaklaşmanıza neden olabilir. Hedefimiz tatilde ve bayramda vücudumuzu sıkılaştıracak şekilde spor yapmak ve kilo kazanmadan dönmek olmalı :)

Ölçülü davrandığımız sürece yediklerimiz bize zarar vermeyecektir. Bayramda sabah kahvaltısı ve öğle yemeğinizi daha kuvvetli ve akşam öğününü son derece hafif (ızgara/ salata yada sebze/yoğurt gibi) yapmanız kilo kontrolünüzde faydalı olacaktır. Yemeklerden yarım saat önce küçük sağlıklı atıştırmalıklar(meyve, ayran veya yoğurt gibi) tüketmek yemekleri fazla tüketmenizin önüne geçecektir. Mümkün olduğu kadar diyette olduğunuzu düşünmeyin, biraz tadını çıkarmaya çalışın, çok fazla abartmadan porsiyonlara dikkat ederek kaçamaklarını yapın.

Bayram boyunca dikkat etmenize rağmen düşündüğünüzden fazla yediyseniz, üzülmeyin. Artık toparlanmanın tam zamanı. Sağlıklı beslenme düzeninize geri dönüp kendinizi fazla yormadan olabildiğince çok enerji harcayarak vücudunuzu yenileyebilirsiniz. Aman dikkat! Bir kaç gün boyunca yaptığınız kaçamaklarınızın devam etmesi halinde kilo artışlarınız kaçınılmaz olabilir.

Bayram sonrası toparlanmak için ne yapmalı?


Tatil dönüşü sebze ve yoğurt ağırlıklı beslenme sizi hemen dengeler. Öğle ve akşam yemeklerinizi bir kaç gün sebze, yoğurt, bol salata ve tam buğday ekmeği olarak tüketmeye çalışın.
Yemekleri lezzetlendirmek için fazla miktarda yağ kullanmak zorunda değilsiniz, lezzet ajanlarınızı değiştirmeye çalışın. Kimyon, kişniş, kırmızı biber, tarhun, fesleğen gibi baharatlar yemeklerinize lezzet verirken sizinde canlanmanızı sağlayacaktır :)
Hareket hayattır, her zaman her yerde olabilecek maksimum düzeyde hareket etmeye çalışın. Günde yarım saat veya haftada 3 gün 1'er saat yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin. Adım sayarlar bu konuda size destek olabilir, 10.000 adım sizi formda tutacaktır.
Yedikçe daha da fazla yemenize neden olan tatlıyla aranızda olan bağınızı kesin, bayramda ikramlara reddedemediyseniz artık tam sırası. Hayır demeyi öğrenmelisiniz.
Tatlı yerine meyve tüketin. Mevsim meyvelerini tercih ederken aynı zamanda çeşitlendirerek her türlü mineral ve vitaminlerden faydalanmaya çalışın. Posa alımınızı artırmak için meyveleri kabukları ile tüketirseniz ve aynı zamanda toz tarçın ve biraz zencefil serperseniz meyvelerin sizi daha tok tutacağını farkedeceksiniz.


Her gün en az 8-10 bardak su için. Günde 2 bardak tarçınlı, karanfilli metabolizmanızı hızlandıran yeşil çay tüketmeyi unutmayın!


Tüketim sıklığı artan kırmızı etin lif içeriğinin düşük olması kabızlıkla karşı karşıya kalmanıza neden olmuş olabilir. Posa içeriği yüksek olan yeşilliklerin tüketimini artırın, tam tahıllı ürünler tercih etmeye çalışın. Probiyotik tüketimizi artırın. Sindirime ve bağırsak hareketlerine yardımcı olan yararlı bakteriler içeren probiyotikler ile zenginleştirilmiş yoğurt ve doğal probiyotik kaynağı kefir veya saşe formdaki probiyotikleri kendiniz ekleyerek hazırladığını süt veya yoğurdu tüketmeye çalışın.

Dyt. Mine Bilge

 

 
Toplam blog
: 5
: 284
Kayıt tarihi
: 03.09.13
 
 

1987 yılı Konya doğumlu olan Mine Bilge, beslenme ve sağlığa olan ilgisiyle 2010 yılında Erciyes ..