Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '12

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Bayram tatilinizi güzel geçirmenin yolları

Bayram tatilinizi güzel geçirmenin yolları
 

Ramazan bayramından sonra, yılın son bayram tatili olan Kurban bayramını da karşılamaya hazırlanıyoruz şu günlerde. Kimi bayramı seyahat ederek geçirmeyi hayal ediyor, kimi memleketine giderek aile eşrafı ile ananevi bir bayram keyfi sürmek düşüncesinde, kimiyse kurbanını kesip yaşadığı yerde bayramını seyahatsiz geçirmek düşüncesinde. Az da olsa bazı kesim, bayramın ilk günü kurbanını kesip, mezarlık ve akraba ziyaretlerini tamamlayıp, bayramın ikinci gününden itibaren seyahat etmeyi tercih etmekte.

İster yurtdışı ister yurtiçinde bayramınızı seyahatle geçirmeyi planlıyorsanız, bazı konulara dikkat etmeniz, seyahatinizi daha keyifli ve verimli hale getirecektir.

Yurtiçinde seyahat edecekler ne yapmalı?

Yurtiçi tatili yapmayı düşünenlerin büyük bir çoğunluğu bu bayram, ya Kıbrıs, Antalya gibi nispeten daha ılıman bir yer seçtiler ya da yurtiçinin zengin kültürel mirasını keşfetmek üzere, birkaç şehir içeren kültür turu seyahatini planlamış durumda. Uçakla seyahat edecek olanların bilmesi gereken en önemli konu, havalimanlarında yaşanacak ciddi yoğunluk ve bu yoğunluk sonucu uçaklarda yaşanabilecek gecikmelere karşı önceden hazırlıklı, yani sabırlı olmak. Bilin ki, burada tek bir kişide veya bir şirkette hata olmayacak, ortada bir sorun varsa bu hepimizin hatasıdır. Zira hep beraber aynı tarihte tüm Türkiye bir yerlere gitmeye karar vermiş olan bizler baş sorumlularız. Firmalar da bir şekilde bu talebi karşılamak adına, tüm iyi niyetleri ile çalışmakta ancak bazen iyi niyet yeterli olmamakta! Evet her zaman yıllık izin almak da kolay olmuyor, bunun da farkındayım tabii. Bu nedenle, kendinizi olası gecikmeler ile sinir bozucu kalabalıklara karşı hazırlayın ve soğukkanlılığınızı hiç kaybetmeyin. Yurtiçinde uçak yerine kendi aracı ile seyahat edecekler ise, bilhassa karayollarının korkunç kalabalığı ile dikkatsiz, uykusuz veya sarhoş sürücülerle aynı yolları paylaştıklarını asla unutmasınlar. Siz siz olun, bayramda kendi aracınızla yola çıkacaksanız mutlaka 1 gün öncesinden en az 8 saat uykunuzu uyuyun, kesinlikle alkollü araç kullanmayın, trafik kurallarına bir kereye mahsus dahi olsa uymasam ne olur diye düşünmeyin.  Aracınızın rutin bakımlarını tamamlatın, lastik havalarınızı da son kez kontrol edin. Normal zamana göre bayram dönemlerinde hortlayan trafik canavarına, siz de katkıda bulunmayın… Kültür turuna gidiyorsanız zaten kendinizi bir tur şirketinin aracına ve programına teslim ediyorsunuz demektir. Sizlere tavsiyem eğer tercihiniz kültür turu ise, gideceğiniz yerlerin kültürünü, tarihini, sanatını ve gastronomi özelliklerini mutlaka gitmeden araştırın.

Yurtdışında seyahat edecekler ne yapmalı?

Yurtdışına bir seyahat gerçekleştirecekseniz, yine havalimanlarındaki gecikmeler veya yoğunluklara hazırlıklı olun. Gideceğiniz ülkeye ait meteorolojik tahminleri öğrenip, yanınıza ona göre kılık kıyafet almanız yararınıza olacaktır. Bilhassa kalp, şeker, tansiyon gibi zaruri ilaçlar kullanıyorsanız ilaçlarınızı yanınıza almayı unutmayınız, ayrıca önlem olması adına da ilaçların etken maddelerini bir kağıda not olarak yazmayı ihmal etmeyin. Ola ki ilaçlarınızı düşürdünüz, bulamıyorsunuz, bilin ki yurtdışında aynı ilacı aynı isimle bulamazsınız. Alabilmeniz için etken maddeyi söylediğinizde sizin ilacınızın muadili olan, ilacı size vereceklerdir.

Yurtdışı kültür turuna da giderken mutlaka o ülkenin tarihi turistik yerleri, sanatı, kültürü ve yeme-içme alışkanlıkları hakkında bilgi veren kitaplardan alıp okumalısınız. İnternetten de, hassasiyet duyduğunuz konular var ise, ulusal ve uluslararası seyahat portallerinden  geçmiş deneyimlerini paylaşan seyahat severlerin yazılarını okumanız sizin için çok verimli olacaktır. Zira içlerinden hoşunuza gidenleri madde madde yazıp, programınızın içine kattığınızda, seyahatiniz tam da sizin zevkinize uygun olmuş olacak ve sürprizle karşılaşma ihtimaliniz de en aza inecektir.

Yurtdışında özellikle Roma, Paris, Prag, Barcelona, Dubrovnik gibi şehirlere gidecekseniz, yoğun Türk tatilciye rastlayacaksınız. Örneğin Venedik’te romantik bir gondol seyahati yapıp İtalyanların kültürünü yakından tanıyalım derken, geçtiğiniz her kanalın üzerinde Türkçe konuşan seyahat severleri görünce moraliniz bozulabilir. Veya aynı şey Dubrovnik eski şehir meydanında veya Barcelona Las Ramblas caddesinde yürürken… Özellikle bayram döneminde yurtdışı seyahati yapıyorsunuz, tur acentelerinin klasik şehir turlarını yaptıkları turistik yerlerden ziyade, şehrin arka sokaklarına, daha çok halkın keşfettiği ama çok fazla turistik olmayan yerleri gezerseniz , hem o ülkenin kültürünü daha iyi özümsersiniz, hem de kendinizi Türkiye’de geziyor gibi hissetmemiş olursunuz.

İster yurtdışı ister yurtiçi seyahatine gidecek olun, mutlaka seyahatinizi gün gün programlayın. Gideceğiniz müzelerden, sanatsal etkinliklere, yiyeceğiniz öğlen yemeğinden, akşam şovları ve çevre gezilerine kadar her şeyi planlayın. Elinizde uçaktan indikten ve son gün uçağınızın kalkış saatine kadar planlı ve size uyan bir programınız mutlaka hazır olsun. Arada bazı sürprizler tabii ki olacak, bir müze kapalı veya bir yerde tadilat var, hemen onun yerine anlık değişiklikler yapıp yine seyahatinizi zevkinize göre şekillendirebileceksiniz. %100 olmasa da bu şekilde en azından, ne istediğinizi bilerek %90’a yakın mutlu bir seyahat izlenimi ve deneyimi ile bayram tatilinizi noktalamış olacaksınız.

Huzurlu ve sorunsuz seyahatler temenni ederim. Yolunuz açık olsun… Bu vesile ile aziz milletimizin Kurban Bayramını da, en içten dileklerimle kutlarım.

 
Toplam blog
: 33
: 4874
Kayıt tarihi
: 12.07.12
 
 

Mesleğim, 1993 yılından bu yana seyahat edenleri mutlu etmek. Turizm sektöründe Türkiye'nin en bü..