Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '17

 
Kategori
Güncel
 

Bayram Tatillerini Uzatmanın Faydaları ve Zararları!

Bayram Tatillerini Uzatmanın Faydaları ve Zararları!
 

Bizim dini bayramlarımızdan Ramazan Bayramı üç gün, Kurban Bayramı ise dört gün tatildir aslında... Ancak hemen hemen her yıl yok hafta sonuna denk geldi, yok arada bir gün idari tatil yapıldı derken sonuçta dokuz-on güne tamamlanır.

Elbette çalışanlar tatilin uzununu sever. Bu insan doğasının bir gerçeği. Ancak, tatillerin böyle uzamasının çalışanların doğal arzularını bir yana bırakırsak ülke için gerçekten faydası mı daha fazla, yoksa zararı mı, bir değerlendirmek lazım.

Bir kere, tatilin uzamasının yararına dair en önemli gerekçe Turizm Sektörünün canlanması olarak ifade ediliyor. Çünkü, vatandaş uzun tatil günlerini değerlendirmek için tatil beldelerine akın ediyor, dolayısıyla da Turizm canlanıyor; turizmciler de para kazanıyor.

Ne var ki, bu para bir cebinden alıp öteki cebine koymak gibi ülke ekonomisi açısından. Yani, biz de Kurban Bayramı tatili on gün oldu diye yabancılar Türkiye'ye tatile mi geliyor. Hayır!... Aksine yabancılar herhalde yerli turistin daha az olduğu günleri tercih ederler.

O zaman da ülke ekonomisi açısından taze para girişi olmuyor. Al takke ver külah misali, kendi paramız aramızda el değiştiriyor, o kadar!

Yani bu iş bir tatilciye yarıyor, bir de tatilciden para kazanan sektörlere... Onlar açısından faydalı, buna diyeceğimiz yok.

Fakat, bu kısmi faydanın yanısıra, tatili böyle uzatmanın ülke geneli açısından zararları var, Şöyle ki:

Bir kere mesaiden kaybediyorsunuz ki bunun hesabını yapan yok gibi... İkincisi ise, tatilin uzamasıyla yollara dökülen insanlar trafik kazası istatistiğini epeyce şişiriyorlar.

Sonuçta, mesaiden kaybettiğiniz ekonomik kayıp bir yana, artan trafik kazalarının cana ve mala getirdiği ağır hesap daha korkunç oluyor.

Yani düşünün, her iki bayramda tatili iki katına çıkarmak, trafik kazalarını da en az iki katına çıkarmak olacaktır-ki oluyor. Sonuçta, yüzlerce can kaybı ve yüz milyonlarca ekonomik kayıp!.. Bunun hesabını yapan var mı?.. Herhalde kimse bu hesapları yapıp ağzının tadını bozmak istemiyor.

Bence, tatilleri böylesine artırmanın,  bir üçüncü zararı da orta halli veya dar gelirli insanların bayram tatilinden sonra girdikleri ekonomik krizlerdir. Tatil aşkıyla hesapsız harcama yapanlar, tatil sonrası ekonomik dar boğaza giriyor, ister istemez.

Belki Hükumetler vatandaşı memnun etmek için, böyle tatil kararları almakta pek nazlanmıyorlar ama sonuçta, hesapsız tatil artırımları faydadan çok zarar getiriyor.

İnşallah bu bayram tatili kazasız belasız geçer de ağzımızın tadı bozulmaz!

Amin!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..