Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Eylül '10

 
Kategori
Türk Mutfağı
 

Bayram tatlıları

Bayram tatlıları
 

Yoğurt Tatlısı


Bayramlar birlik ve beraberliğin pekiştiği, mutluluk ve sevinç dolu kutlu günlerdir. Bu özel günlerin yemekleri de özgün ve tatlı ağırlıklıdır. Mardin ve İzmir gibi dinlerin ve dillerin harmanlandığı kozmopolit kentlerde yemek konusunda bazı inceliklerle karşılaşılır.

Ramazan ayı boyunca ipekten prangalarla disiplin altına alınan nefs, bayramı coşkuyla karşılar. Bu coşkuyu en iyi bir Bektaşi dile getirmiş.

Oruç yiyen Bektaşiye sormuşlar:

-Ramazan’da açıkta yemeye utanmıyor musun?

-Hadi ordan sizi gidi ikiyüzlüler, onun için Ramazan’ın ardından Bayram ediyorsunuz!

Karşılığını vermiş…

Bayram sabahlarında ezan vaktinde hazırlıklara başlayan annem, bizi uykudan uyandırıp bir kesme şeker yedirip, ardından “uykuya devam…” derdi. Nedenini sorduğumda, “Ramazan bitti diye Şeytan seviniyordur, hevesi kursağında kalsın!” karşılığını verirdi. İnanmayacaksınız ama, o alışkanlığı halâ sürdürüyorum! Şeker yerine de Arefe günü yaptığım tatlıdan bir parça yiyip, anneme rahmet okuyorum.

İzmir ve Mardin mutfaklarından sunacağım tariflerle, Bayramınız tatlı ve esenlik içinde geçsin… Nice bayramlara…

REVANİ

*Malzemeler

-1 bardak toz şeker

-5 yumurta

-1 bardak yoğurt

-1 kahve fincanı sıvıyağ

-2 bardak un

-1 bardak irmik

-1 kabartma tozu

-1 vanilya

-1 limon kabuğu rendesi

-Soyulmuş badem

*Şerbet

-3 bardak şeker

-3 bardak su

-Yarım limon

*Hazırlanışı

-Su ve şeker derin tencerede arada karıştırılarak, kaynatılır.

-Koyulaşınca limon suyu eklenip 5 dakika daha pişirilip, soğumaya bırakılır.

*

-Malzemeler sırayla karıştırılır.

-Yağlanmış kaba konup, üzerine badem serpilir, 150 derecede pişirilir.

*Minik kekler halinde pişirmek isteyenler, ısıya dayanıklı(duralex) çay fincanlarını yağlayıp 2/3’ünü doldurup pişirebilir.Pişince şerbete konup, emmesi sağlanır.

-Kızarınca dilimlenip, önceden hazırlanan şerbet kaşıkla dökülür.

-Serviste üzerine dondurma veya kaymak konabilir.

YOĞURT TATLISI

-Aile kalabalıksa su bardağı, değilse çay bardağı kullanılmalı!

*Malzemeler

-3 yumurta

-1 bardak toz şeker

-3 bardak yoğurt

-3 bardak un

-3 bardak irmik

-1 bardak sıvıyağ

-1 paket kabartma tozu

-1 paket vanilya

-Portakal /limon kabuğu rendesi

Şerbeti için,

3 su bardağı toz şeker

3 su bardağı su

Yarım limonun suyu

Üzeri için,

1 su bardağı Hindistan cevizi-ceviz kırığı

*Hazırlık

-Tatlının şerbetini hazırlamak için su ve şekeri derin tencereye koyun.

-Arada bir karıştırarak kıvama girinceye kadar pişirin.

-Şerbeti ocaktan indirmeden 5 dakika önce limon suyunu ekleyip karıştırın.

-Soğuması için kenarda bekletin.

*

-Çırpma kabına yumurta ve toz şekeri alıp köpürünceye kadar mikserle çırpın.

-Yoğurt ve sıvıyağ ilave edip çırpmaya devam edin.

-Un, irmik, limon rendesi, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip kaşıkla iyice karıştırın.

-Fırın tepsisini yağlayıp karışımı tepsiye boşaltın.Üzerini spatülle düzeltin.

-Önceden ısıtılmış 150 derece fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirin.

-Fırından çıkarınca kare veya baklava şeklinde dilimleyin.

-Kaşıkla soğumuş şerbeti tatlının her bölgesine gelecek şekilde gezdirin.

-Tatlı şerbeti çekince üzerine Hindistan cevizi ve ceviz kırığı serpin.

Yarasın…

*Diğer kolay tatlı çeşitleri için bakınız:

-10 çeşit: http://blog.milliyet.com.tr/Izmir_mutfagimdan_bayram_tatlilari__10_cesit_/Blog/?BlogNo=204002

-Zerdaç : http://blog.milliyet.com.tr/Mardin_yemekleri_Bayram_tatlisi_zerdac/Blog/?BlogNo=135454

-İkliçe : http://blog.milliyet.com.tr/Mardin_de_bayram__paskalya_coregi__iklice/Blog/?BlogNo=215005

 
Toplam blog
: 214
: 5488
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

Emekli eğitimci, araştırmacı yazar, şairim. Ülkemin cennet ile cehennemi bir arada yaşadığı bir zama..