Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Eylül '09

 
Kategori
Bayramlar
 

Bayram ve düşündürdükleri

Bayram ve düşündürdükleri
 

bayramda çocuklar sevindirilmeli


Ağustos ayında zor geçeceğini düşündüğümüz, fakat heyecanla beklediğimiz ve her anını dolu dolu yaşamaya çalıştığımız Rahmet, mağfiret, bereket ve hikmetle dolu güzel bir ramazan ayını daha geride bıraktık.

Bu ayda kendimizi yeniledik, manevi dünyamızı güçlendirdik, nefis muhasebesi yaptık, hatalarımızdan dolayı tövbe ettik, af ve özür diledik, iyiliklerimizi ve güzel yönlerimizi artırmaya, geliştirmeye çalıştık. İftar sofralarımızı paylaşmaya çalıştık, nimetlere şükrettik, kendimiz için istediğimiz her güzelliği bütün müminler için de istedik, kendimiz için istemediğimiz hiç bir şeyi diğer Müslümanlar için de istemedik, sevdiklerimiz için, milletimiz için, İslam âlemi için, insanlık için; huzur ve barışın yeniden tesis edilmesi, insanlığın birbirini anlaması için dua ettik. Bütün bunları yaşarken sevindik, huzur bulduk, bir yandan da Ramazan bayramına ulaştık.

Bayramlar manevi hayatımızda, görevini ifa edenlerin mutluluk kaynağıdır. Sevinçlerin paylaşıldığı, güzelliklerin yaşandığı, büyüklerin ziyaret edildiği, çocukların ve yetimlerin korunduğu, kollandığı, sevildiği ve sevindirildiği güzel günlerdir bayramlar. Manevi hayatı güzelleştiren bayramlar insanlar için çok özel günlerdir. Senede iki kez yaşanan bu müstesna günler yaratana en yakın olunan günlerdir. O’na karşı borçların azaldığı/ borçların ödendiği, insanın hafiflediği günlerdir bayramlar. Bu acıdan bakıldığında bayram günleri insanların mutluluk kaynağı, huzur kaynağıdır. Bugünler büyük küçük demeden her yaş için sevinç günleridir.

Bu ayda verilen fitre ve zekâtlar bu ayın bereketidir, rahmetidir. Bu ayda yaşanan güzellikler bayrama intikal eder. Bu bayramın büyüklüğü, güzelliği Ramazan ayında gerçekleştirilen yatırımlardan(!) geliyor. Onun için ramazanın bitişinden hüzünlü, elde edilen kazançtan dolayı sevinçli olur insanımız. Hatta bizim kültürümüzde ramazanın bitmesi daha çok hüzünle karşılanır. Onun için ramazanın gelişi “hoş geldin şehr-i ramazan” bitişi ise “elveda ramazan” olarak ifade edilir.

Ramazan ve kurban bayramları bütün Müslümanların müşterek bayramlarıdır. Dünyanın neresinde olursa olsun Müslümanlar bu müstesna günleri coşkuyla kutlarlar. Günlük hayatta insanların birçok sıkıntıları, kederleri vardır. Özellikle günümüzün ekonomik zorlukları göz önüne alındığında herkesin ekonomik sorunları olduğu muhakkaktır. Buna rağmen müminler, bayramın manevi havasına girer ve sevgilerini çevreleriyle ve akrabalarıyla paylaşırlar.

Bayramların en önemli misyonu (hatta Allah’ın kullarından istediği) dostlukların geliştirilmesi, dargınlıkların sona erdirilmesi, akrabalık ilişkilerinin artırılmasıdır. Bu sebeple özellikle küs insanların barışması şarttır bu bayramda. Müminleri Allah ve Peygamberimiz kardeş olarak nitelendirdiği bir dünyada küskünlük, küskünlük ortamı oluşturmak hangi mantığa hizmet etmek olduğunu anlamak mümkün değildir. Bayram günleri Anne ve Babalar asla ihmal edilmemeli, gönülleri mutlaka alınmalı. Aralarında dargınlık varsa bayram vesile edilerek barışılmalı. Ayrıca özellikle yaşlı akrabaların gönlü ve duası alınmalı, onların yalnız olmadıkları kendilerine ilan edilmeli.

Ülkemizin en büyük problemlerinden biri de komşuluk ilişkilerinin çok zayıflamış olmasıdır. Oruçla zayıf komşuluk ilişkisinin bağdaşması mümkün olmayan bir olgudur. Ramazanın ruhunu fark eden insan komşuluk ilişkilerine de önem verir. Bu yüzden Bayramı fırsat bilip komşular birbirlerini karşılıklı ziyaret etmeli, gönüller alınmalı ve ikramlar yapılmalıdır. Böylece komşular birbirini daha iyi tanır, onun dilinden, elinden zarar gelmeyeceğine kani olur, dedikodu azalır. Etrafına zarar veren insan bayramların da önemini hakkıyla anlayamamış insandır.

Bayram sevgidir, kardeşliktir, rahmettir, paylaşmadır. Yunus Emre’nin “Sevelim sevilelim, bu dünya kimseye kalmaz” ifadesinde olduğu gibi gelin bu günlerin kıymetini bilelim, millet olarak birlik ve beraberliğimizi güçlendirelim.

Bayramların bayram gibi yaşandığı, sevginin, hoşgörünün, huzur ve barışın, birlik ve beraberliğin, mutluluğun hâkim olduğu bir dünyayı birlikte inşa etmek, açlık ve yoksulluğun müminin mümin gibi yaşamasına mani olmaması dileğiyle Milletimizin, İslam âleminin Mübarek Ramazan bayramını tebrik ediyor bayramın huzur içerisinde geçmesini Allah’tan niyaz ediyorum.

Tüm Gazete Çalışanlarının da bayramını tebrik ediyorum.

 
Toplam blog
: 137
: 1557
Kayıt tarihi
: 23.06.08
 
 

1963 yılı Trabzon Of doğumluyu. Emekli Öğretmenim Eğitimle ilgili konulara ilgim uzun yıllar önce..