Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '17

 
Kategori
Kültürler
 

Bayram ve Tatil

Bayram ve Tatil
 

Lüleburgaz Sütlüce Köyü Bayram Kutlamaları


Yine bayram geldi. Bayramın neşe ve sevinç günleri olduğunu biliyoruz. Bayram öncesi evlerde temizlik yapılır, çocuklara bayramlık  alınır. Bayram gezmesi ve ziyaretleriyle, akrabalar ziyaret edilir, dargınlar barışır, yaşlılara ziyarete gidilir. Bayramda tatlı, şeker ikramı adettendir. Bayramda mezarlık ziyaretleri de yapılır. 
 
Bayram kelimesinin sözlük anlamı, “Toplumlarda adet halini almış, insanların hem sevinç hem de kederleri için bir araya gelip, sözünü ettiğimiz duyguları paylaşma durumudur” şeklinde tanımlanıyor.
 
Şimdilerde hem Milli hem de Dini bayramlarımız “Tatil fırsatı” olarak değerlenmektedir. Bayram ve hafta sonlarını birleştirerek oluşturulan uzun günleri tatil adı altında değerlendirmek toplumumuzda hızla çoğalıyor. Yoğun iş ortamında bayramı fırsat bilerek bulunduğun yerden uzaklaşmak; bizi bizden koparmakta, kültürümüzü yok etmektedir.
 
Büyüklerimizin bayramını bir mesaj ile kutlamak, ne kadar acı bir son… Bu, aynı zamanda çocuklarımıza da verebileceğimiz en kötü miras olsa gerek.
 
Kültürümüzün bu kadar yozlaşması bizi bizden alıp götürüyor. Her alanda olduğu gibi Bayram anlayışımızda da oluşan bu bozulma toplum olarak geleceğimizi tehdit etmektedir. Sevgi ile kucaklaşmanın verdiği sıcaklığı kaybetmek üzereyiz. Sevgisiz, anlayışsız, hoşgörüsüz, saygısız her şeyi maddiyat ile ölçen bir toplum bizim Türk-İslam anlayışımıza uymaz. Oluşan bu olumsuzluklar neticesinde sevgisiz bir toplum olduk.
 
Artan terör olayları, cinayetler ve kavgalar nedeniyle bayramlarımız buruk geçmektedir. İçeride ve dışarıda ülkemize yapılan saldırılara karşı bir olmak, birlik olmak gerekir. Her zaman bir bütün olarak yaşamalıyız. Ancak bu birliktelik bayramlarda daha kuvvetli olmalıdır.
 
Bunca iç ve dış düşmanlarımızın yanı sıra bizim de kendi kültürümüzü böylesine yok edilmesine göz yummamız, görmemezlikten gelmemiz tarifi olmayan bir gaflet… Çocuklarımıza doğruyu öğretmenin yolu yaşayarak anlatmaktır.
 
Ramazan ayı boyunca girdiğimiz manevi iklim bizi hiç terk etmesin. Biz oruç ile ilgili şartları yerine getirerek görevimizi yapmaya çalıştık.  Bayram yapmayı hak ettik. Bayramı bayram tadında yaşayalım. Sevdiklerimizle, komşularımızla, akrabalarımızla birlikte… Geçtiğimiz Ramazan bayramında torunum köyde (Diğer çocuklarla birlikte) ellerinde poşetlerle komşulara el öpmeye ve şeker toplamaya gitti. Eve bir poşet dolusu şeker ile gelince öyle mutlu oldu ki; bayramı bayram tadında yaşamanın mutluluğunu gördü/yaşadı. Bırakın çocuklar bayramlarda bayram yapsın.
 
Geleneklerimizi, adetlerimizi, töremizi, kültürümüzü koruyalım ve sahip çıkalım. Bozulmuşluğun önüne geçmek için bunu yapmamız gerekiyor. Bayramı, tatil niyetine geçiren bir neslin geleceği karanlıktır. Lütfen geleceğimize sahip çıkalım. Bu vesile ile Türk-İslam coğrafyasının mübarek Ramazan Bayramını kutluyor; bayram tadında bayramlar diliyorum…
 
BAYRAM SABAHI
 
Ne kadar bulanık, ne kadar puslu
 
Gözlerim seçmiyor, Bayram Sabahı
 
Analar ağlıyor, bacılar yaslı
 
Hüzünler göçmüyor, Bayram sabahı
 
 
 
Bir çığlık İstanbul, Kilis, Ankara
 
Gülmüyor Akdeniz, Ege, Marmara
 
Gözyaşı sel olmuş, günler kapkara
 
Kuşlarım uçmuyor, Bayram Sabahı
 
 
 
Geceler boyunca, hayal kurdum da
 
Güzellikler kaldı; dünde, ardımda
 
Van, Hakkari, Mardin; benim yurdumda
 
Çiçekler açmıyor, Bayram Sabahı.
 
 
 
Kerkük’te çocuklar oyunda yoklar
 
Musul’da gardaşım bizleri bekler
 
Mezarın başında yavrusun koklar
 
Acılar  geçmiyor, Bayram Sabahı
 
 
 
Bilirim hainler bölemez bizi
 
Feryatlar figanlar içimde sızı
 
Taşlara sarılmış  Şehidin kızı
 
Mutluluk saçmıyor, Bayram Sabahı
 
 
12 Eylül 2016  Kurban Bayramı Sabahı
 
Gündüz AYDIN
 
Toplam blog
: 51
: 174
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Emekli öğretmen, şair, yazar ve gazeteci. Geniş bilgi için (www.gunduzaydin.com) ..