Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Aralık '06

 
Kategori
Bayramlar
 

Bayramda misafir beklemek üzerine bir yazının devamı

Bayramda misafir beklemek üzerine bir yazının devamı
 

"Şimdi alt kattan sesler geliyor, sanırım misafirlerimiz geldi. Hemen oraya gidiyorum" diye bitirmiştim ilk bayram günü öğleden sonra henüz hiç gelenimiz olmadığında yazdığım yazıyı. Duyduğum sesleri doğru yorumlamışım, misafirlerimiz gelmişti ve akşama kadar sürekli gelenlerimiz oldu. Her gelen moralleri yükseltti.

Gündemde eski bayramlar oldu. Bayram günleri eski bayramlar yalnızca TRT’nin bayram sohbetlerinde olmuyor, evlerde bayram ziyaretlerinin de konusu olabiliyor. Bugün bayram sohbetlerimizde, birkaç yıl önce yitirdiğimiz bir tanıdığın ilk gençlik yıllarına ait bir anısı anlatıldı:

Kırklı yıllar, ülkemizin her tarafındaki kıtlık ve yoksulluk yılları... Köylerindeki bayramın ilk gününde evlerindeki bolluk ikinci gün bitmiş. Sabah işleri uzadığı için ikinci gün bayram olan komşu köylerden birine gecikerek gidebilmiş. O zamanlar bayramlarda her köyün meydanına yemek sofraları kurulurmuş. Oldukça aç bir şekilde yemek yemeyi umarak gittiği köyün meydanına ulaştığında geç kaldığını farketmiş. Tamamen boşalmış sofralar toplanıp getirildiği evlere geri götürülüyormuş. Kuru bir ekmek bile bulamamış. Çocukluktan henüz çıkmış olmanın, yani ilk gençlik yıllarının sıkılganlığıyla bir eve de gidememiş ve köyüne geri dönmüş. Geldiğine göre daha aç bir şekilde, bu sefer yokuş yukarı uzun bir yolu yürüyerek yorgun ve bitkin bir şekilde evine dönmüş.

Bu acı öykünün kahramanını tanımış olmak, o yürüdüğü yolun ne kadar uzun olduğunu bilmek daha da burktu içimi.

Köy meydanlarına evlerden yemek getirilip sofra kurma geleneği benim anımsadığım yıllarda da sürdü. Şimdi benim bildiğim köylerde bu gelenek kalmadı, çok uzak köylerde hala olduğu söyleniyor.

Köylerde bayram farklı günlerde olduğu için komşu köylerde tanıdıklar evlerinde ziyaret edilir. Evlere gidenlere ikramlar evde yapılır. Kimileri de yalnızca köy meydanlarına giderler. Köy meydanlarında maytaplar, çatapatlar satılır, çeşitli eğlenceler olur. Yemek ikramı diğer köylerden gelip meydanda bekleyen konuklara yapılır. Şimdi meydanlarda eski eğlenceler de eskisi gibi canlı değil.

Bugün beklediğimiz konukların hemen hemen hepsi ve beklemediklerimiz de geldiler. Güzel bir bayram günü oldu.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..