Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '13

 
Kategori
Güncel
 

Bayramın Rengi

Bayramın Rengi
 

Bayramın Rengi


Bugün arife. Yarın milyarlarca Müslüman’ın Bayramı, kutlu bir gün… Dileğim mutlu da geçmesi… Mutluluktan kastım bin bir çeşit şeker almak, bunları kapıya gelen çoluğa çocuğa ikram etmek değil! Mutluluktan kastım trafik kazasız, bombalı saldırısız, huzur ve barış içinde bir bayram geçirmektir!

Çok klasik bir ifadeyi kullanmam gerekiyor. "Biz farklı kültürlerden oluşan bir mozaiğiz!" :) Çok klasik oldu, değil mi? :) Ama duruma en uygun ifade bu olduğu için yapacak bir şey yok! Neyse...   Her kültürün kendine has değerleri, inançları vardır. Açık bir art niyet hele hele şiddet olmadığı müddetçe karşılıklı hoş görüyü elimizden bırakmamamız icap eder. O bakımdan küskünlerin barışmak durumunda olduğu bu kutlu günlerde Ramazan Bayramı, Şeker Bayramı ayrımına hiç girmeyelim. Uygulamaya geldiğinde bir önemi kalmayan kelimelerin teorik boyutunu yılın diğer 364 gününde de tartışabiliriz...

Gerek Ramazan ayı öncesinde başlayan gerek Ramazan ayı içinde vuku bulan her türlü gerilime son ver(e)mesek bile en azından bir "es" verelim. Bayramı fırsat bilerek karşılıklı "empati" kuralım. Zor olacak belki ama "öz eleştiri" yapalım. Bu fazla mı oldu acaba? :)

Trafik kazalarına neden olmamak için hiçbir zaman olmadığı kadar dikkatli olalım yollarda. Gerekirse yola iki saat erken çıkalım, iki saat geç varalım varacağımız yere... Hiç gidememektense geç gitmek evlâdır neticede! Gözleri yolda bizi bekleyen sevdiklerimize, cenazelerimizle karşılaşmalarını reva görmeyelim.

Son olarak başta Ortadoğu hatta yanı başımız olmak üzere dünyada oluk gibi kanın aktığı savaşlara değinmek istiyorum... Mevcut durumu ve insanların yüzlerce yıldır savaştığını bilirken "barış" beklentisinde olmak biraz çocuk saflığı, biliyorum! Ama fakirin ekmeği "umut" ise ekmeğimizin peşinde koşmalıyız! Hem Müslüman yeise düşmez! O bakımdan yeise düşmek yerine umuda sarılmalıyız! "İnşallah!" demeliyiz, "Savaşlar son bulsun!" demeliyiz!Hem Müslüman olarak bayram günü "barış" temennisinde bulunmaktan daha güzel ne olabilir? O bakımdan Hem Müslüman olarak bayram günü "barış" temennisinde bulunmaktan daha güzel ne olabilir?    

Bütün bunları, bunlar gerçekleştiğinde, “Ben demiştim! Ben demiştim!” cümleleriyle ileri görüşlülüğümü ispatlama fırsatını kaçırmamak için söylemiyorum. Bütün bunlar, milletin bayramını kana bulamasından korktuğum şeyler! Üstelik geçmiş bayramlarda trafik kazaları ve bombalı saldırıların da neler yaptığını biliyoruz. Hâl böyle olunca birkaç kişiyi de olsa uyarmak istedim sadece…

Belki de kötü bir şeyler olmayacak. Trafiğe çıkınca kontrolü yitirmeyeceğiz! Akşamları televizyonlarımızın ekranlarından kazazedeler fırlamayacak evimize... Dünyanın bir yerlerindeki savaşlar belki duracak! Anlayacağınız belki de her şey çok güzel olacak ve şom ağızlılığım yanıma kâr kalacak… Dahası rengârenk geçmesini dilediğimiz bayramımızın rengi de kara olmayacak. 

Yanılmak için, bilmişliğin en iğrenç durumuyla karşılaşmamak için neler vermem ki… İnşallah yanılırım! İnşallah huzur dolu, barış dolu; trafik kazasız, bombalı saldırısız, savaşsız bir bayram geçiririz.

Cümleten İyi Bayramlar!  

 
Toplam blog
: 103
: 409
Kayıt tarihi
: 10.09.10
 
 

Kısaca kendimi tanıtacak olursam "Evlat, eş, baba, öğretmen, yönetici, yazar ve tabii ki okur." y..