Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Aralık '07

 
Kategori
Bayramlar
 

Bayramlarınız bayram olsun...

Bayramlarınız bayram olsun...
 

Bir bayram daha geldi dayandı kapımıza. Bunca itişmenin, bunca çekişmenin ardından acaba birleştirir mi yüreklerimizi? Ellerimizi kenetler mi yeniden bu bayramda her bayram gibi.

Sadece bizim kültürümüze has olan bayramlarımız bütün insanlık için örnek olur umarım. Çocuklarımızı sevindirerek, büyüklerimizi unutmayarak, dargınlıkları unutarak yaşanılan, paylaşılan...

Kurban Bayramı (Arapça: ??? ??????; 'Id al-'Adha, Farsça: ??? ?????; Eid-e Gorban), Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayramdır. İslam dinindeki Ramazan Bayramı ile beraber en önemli iki bayramdan biridir. Bu bayram adını Müslümanların Allah rızası için büyük baş veya küçük baş hayvan kurban etmesinden alır.

Kurban Bayramı nüfusunun çoğunluğu Müslüman olun birçok ülkede dinî bayram olmanın yanı sıra resmî bayram ve/veya tatil günü ilan edilir.

Tüm dünya Müslümanları tarafından kutlanan Kurban Bayramı'nda, İslam'da yer alan, İbrahim Peygamber'in oğlu İsmail Peygamber'i kurban etmek istemesi, fakat bu manevi adanışın kabulü sebebiyle ona gönderilen bir hayvanı Allah'a kurban etmiş olması anılır.

Aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke'de hac farizasını ifa ettikleri vakittir. Bayramda da Bayram Namazı kılınır ve Bayram hutbesi okunur.

Kurban Bayramı farklı dillerde ve farklı kültürlerde, kültürel etkilerle de, farklı isimlerle anılmaktadır. Arapça İyd-el Adha şeklinde okunan tüm dünyada yaygın olan bir isimdir. Türkçede Kurban Bayramı olarak anılırken, Hindistan ve Pakistan'da bayrama genellikle Bakra Eid denir ki bunun anlamı "Keçi Bayramı"dır; bu ülkelerde sıklıkla kurban edilen hayvan keçidir. Bakra Eid Güney Afrika'da da kullanılan bir isimdir. Bangladeş'te kullanılan yaygın isimlerse Id-ul-Azha ve Korbani Id'dir. Türkçe ismine benzer bir şekilde Bosna Hersek, Bulgaristan ve Arnavutluk'ta Kurban Bajram şeklinde anılır. Nijerya'da Babbar Sallah, Somali'de ve Kenya ile Etiyopya'nın Somalice konuşan bölgelerinde ise Ciidwayneey olarak anılır.

Bayramda İstanbul’da ulaşım; 19 Aralık 2007 çarşamba günü saat 00.00'dan başlayarak 24 Aralık 2007 Pazartesi günü saat 05.00'e kadar kadar otoyol ve Boğaziçi köprülerinden ücretsiz geçilecek olup 20 Aralık 2007 Perşembe günü saat 00.00'dan başlayarak 23 aralık 2007 Pazar günü saat 24.00'e kadar belediyeler ve bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelerce yürütülen toplu taşıma hizmetlerinden geçmişte olduğu gibi yararlanılacaktır.

Ayrıca tüm yurtta kar ve yağmur yağışı devam edecektir.

Tüm bu bilgilerden sonra; Milliyet Blog'un tüm değerli yazarlarının ve Milliyet Ailesinin Kurban Bayramı Kutlu, Mutlu, Huzurlu Olsun...

 
Toplam blog
: 61
: 1378
Kayıt tarihi
: 13.07.07
 
 

Sadece yazmayı seviyorum hepsi bu. ..