Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '11

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

BAYŞAD’ın sazlı, sözlü piknik etkinliği

BAYŞAD’ın sazlı, sözlü  piknik etkinliği
 

Çınarlıdere Mesire Alanı'ndan görüntü.


Gözler hemen yakalar, değişik olan farkı

İzmit Çınarlıdere, ender bir doğa parkı.

- MD

*

Haziranın son pazarında İzmit-Derince Çınarlıdere Çenesuyu Piknik Alanı’nda İzmit Bağımsız Yazarlar Şairler Derneği (BAYŞAD)’ın piknik etkinliği yapacağını ÖzbeklerKerimAjans’ın servis ettiği internet sanat ve kültür haberlerinden öğrendim.

Doğrusu ilgimi çekti! Dernek Başkanı Şair H. Osman Saraç’a telefon ederek bilgilendim. Kendilerini çok sıcak karşıladılar ve beklediklerini söylediler!

Havanının olumsuz geçeceğini de öğrenmeme karşın, yeni yerler ve yeni dostlar göreceğim coşkusuyla Maltepe’den bindiğim trenle yılın en uzun günlerinin doğaya yansımasının görüntüsünü izleyerek yol almaya başladım!

(Ne ki, trende yer bulmakta zorlandım. Birkaç boş yere oturmak istedim. ‘Sahibi var.’ yanıtını aldım. Tuvalete gittiklerini sandım. İlerideki istasyonlarda binecek olan yakınlarına yer ayırdıklarının sonradan ayırtına vardım. İnsanımızın bireyciliği karşısında hem canım sıkıldı ve hem de üzüldüm! Biletlerde yazılı olan ‘yerlerin numarasız olduğu’ tümcesini anımsayarak -yanımdakinin davranışlarından razı olmadığını belli etse de- boş bir koltuğa oturdum. Gerçekten birkaç istasyon sonra bekledikleri bindiler… )

Bir buçuk saatlik dinlendirici ve rahatlatıcı yolculuk sonrasında İzmit Garı’nda indim ve Öğretmenevi’ne vardım. Çayımı içip gazetelere göz attıktan sonra ve önceden konuştuğumuz üzere telefonla Şair H. Osman Saraç’ı aradım. Bir süre sonra araçlarıyla geldiler. Kısa tanışma ile birlikte piknik alanına doğru ilerledik.

***

Yöreye ilişkin kimi bilgiler aktarmak gerekirse: Derince ilçesinin kuzeyinde bulunan Çenedağı yörenin en yüksek dağıdır. Edindiğim ilgiye göre; Kocaeli’nin Roma egemenliği döneminde İmparator Severius Alexander, Nicomedia'ya MS 238’li yıllarda gelmiş, gelişi nedeniyle mermer bir yazıt dikilmiş ve adına sikke basılmıştır. İmparatorun annesi Ivlia Namea, Alexander’in öldürülmesinden sonra burada kalmış ve tüm servetini kentteki mabetlere adamıştır. Bu arada Çenesuyu’nun kollarından olan ve sonradan ‘Kiliseciksuyu’ denilen su tesislerini yaptırmıştır.

Çenesuyu, İzmit ile özdeşleştirilmiştir. Sultan Abdülaziz onuruna buradaki saray yapılırken avlu kapısının üzerine İzmitli Şair Saffet tarafından 22 dizelik bir kaside yazılmıştır. Bu kasidede Çenesuyu’ndan da söz edilmiştir.

İzmit’e yaklaşık 10 kilometre, Derince'ye ise 5 kilometre uzaklıkta yer alan Çınarlıdere Mesire Alanı, Kocaeli-Derince ilçesinin kuzeyindeki dağlık alanda bulunan Çınarlıdere, yörenin önemli mesire yerlerinden birisidir. Dere çevresi ağaçlık alandır. Yerel yöneticilerin değerlendirmesiyle Çınarlıdere, bölge insanının gözde mekânlarından biri durumuna getirilmiştir.

Çevrenin doğal yürüyüş parkurlarından biri olan Çınarlıdere, eşsiz doğal güzellikleriyle dikkat çekmektedir. Toplam 300 bin metrekarelik alana sahiptir. Mesire alanına girişte göz doldururken ahşap kapı, mesire yerinde 2 adet tuvalet, 1 adet büfe ve 1 adet su deposu vardır. Yürüyüş yollarıyla zenginleştirilen mesire alanında, köprüler, spor alanları, ağaç altı oturma birimleri, çeşme, çocuk oyun alanı, barbeküler mekânı iç açıcı konuma getirilmiştir. Güvenlik takibine yarayan ve pergo adı verilen sistem de mevcuttur.

Dere boyunca 4 kilometre uzunluğa sahip olan mesire alanına İnsanların piknik yapabilmeleri amaçlı 25 barbekü konulmuştur. Mesire alanında çocuklar da unutulmayarak onlar için 3 çocuk oyun grubu yerleştirilmiştir. Öte yandan 16 büyük salıncağı ile mesire alanı piknik yaparken eğlenmeye de olanak sağlamakta 12 adet de çardak yer almaktadır.

Mesire Alanı, adını içinden geçen, etrafı çınar ağaçlarıyla dolu dereden alıyor. Dere yaz sıcağında serin bir ortam sunuyor. İlin Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerince yapılan çalışmalar sonucu mesire alanına bin 600 adet meyve ağacı dikildiği, birkaç yıl içerisinde gelişecek olan meyve ağaçları vatandaşlara hem dinlenme hem de dalından taze meyve yeme olanağını sunacağı belirtilmektedir. Elmadan armuda, kirazdan dut ağacına değişik meyve ağaçlarının yer aldığı görüldü. Buraya ‘yörenin akciğeri’ de denilebilir.

Güneşin ve bulutun bir anda varlığını göstermesi, dağlara ve o görkemli örtüye yeşilin apayrı tonlarında şiirsel görüntülerini sergilemektedir.

***

Piknik alanına önceden gelen BAYŞAD üyelerini ve yakınlarını barbekü başında ve çardak altında uğraş içinde bulduk. Tanıştırıldık, tanıştık ve sonrasında mutluluk yelleri esti! Özellikle iki şair dostla gözler birbirimizi yakaladı. Birisi emekli eğitimci Recep Uslu, Eşi Kıymet Uslu ile birlikte katılmışlar. İzmit’e yerleşmişler. Bilecik ilinde Halk Eğitimi Başkanı olduğum yıllardan söz ettik. Bilecik’ten, Gölpazarı’ndan ve kimi ortak adlardan konuştuk. Diğeri, yıllar önce İstanbul’da bir şiir etkinliğinde bir arada olduğumuz Ozan Şerafettin Yıldız

Piknik süresinde usanmadan, yorulmadan çalıp, söyleyen ve Yıldız’a katıldık. Şiirlerin ilkini Uslu okudu. Sonra başka şairlerin şiirleri seslendirildi. Zaten şu söylem amaçlanmıştı: “Sınırsız saz ve sınırsız şiir...” Elbette sınırsız yemek de var. Ardından ‘biz’ ayaklı dörtlükler ortaya kondu. Okundu, yazıldı, okundu.

Bayanlı baylı tüm katılımcılar bir özveri örneğiydiler. Ancak, BAYŞAD Başkanı Şair H. Osman Saraç, hiç durmadı, yorulmadı. Katılanların bir bölümünü aracıyla piknik alanına taşıdı. Yer yer esprili ve pratik yaklaşımı ile ortamı renklendirdi! Hava engeli nedeniyle çoğu kimselerin de gelmediğinin belirtilmesine karşın zamanla sayıda katılanın olduğu gözlendi.

Kurulmasının onay aşamasında olduğu belirtilen dernek yönetimi H. Osman Saraç, Ali Osman Yıldız, Eyüp Cüce, Recep Uslu, Adnan Sertel ve Ahmet Omurca’dan oluşmaktadır. BAYŞAD, gelecekte Marmara’nın şiirsel sesi olacaktır, düşüncesindeyim.

Belirtilen adlar dışında katılan diğer adlar şunlardı: Ataman Ertuğrul, Muhsin Durucan, Saffet Daşdemir, Fazilet Saraç, Özlem Sertel, Sibel Çelik, Rabia Aygün, Yener Aydemir, Tanju Alkan, Engin yıldırım, İsmet Azizoğlu, Hasan Koyuncu, Kerem Balcı, Ayşe Durmuş, Bülent Durmuş.

Mutluluk ortamı olanca coşkusuyla sürerken İstanbul’a dönme zamanımın geldiğini düşünerek dostların iznini istedim. Onlara birer birer veda edip yine Başkanın aracı ile ve Servet Yıldız’ın sürücülüğünde Derince Garı’nda oldum.

Emeği geçenlere teşekkür ederek çaba ve çalışmalarını alkışlıyorum.

*

NOT: Beş yıl kadar önce 23 Nisan gününde Abant Gölü kıyısında piknik yapmıştık. Orada kaleme aldığım dizeleri burayla örtüşür buldum. Sunuyorum:

Abant kıyısında

Gözler çabuk yakalar, değişik olan farkı / Abant gölü çevresi, ender bir doğa parkı. / Güneşin yedi rengi su yüzü dans etmekte / Doyumsuz iştahıyla su güneşi emmekte. / Taze gelin endamında salınır durur su / Yorgunu dinlendirir esen yelin kokusu. / Güneş, yağmur iç içe, bulut pamuk yığını / Tutamazsın bir türlü bu gölün balığını. / Gerdanda birer inci orman içi yapılar / Kırmızı, ak tonuyla çevreye ışık salar. / Tüm çevre koyu yeşil böylesi nisan günü / Sevgiyle kutlamalı insan doğum gününü. / Doğanın tüm renkleri değişimde an ve an / Göz ve gönül dinlenmez çevrede dolaşmadan. / Doğa burda kendini her gelene sevdirir / Abant, göze ve gönle engin mutluluk.

Muhsin DURUCAN

*

muhsindurucan@hotmail.com

Aşağıdaki linki açıp BAYŞAD PİKNİK ETKİNLİĞİ-KOCAELİ ÇINARLIDERE izleyebilirsiniz:

http://www.facebook.com/#!/

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..