Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Bazen 1 ayı+1 boğa= 2 boğa yapar

Bazen yapar evet finans piyasaları bazen bu akla yatmayan ancak gerçeklikle görülen doğa olayını gösterir. Bu piyasalar yüz yıllardan beri dengededir, günümüzde de dengededir gelecekte de dengede olacaktır, şirketler (bilanço=balance= denge) açıklamaya devam ettikleri sürece piyasalarda denge hep var olacaktır. 

Finans piyasalarında bu denge kağıt üzerinde VARLIKLAR=ÖZ KAYNAKLAR+ BORÇLAR şeklinde gösterilirken pratikte AYI' larla BOĞA' ların kafalarının orta çizgide tokuşması şeklinde görülür. Piyasada AYI karakteristiğini ön görenler der ki fiyatlar düşecek; BOĞA karakteristiğinin sinyalini alanlar ise yükselecek der. Dolayısıyla SATICI VE ALICI= ARZ VE TALEP tokuşunca da o mükemmel BALANCE ortaya çıkar. Ancak, bazen çok kısa süreli de olsa;

Ayılar zorunlu olarak boğa; boğalar da zorunlu olarak ayı taklidi yapmak mecburiyetinde kalabilirler, mesela Avrupa Merkez Bankası (AMB) başkanı Draghi konuşur, sanki para kendisinin de veriyormuş gibi vallah billah, para vereceğim.(!) Acaba kimin değirmenine su taşıyor, sorgulayan yok…

*

Sonra ne oldu? Almanya MB başkanı ortak tahvil gündeme gelirse istifa ederim dedi. Avrupa'da bir ‘‘vergi mükellefi’’ kavramı vardır. Orası Türkiye'ye benzemez kaymakam kapıdan adamı kovunca ben vergi mükellefiyim der. Asıl sen ondan haber ver vergi mükellefleri ne diyor? Okey veriyor mu vermiyor mu? 

Draghi dediğin bir kuru oğlan, (Yaşar Kemal İnce Memed serisinden okuyanlar anlarlar) 

Konuyla alakasız dip not: (Beyin fırtınası yapmak isteyenler okusun) 

Bu arada Türkiye'de bakıyorum da her kavram zamanla bir güzel yerleştirildi, vergi mükellefi kavramı dışında, örneğin: Bilgisayar kavramı, futbol kavramı, fanatizim kavramı, modernite kavramı; marka kavramı, fast food kavramı, yenilik kavramı vs. ancak vergi mükellefi kavramı atlandı neden sizce? 

Farkında mısınız sizler vergi mükelleflerisiniz ve kara yolarında aracınız hatayla kapatılmamış bir çukura düştüğünde Allah belanızı versin; veya belediye uzun zamandır koyması gereken yere çöp kovasını koyduğunda Allah razı olsun… işte bundan farklı söyleyebileceğiniz sözler olmalı...

Herkesin aklındaki soru bunca olumsuzluğa rağmen piyasalar % 20 düşebilecek iken neden olduğu seviyeden % 15 üzerine koydu? Aradaki % 30 luk farkın sebebi? 

Açıklıyorum: Değerli yatırımcılar, geçtiğimiz aylarda piyasalar nehrin şelale ağzına doğru hızla ilerlerken boğa tarafında olanlar bir oyun kurdu ve hamle yaptı. 

Oyun şuydu: Kıvrak bir spekülasyon hamlesiyle ayıları boğa olmaya mecbur bırakmak, son bir nefes daha yüklenmek ve sırtımızdaki yükün yarısını boğa olmuş ayılara transfer etmek. Evet bu çok profesyonel bir hamleydi, yapıldı. Draghi konuştu, Merkel konuştu, Monti konuştu, Bernanke konuştu; Osman emminin küçük oğlu da konuştu ama hiç biri para vermedi. Psikolojisi yenilen zayıf ayılar Boğa olmak mecburiyetinde kaldı ve açığa sattıklarını aldılar, shortları LONG 'la değiştiler. 1+ ( -1) = 0 olması gerekirken 1+1=2 oldu. Sonuçta oluşan 2 birim fark herkese şu soruyu sordurdu: Fiyatlar düşmesi gerekirken neden yükseliyoruz? Olayın özeti budur. 

Son söz: Hepimiz vergi mükellefiyiz! 

Sevgiler.

Mustafa ÖZTÜRK

https://twitter.com/Mosturk

 
Toplam blog
: 80
: 1013
Kayıt tarihi
: 16.04.12
 
 

İktisatçı; Yatırım danışmanı; Trend takipçisi  ..