Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '13

 
Kategori
Okullar
 

Bazen hiç bir şey söylememek yalan söylemektir

Bazen hiç bir şey söylememek yalan söylemektir
 

Fen derslerinde canlı türlerinin özellikleri en ufak detaylarına kadar anlatılmasına rağmen neden bu kadar çok tür olduğu ve nasıl meydana geldikleri hakkında tek satır yazmaz ve anlatılmaz.


Türkiye’de İlk ve Orta Okul Fen ve Teknoloji derslerinde öğrenciler Çevremizdeki Canlılar ünitesinde canlı türlerinin sınıflandırılmasını, yaşadıkları çevreyi, üreme, beslenme, yavrulama ve yavrularına bakma özelliklerini en ufak detaylarına kadar öğrenirler. Bitkiler, mantarlar, hayvanlar ve mikroskopik canlılar diye 4 ana tür olduğunu bitkilerin çiçekli ve çiçeksiz bitkiler diye ikiye ayrıldıklarını, hayvanlarda omurgalı ve omurgasız hayvanlar, kuşlar, sürüngenler, böcekler, memeliler, balıklar vs. gibi türler olduğunu öğrenirler.

İlk ve Orta öğretim Fen ve Teknoloji kitaplarında ve derslerinde bütün bu türlerin özellikleri en ufak detaylarına kadar anlatılmasına rağmen neden bu kadar çok tür olduğu ve nasıl meydana geldikleri hakkında tek satır yazmaz ve anlatılmaz. Çünkü bu ister istemez insan ve diğer canlıların yaratılışı ile ilgili dini dogmayı sarsan Darwin’in Evrim teorisinden bahsetmeyi gerektirir. Din derslerindeki öğretilerle çelişmemek için İlk ve Orta Öğretim Fen ve Teknoloji derslerinde canlılar hakkında her şeyden bahsedilir ama neden ve nasıl bu kadar tür olduğu konusuna hiç girilmez. Din derslerinde ise bütün canlı türlerinin Allah tarafından ayrı ayrı yaratıldığına, yaratıldıktan beri hiçbir evrim ve değişim geçirmediklerine, insan türünün Adem ve Havva ile başladığına, Allah'ın Adem’i topraktan Havva’yı da Adem’in kaburga kemiğinden yarattığı anlatılır. 

Darwin’in Evrim teorisi dahil tüm bilimsel hipotezler bilimsel yöntemlerle eleştirilebilir alternatif hipotezler ve teoriler İncelenebilir. Ama Fen ve Teknoloji derslerinde bu konuda hiç bir şey söylememek aslında yalan söylemektir. Ne yapalım büyüklerimiz Atatürk'ün söylediği "hayatta en hakiki mürşit ilimdir"'vecizesine aldırış etmeyip dindar gençlik yetiştireceklerini söyleyince böyle olması normal. 

Rasih Bensan 22 Ocak 2013

 
Toplam blog
: 368
: 2280
Kayıt tarihi
: 05.05.12
 
 

BİLİM özellikle astronomi ve çeşitli konularda araştırmacı ve yazar Amatör fotoğrafçı, Ka..