Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '13

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Bazı Basım ve Yayınevleri Yazarlar üzerinden haksız kazanç sağlıyor

Ülkemizde kültür seviyesinin ve kitap okuma oranının çok düşük olduğu hemen herkesin kabul ettiği bir gerçektir. Ancak ne yazık ki her yıl değişen hatalı eğitim sistemi nedeniyle bu oranların yükseltilmesi de mümkün görülmemektedir. Aksine her geçen gün gençlerimiz okuma alışkanlığından daha da uzaklaşmaktadır.

Günümüzde okuma ve araştırma alışkanlığının yerini ne yazık ki ilerleyen teknolojiye bağlı olarak ‘hazırcılık’ almıştır. Bugün bilgisayarlarda insanlar istedikleri bilgiye kolayca ulaşabilmektedir. Bu nedenle daha az kitap okumaya ihtiyaç duymakta ve hiç araştırma yapma gereği duymamaktadır. Sonuç olarak düşünce boyutları ve yaratıcı yetenekleri körelmektedir.

Ülkelerin gelecekleri ancak araştırma, üretim ve teknoloji ile sağlam temeller üzerinde yükselebilir. Bunun için de düşünme yeteneği gelişmiş yaratıcı beyinlere ihtiyaç vardır. Bu nedenle gençlerin okuma ve araştırma yapma yeteneklerinin geliştirilmesine katkı yapacak tedbirler alınmalıdır.

Bu katkılardan biri de genç yazarların önünün açılması, yayıncılıkta adeta tekelleşmiş anlayışa son verilmesidir. Ne yazık ki bir çok yetenek, eserlerini yayınlayamadığı veya yeterince dağıtım yapamadığı veya yayınevlerinden emeğinin karşılığını alamadığı için henüz işin başındayken bu alandaki çalışmalarından vaz geçmektedir.

Bir çok yayınevi ise cazip tekliflerle kitaplarını basmayı kabul etmekte ancak daha sonra çeşitli şekillerde yazarın hakkını adeta gasp etmektedir.

Gerçekten dürüst çalışan yayın evleri dışında, bazı yayınevleri, yazardan kitabın müsveddelerini aldıktan sonra eseri kendisine mal ederek değişik yazar isimleriyle basmakta ve bu şekilde yazarın emeğini boşa çıkartmaktadır. Ne yazık ki  yazarın elinde de mahkemeye verecek bir kanıt olmamaktadır. Çünkü müsveddelerin noter onaylı olarak yayın evine verilmesi yazar için baştan büyük bir maddi yıkım demektir.

Bazı yayınevleri ise baskı sayısını fazla yapmasına rağmen, yazara çok az baskı yapıldığını ve kitapların satılmadığını söylemekte ve bu şekilde haksız menfaat sağlamaktadır.

Bunun dışında, yayını yapıp parasını alıp yazara hiç telif hakkı ve satıştan hisse vermeyen yayınevleri de vardır.

Bir çok yayınevi adeta bir matbaa gibi kitap basmak için yazardan ücret almakta ve sadece birkaç baskı yaparak, dağıtım yapmadan yazarı adeta dolandırmaktadır.

Ülkemizde kitap basımı sadece yazar ve yayın evi arasındaki güven ilişkilerine terk edilmiş durumdadır. Bu nedenle bir çok yazar hak mahrumiyetine uğramaktadır.

Dileriz başta eğitim ve kültür bakanlıkları olmak üzere ilgili yöneticiler bu konuya eğilir ve yayınevlerinin genç yeteneklerin hak mahrumiyetine uğramadan eserlerini karşılığını alarak çoğaltma ve halka sunabilmesi konusunda gerekeni yaparlar.

Aksi durumda bir çok basın ve yayın evi bu sömürü sistemiyle artarak haksız kazanç elde etmeye devam edeceklerdir.    

 
Toplam blog
: 106
: 597
Kayıt tarihi
: 13.02.09
 
 

1953 Denizli doğumlu, evli ve iki çocuk babası. Doktor dişhekimi, şimdiye kadar yayınlanmış yedi ..