Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

23 Aralık '20

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Bazı Bitkiler

 
Yüce Allah'ımızın yarattığı bütün nimetler hiç şüphesiz sağlığımız için çok kıymetli. Yediğimiz içtiklerimiz kadar, neyi ne kadar yediğimiz de sağlıklı olmamızda alakadar. Beslenme düzenimiz oranında sağlıklı olabiliyoruz. Sağlıklı yaşam koşullarına uyabiliyoruz. 
 
Günümüzde tıp doktorlarınca da tavsiye olunan gıdalar kolestrolümüzün, şekerimizin dengeli olmasında etkililer. Mesela geçenlerde kolestrol seviyemi yüksek bulan doktorum bana falanca gıdaları yeme, filancaları çok tüket diye uyarıda bulundu. Ben sizi yanılmamak adına ki, (sizin kolestrol ölçümünüzü bilmediğimden, bana söylenen besinleri size örnek gösteremem)amma velakin sevgili peygamberim "sallallâhu aleyhi ve sellem" bazı bitkilerin sıklıkla tüketilmesi halinde sağlığımızı koruyabileceğimizi buyurmuş.  Dikkate alarak yararlanmamız dileğiyle...
 
SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN BAZI BİTKİLER HAKKINDA PEYGAMBERİMİZİN ÖZELLİKLE ÖNERİLERİ OLMUŞ
 
KINA : ”Kınaya devam ediniz, şüphesiz ki saçınızı, başınızı parlatır, güçlendirir. İnsanın bedenine kuvvet verir, kabirde şahitlik yapar. ”
 
MERCİMEK : ”Mercimek yemeye devam ediniz, mercimeği yetmiş Peygamber övmüştür.”
 
AYVA: ”Ayva yiyiniz, yürek sıkıntınızı alır. Göğüsteki balgamı ve kiri temizler. Kalbe de kuvvet ve şecaat verir. Hamile kadın yerse doğan çocuğu güzel olur.”
 
YUMURTA : ”Peygamberlerden biri Allah (c.c.)’ a zayıflıktan şikayette bulundu. Cenabı Hak o peygamberine yumurta yemesini emir buyurdu. ”
 
İNCİR: ”İncir yiyiniz. Eğer iddia etsem ki cennetten bir meyve geldi oda incir desem, sözümde hanis olmam, hulf etmem. Basurdan kurtarır, siyatiğe iyi gelir.”
 
HARDAL – TERE TOHUMU : ”Hardal ve tere tohumuna kıymet veriniz , Allah (c.c.) onları her derde şifa kılmıştır.
 
SARIMSAK : ”Çiğ sarımsak yiyiniz. Eğer Cebrail (A.S.) ile konuşmamış olsaydım ben de yerdim.”
 
TURUNÇ : ”Turunç yemek kalbe kuvvet verir.”
 
KEKİK – MÜRSAFI – YAVŞAN OTU : ”Evlerinizi kekik otu , mürsafı ve yavşan otu ile tütsüleyin.”
 
NAR : ”Narı içindeki zarı ile yiyiniz, muhakkak ki o, mideyi dabağat edip temizler.”
 
PİRİNÇ : ”Yerden biten her bitkide şifa ve zehir vardır. Pirinç ise öyle değildir. Onda yalnız şifa vardır.”
 
NERGİZ : ”Nergis çiçeği koklamaya devam ediniz, zira kalp de delilikten, barastan, cüzzamda bir habbe vardır. Onları nergisten başka bir şey gideremez.”
 
İNEK SÜTÜ : ”İnek sütüne mülazamet ediniz, zira inek sütü her derde şifadır inek sütüne devam ediniz zira inek sütü şifa, yağı devadır.”
 
REYHAN : ”Reyhan çiçeği kime verilirse alsın; kabul etsin reddetmesin, zira taşıması hafif, kokusu güzeldir. ”
 
HİNDİBA : ” Hindibayı silkmeden yiyiniz, zira cennetten üzerine damla düşmediği bir gün yoktur.”
 
ET : ”Et yemek insanın ahlak ve cemalini güzelleştirir. Dünya ve ahrette taamların efendisi et’tir.”
 
HURMA : ”Kim sabahları Medine’ nin acve denilen hurmasından yerse o gün ona zehir ve sihir tesir etmez. Hurma yemek kulunçtan kurtarır. Acve hurması cennet meyvelerindendir. Zehire karşı şifadır.”
 
MANTAR : ”Üç, beş veya yedi mantar alıp onları sıktım. Suyunu bir şişeye koydum. Bu suyu ( göz ağrısından muzdarip olan)cariyemin gözüne sürme olarak çektim şifaya kavuştu.”
 
YEŞİLLİK : “ Bir kimse mal ve evladın çok olmasını isterse (sofrasında) yeşillik yemeye devam etsin.”
 
TUZ : “ Ya Ali (R.A) taamına tuzla başla. Şüphesiz ki tuz yetmiş derde devadır. Cinnet, cüzam, baras , karın ağrısı ve diş ağrılarına devadır.” (Bahsi geçen tuz, doğal tuzdur. Rafine edilmiş tuz değildir.)
 
BAKLA : “Bir kimse bakla yerse, cenabı hak o kimseden yediği baklanın misli kadar hastalık çıkarır.”
 
KURU ÜZÜM : “Kuru üzüm ne güzel taamdır, yemeye mülazamet ediniz. Safrayı izale edip balgamı giderir, ahlakı güzelleştirir. Ağız kokusunu güzel eder. “
 
KAVUN :“Yemekten evvel kavun yenirse karnı yıkar , hastalıkları giderir.”
 
KARA HALİLE : “Kara halile içmeye devam ediniz, şüphesiz ki o cennet ağaçlarındandır. Lezzeti acıdır, lakin her derde şifadır.”
 
RAZİYANE :“Raziyane ve sinamakiye mülazemet ediniz. Zira bunlar ölümden başka her derde şifadır.”
 
SAĞLIK İÇİN ELMA..."En az günde bir elma yiyiniz."
 
"Kabak işitmeyi ve hafızayı artırır. En yararlı mercimek yeşil olanı. Fasulye vücuttaki hücreleri tazeler. Elmanın içinde bilmediğimiz çok faydalı maddeler var. Mideyi yıkıyor. Çok önemli bir meyve."
 
ZEYTİNYAĞI : ”Resulü Ekrem zatülcenp olanlara zeytinyağı ve veres denilen bitkiyi tavsiye ederlerdi. Resulü Ekrem zatülcenp hastalığına karşı udihindi ve zeytinyağını tavsiye buyururlardı.” ”Zeytinyağını içiniz ve yağlanınız. Zira o mübarek ağaçtandır.’
 
ÇÖREK OTU : ”Çörek otuna kıymet veriniz muhakkak ki, o ölümden başka her derde şifadır.”
 
UDİHİNDİ :”Bu udihindi ye kıymet veriniz, onda yedi hastalık için şifa olduğu muhakkaktır. Davut’ u Antaki diyor ki :”Bir mıskal (4-81 gr) udihindi içilirse mide hastalığını ve hararetini giderir. Tozu su ile içilirse karaciğer sancısını keser.”
 
KÜL : “Resulü Ekrem Efendimiz’ in (Uhud Şavaşında) mübarek başları yaralanıp, dişi kırıldığı vakit Hz. Ali (r.a) bir kapla su taşıyor, Fatıma (r. Anha)’ da Resulü Erkemin mübarek kanını yıkıyordu. Fatma (r..a.) baktı ki kan durmuyor, bunun üzerine bir hasır parçası alarak yakıp külünü yara üzerine koydu ve kan da durdu.
 
SÜRME :”Sizin en hayırlı sürmeniz (ismid)’dir. Gözün kuvvetini arttırır ve kirpikleri bitirir.”
Daha detaylı bilgileri peygamberimizle ilgili yapacağınız araştırmaların neticesinde sizde bulacaksınızdır.
 
VE HZ AİŞE ANNEMİZİN KABAK İLE HURMA HAKKINDA, TATBİK EDİLMİŞ BİR TAVSİYESİ:
KABAK: Aişe validemiz anlatıyor : ” Resulüllah ile evleneceğimde annem beni şişmanlatmak için çeşitli ilaçlar yapmasına rağmen hiç birisi ile şişmanlamadım, ancak ( validemin) bana kabakla hurma yedirmesi ile en güzel şekilde şişmanladım .” Kabak yemek dimağı kuvvetlendirir, aklı ziyade eder.”
 
Ayfer AYTAÇ
ayferaytac.com
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..