- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
Bazı durumlarda ölümlere sebep olan mikroplardan korunmak için kişisel sağlık bilgisi ne kadar öneml
Olması gereken ekipmanlar:
Sıcak ve soğuk su akışı (tercihen el teması gerektirmeyen musluklar)
Anti bakteriyel sabun
El kurutma ekipmanı (tercihen tek kullanımlık kâğıt havlu)
Atık kovası
Tırnak fırçası
Lavabolar, el dışında herhangi bir şeyin yıkanmasında kullanılmamalıdır.
Eller ne zaman yıkanmalı?
Üretim sahasına girerken
Dinlenme odasını kullandıktan sonra
Yemek yedikten sonra
Hapşırdıktan sonra
Gıda atığına veya çöpe dokunduktan sonra
Sigara içtikten sonra
Temizlikten sonra
İşlenmemiş gıdadan işlenmiş gıdaya geçerken
Ağıza dokunduktan sonra
Paraya dokunduktan sonra
Kişisel Temizlik Kuralları
Yiyeceklerin hazırlandığı bir alanda çalışan herkesin kişisel temizliğini üst düzeyde koruması gerekir. Aşağıdaki kişisel temizlik kurallarına her zaman uyulmalıdır:
1. İşe başlamadan önce, çiğ yiyeceklerle temas ettikten sonra, yüksek riskli yiyeceklere dokunmadan önce ve tuvalete gittikten sonra ellerinizi mutlaka iyice yıkayın.
2. İşe başlamadan önce düz alyans hariç tüm takılarınızı çıkarın.
3. Tırnaklarınızı kısa ve temiz tutun, tırnak cilası kullanmayın.
4. Kesiklerinizi, yanıklarınızı ve diğer yaralarınızı su geçirmez yara bantlarıyla kapatın.
5. Yiyeceklerin hazırlandığı ya da saklandığı dallarda sigara içmeyin.
6. Yiyeceklerle uğraşırken ve malzemeleri paketlerken parmaklarınızı yalamayın.
7. Burnunuzu, dişlerinizi ya da kulaklarınızı karıştırmayın, başınızı ya da sırtınızı kaşımayın.
8. Yiyeceklerin üzerine öksürüp hapşırmayın.
9. Yiyeceklerle uğraşırken mutlaka yıkanabilir iş önlüğü giyin. Yiyecekleri açmakla görevli elemanların da başlarını örtmeleri gerekir.
10. Yiyecekler aracılığıyla bulaşabilen bir hastalığınız varsa ya da bundan kuşku duyuyorsanız, durumu yöneticiye ya da işletme sahibine bildirin. Efekte olmuş yaralar, deri enfeksiyonları, yaralar, ishal ve kusma da bu tür hastalıklardandır.
Bu durumda aşağıdaki kurallar geçerlidir:
oishali olan ya da yediklerini çıkaran hiç kimse yiyeceklerle temas etmemeli, bu belirtilerin kaybolmasının üzerinden 48 saat geçmedikçe de yiyecekle ilgili işlerine dönmemelidir.
O yiyeceklerle uğraşıp da ellerinde, yüzlerinde boyunlarında ya da başlarında efekte yaraları, deri enfeksiyonları ya da yaraları olan elemanlar iyileşene dek işe gelmemelidir.
O yiyeceklerle uğraşıp da gözlerinde, kulaklarında ya da ağızlarında sulanma/ifrazat olan elemanlar iyileşene dek yiyeceklerle temas etmemelidir.
11. Yiyeceklerle temas halindeyken, yiyecek hazırlarken yiyip içmeyin.
12. Yiyeceklerle temas halindeyken, yiyecek hazırlarken üzerinizde parfüm, ağır makyaj bulunmamasına dikkat edin.
Koruyucu Giysiler ve Hijyen Standartları
Temiz giysi
Yıkanabilir
Tesisteki bir çamaşırhane
Açık renkli
Dış cepsiz
Düğmesiz (Çıt-Çıtlı)
Tamir olanağı olan
Tesise girildiğinde giyilen
Gerektiğinde sık sık değiştirilebilecek sayıda olmalı
Koruyucu giysiler, temas halindeki personelin bütün giysisini örtmelidir. Gıdayı bulaşmalardan korumak için kullanılır.
Temiz saç ve vücut
Saç ve sakal boneleri
Kısa, temiz tırnaklar
Takma tırnaklar, oje kullanılmamalı
Takı kullanılmamalı
Hastalık Raporu
Gıda personelinin üstlerine bildirmekle yükümlü oldukları bulaşıcı hastalıklar
§Hepatit A
Diğer rapor edilmesi gereken durumlar:
İshal, kusma veya ağır nezle gözlenmesi
Şüpheli bir gıdanın yenmesi
Efekte kesiklerin, iltihapların veya cilt sıyrıklarının olması
Gıda kaynaklı hastalığı olan aile üyelerinin bulunması
Hastalık Durumunda Yapılacaklar
Gıda kaynaklı hastalıkların belirtilerini gösteren personel, yüksek riskli gıdaların işlendiği bölümlerden uzak tutulmalıdır.
Eve gönderilir. Belirtilerin bitmesinin üzerinden 48 saat geçmesinden sonra geri çağırılabilir.
Risksiz veya düşük riskli gıda işlemlerine kaydırılır.
Efekte kesikler, iltihaplar ve cilt sıyrıkları üzerleri kapatılmalıdır
Su geçirmez bantlar
İçinde metal bulunan mavi “yara bantları” kullanılmalıdır