Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Bazı durumlarda ölümlere sebep olan mikroplardan korunmak için kişisel sağlık bilgisi ne kadar öneml

Bazı durumlarda ölümlere sebep olan mikroplardan korunmak için kişisel sağlık bilgisi ne kadar öneml
 

El Yıkama Bölümleri

Olması gereken ekipmanlar:

Sıcak ve soğuk su akışı (tercihen el teması gerektirmeyen musluklar)

Anti bakteriyel sabun

El kurutma ekipmanı (tercihen tek kullanımlık kâğıt havlu)

Atık kovası

Tırnak fırçası

Lavabolar, el dışında herhangi bir şeyin yıkanmasında kullanılmamalıdır.

Eller ne zaman yıkanmalı?

Üretim sahasına girerken

Dinlenme odasını kullandıktan sonra

Yemek yedikten sonra

Hapşırdıktan sonra

Gıda atığına veya çöpe dokunduktan sonra

Sigara içtikten sonra

Temizlikten sonra

İşlenmemiş gıdadan işlenmiş gıdaya geçerken

Ağıza dokunduktan sonra

Paraya dokunduktan sonra

Kişisel Temizlik Kuralları

Yiyeceklerin hazırlandığı bir alanda çalışan herkesin kişisel temizliğini üst düzeyde koruması gerekir. Aşağıdaki kişisel temizlik kurallarına her zaman uyulmalıdır:

1. İşe başlamadan önce, çiğ yiyeceklerle temas ettikten sonra, yüksek riskli yiyeceklere dokunmadan önce ve tuvalete gittikten sonra ellerinizi mutlaka iyice yıkayın.

2. İşe başlamadan önce düz alyans hariç tüm takılarınızı çıkarın.

3. Tırnaklarınızı kısa ve temiz tutun, tırnak cilası kullanmayın.

4. Kesiklerinizi, yanıklarınızı ve diğer yaralarınızı su geçirmez yara bantlarıyla kapatın.

5. Yiyeceklerin hazırlandığı ya da saklandığı dallarda sigara içmeyin.

6. Yiyeceklerle uğraşırken ve malzemeleri paketlerken parmaklarınızı yalamayın.

7. Burnunuzu, dişlerinizi ya da kulaklarınızı karıştırmayın, başınızı ya da sırtınızı kaşımayın.

8. Yiyeceklerin üzerine öksürüp hapşırmayın.

9. Yiyeceklerle uğraşırken mutlaka yıkanabilir iş önlüğü giyin. Yiyecekleri açmakla görevli elemanların da başlarını örtmeleri gerekir.

10. Yiyecekler aracılığıyla bulaşabilen bir hastalığınız varsa ya da bundan kuşku duyuyorsanız, durumu yöneticiye ya da işletme sahibine bildirin. Efekte olmuş yaralar, deri enfeksiyonları, yaralar, ishal ve kusma da bu tür hastalıklardandır.

Bu durumda aşağıdaki kurallar geçerlidir:

oishali olan ya da yediklerini çıkaran hiç kimse yiyeceklerle temas etmemeli, bu belirtilerin kaybolmasının üzerinden 48 saat geçmedikçe de yiyecekle ilgili işlerine dönmemelidir.

O yiyeceklerle uğraşıp da ellerinde, yüzlerinde boyunlarında ya da başlarında efekte yaraları, deri enfeksiyonları ya da yaraları olan elemanlar iyileşene dek işe gelmemelidir.

O yiyeceklerle uğraşıp da gözlerinde, kulaklarında ya da ağızlarında sulanma/ifrazat olan elemanlar iyileşene dek yiyeceklerle temas etmemelidir.

11. Yiyeceklerle temas halindeyken, yiyecek hazırlarken yiyip içmeyin.

12. Yiyeceklerle temas halindeyken, yiyecek hazırlarken üzerinizde parfüm, ağır makyaj bulunmamasına dikkat edin.

Koruyucu Giysiler ve Hijyen Standartları

Temiz giysi

Yıkanabilir

Tesisteki bir çamaşırhane

Açık renkli

Dış cepsiz

Düğmesiz (Çıt-Çıtlı)

Tamir olanağı olan

Tesise girildiğinde giyilen

Gerektiğinde sık sık değiştirilebilecek sayıda olmalı

Koruyucu giysiler, temas halindeki personelin bütün giysisini örtmelidir. Gıdayı bulaşmalardan korumak için kullanılır.

Temiz saç ve vücut

Saç ve sakal boneleri

Kısa, temiz tırnaklar

Takma tırnaklar, oje kullanılmamalı

Takı kullanılmamalı

Hastalık Raporu

Gıda personelinin üstlerine bildirmekle yükümlü oldukları bulaşıcı hastalıklar

§Hepatit A

Diğer rapor edilmesi gereken durumlar:

İshal, kusma veya ağır nezle gözlenmesi

Şüpheli bir gıdanın yenmesi

Efekte kesiklerin, iltihapların veya cilt sıyrıklarının olması

Gıda kaynaklı hastalığı olan aile üyelerinin bulunması

Hastalık Durumunda Yapılacaklar

Gıda kaynaklı hastalıkların belirtilerini gösteren personel, yüksek riskli gıdaların işlendiği bölümlerden uzak tutulmalıdır.

Eve gönderilir. Belirtilerin bitmesinin üzerinden 48 saat geçmesinden sonra geri çağırılabilir.

Risksiz veya düşük riskli gıda işlemlerine kaydırılır.

Efekte kesikler, iltihaplar ve cilt sıyrıkları üzerleri kapatılmalıdır

Su geçirmez bantlar

İçinde metal bulunan mavi “yara bantları” kullanılmalıdır

 

 
Toplam blog
: 37
: 1653
Kayıt tarihi
: 13.03.12
 
 

Kişisel bloğuma hoşgeldiniz. 28 yıl profesyonel yöneticilik yaptım. 2008 den bu güne Sağlık, Güve..