Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mart '11

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Bazı ekonomi terimleri

Bazı ekonomi terimleri
 

Literatürde ve internette geniş tanımlarını bulma olanağı olan, ancak esasında çok basit anlatımları bulunan ekonomik terimlerden bahsedeceğim . Bunlar " Blok Satış ", "Forward " ve " Factoring " işlemler, Disponibilite ve Döviz/Effektif Döviz terimleridir.


BLOK SATIŞ :


Bir şirketin ödenmiş/çıkarılmış sermayesinin % 10 'unu aşan satış işlemidir. Daha çok borsa ve özelleştirme işlmlerinde kullanılan bir terimdir. ( Blog satışlarıyla ilgisi yoktur )


FORWARD İŞLEMLER :

Forward işlem en basit ifadesiyle " geleceğin " satın alınması işlemidir. Gelecekte elinize geçmesi kesin olan bir dövizin, bugün nakde çevrilmesi veya hesabınıza geçme işlemidir. Genellikle Döviz Piyasalarında, Emtea Borsalarında ve İhracat işlemlerinde kullanılan bir terimdir. Örneğin 3 ay sonra elinize geçecek 100.000 dolarlık ihracat bedelini, bugün bankaya daha düşük bir bedelle satar yani faiz öder ve 100.000 dolar karşılığı Türk lİrası kullanılabilir bir kaynak yaratmış olursunuz.

FACTORİNG İŞLEMLERİ :

Factoring işlemi, faturalı bir alacağın veya senedin vadesinden önce bir Factoring şirketine iskonto ettirilmesi işlemidir.Bu işlem de aynı şekilde gelecekteki bir alacağın bugün tahsil edilmedisi demektir. Yani basitçesine halk arasında söylendiği gibi bir kırdırma işlemidir. Senet, çek ve fatura kırdırılarak yani iskonto ettirilerek yapılan bir işlemdir. Tefecilik olarak adlandırılmaya çalışılı ancak factorin "GERÇEK ALIŞVERİŞE " dayanan evrakların iskonto edilmesidir ve yasaldır.

DİSPONİBİLİTE (KARŞILIKLAR ) :

Bankalar topladıkları mevduatın belli bir oranına tekabül eden kısmını Merkez Bankasına yatırmak zorundadır. Buna Disponibilite denir. Bunun bir oranı vardır. Vadeli mevduatın ve vadesiz mevduatın karşılık oaranları farlıdır. Vadesiz mevduatın karşılık oranı daha yüksektir.

Neden Karşılık ayrılr sorusuna gelince , bu bir teminattır. Banka topladığı tüm mevduatı plase etmesin , bir kısmını ihtiyat olarak saklasın istenir. Bu oranları Merkez Bankası saptar.

DÖVİZ / EFFEKTİF

Döviz genel bir kavramdır. Hesaplarda görünen yabancı parayı ifade eder.

Effektif, ise nakit olarak elimizde bulunan yabancı paradır.


Yeni fikirler , dünyanız olsun. Y.Ç. 

 
Toplam blog
: 472
: 959
Kayıt tarihi
: 26.01.10
 
 

1945 yılında Adana'da doğdum. Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültes..