Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '10

 
Kategori
Siyaset
 

Bazı illerin mukayesesiyle referandum

Bazı illerin mukayesesiyle referandum
 

Sandıktan çıkacak sonucu ekonomik göstergeler belirler...


Dünkü yazımızda referandum’da “evet” çıkmasının ülkedeki iktisadî vaziyetle ilgili olduğunu belirtmiştik.

“Evet” ve “hayır” çıkan iller karşılaştırıldığında vatandaşın iktisadî saiklerle davrandığı daha berrak olarak anlaşılıyor.

Önce, en büyük illeri ele alalım…

“Evet” çıkan İstanbul’la, “hayır” çıkan İzmir’e yakından bakalım…

İstanbul’da işler; İzmir’le kıyaslanmayacak kadar iyidir. Meselâ; nüfuslara göre karşılaştırıldığında İzmir’deki işsizlik İstanbul’dakinin birkaç katıdır.

Çarşı-pazar canlılığı ve kişi başına düşen gelirlere bakarsanız, yine İstanbul açık ara öndedir. Dolayısıyla ekonomik yönden daha sıkıntılı olan İzmir “hayır”cı, daha müreffeh olan İstanbul “evet”çidir.

Geçelim, “evet” çıkan Ankara ile “hayır” çıkan Adana’ya…

Son yıllarda Adana’da yüz binlerce kişi işini kaybetti, işler ziyadesiyle bozuldu. Başkent Ankara’da ise memurların işi tıkırında gözüküyor… Bu vaziyette Adana’nın “hayır” diyerek hükümete tepkisini göstermesinden, memur kenti Ankara’nın da “evet” diyerek iktidarı ödüllendirmesinden daha doğal ne olabilir?

Bütün büyük şehirlerde, yukarıdakilere benzer iktisadî karakter farklılıklarını görebilir; “evet” ve “hayır”ın sırrını çözebilirsiniz.

Asıl çarpıcı sonuçlar bazı orta büyüklükteki Anadolu şehirlerindekiler…

Bunlar içinde Denizli, Zonguldak, Karabük ve Bilecik bilhassa dikkat çekiyor.

2002’den beri AKP’nin en güçlü olduğu ve halen belediye başkanları da iktidar partisinden olan Denizli ve Bilecik’te “hayır” çıktı. Ülke genelinde %58 gibi net bir çoğunluk iktidara destek verirken, bu “AKP kalesi” iki il neden muhalefet cephesine geçti, dersiniz?

Çünkü sanayi şehri olan Denizli, “teğet” geçen krizden en fazla zarar gören illerin başında geliyordu ve “hayır” oylarıyla tepkisini gösterdi.

Fukara bir il olan Bilecik ise, AKP’nin kendisini refaha kavuşturmasını umutla tam 8 sene bekledi. Baktı ki AKP’den “hayır” gelmeyecek, kendisi de iktidara “hayır” dedi.

MHP’nin kuvvetli olduğu Karabük ile CHP’nin kuvvetli olduğu Zonguldak’ta ise rüzgâr AKP yönünde esti. Çünkü son 1 yıl içinde bu iki ilde binlerce kişi devlet sektöründe, özellikle madenlerde işe alınmıştı ve “ekonomik rahatlama” da kendisini hemen oy sandığında gösterdi. Ve her iki ilde de “evet”ler ağır bastı.

x x x

BUNDAN BETERİ OLAMAZ KANAATİ

2002’yi hatırlayın!

Erdoğan İstanbul dışında tanınmıyor, karizma diye bir şey söz konusu bile değil…

Fakat o günkü hükümet, ülkenin ve halkın ekonomik durumunu öyle bir perişan etmiş ki… Hem ona tepki, hem “bundan daha kötüsü olamaz” düşüncesi, koalisyon ortaklarını yerle bir eder, hepsini de baraj altında bırakırken, yeni bir siyasî oluşumu tek başına iktidar yapıverdi.

Bu daima böyledir…

Seçimlerde vatandaşın kararını etkileyen en önemli faktör “ekonomik”tir, vesselâm!

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..