Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '08

 
Kategori
Güncel
 

Bazı insanlar var ki...

Bazı insanlar var ki...
 

Ameliyathane


Bazı insanlar var ki:

Bencilliği, bilgisizliği ve kendisini bir şey sanışlığı nedeniyle, sırf kendilerine değer verdirmek, kendisine bir paye kazandırmak ve kendisini yetkiliymiş gibi göstermek amacıyla, üzerlerine vazife olmayan şeyleri, vazifeleriymiş gibi gösterip stres yaratıyorlar.

Örneğin eşiniz hastanede. Önemli bir ameliyat geçirmiş. Ameliyatına ait bilgiler; filimler, ekg ler, dosyalanıp, yatan hastalar için, hastanın başucunda bulunması ve gerek hasta yakınları ve gerekse diğer doktor ve uzmanların görüşlerine açık olması gerekirken; orada görevli hemşire tarafından, hemşire odasına kaldırılmakta ve sanki bir devlet sırrıymış gibi hasta yakınlarına gösterilmemektedir.

Dosyaların hemşire odasına kaldırılması; yetkisiz ve bilgisiz bazı kişilerin karıştırmasını önleme ve hastane personeline bazı kolaylıklar sağlama bakımından konulmuş bir prensip kararı olabilir ama bu dosyaları görmek isteyen bilgili ve bilinçli hasta yakınlarına gösterilmemesi; makul görülemez.

Hasta yakınlarının her zaman ve her yerde; hastaları hakkında soru sorma, bilgi edinme ve dosyalarını görme hakları vardır.

Mahkemelerin bile umuma açık olduğu bir ülkede, hastalara ait dosyaların, hasta yakınlarından gizlenmesi; o hastanenin doktorlarını şüphe altına sokar.

Bunun bilincinde olmayan hemşire; yaptığı işgüzarlıkla hem hasta yakınlarını üzmekte, hem hastalar için yapılabilme olası bazı önerilerin yapılmasını önlemekte, hem de ameliyatı ya da tedavileri yapan doktorları şüphe altına sokmaktadır.

Eminim ki bu hemşireye hiç bir yetkili tarafından, dosyaları hasta yakınlarına gösterme şeklinde bir telkinde bulunulmamıştır. Bu onun kendi bencillik duygusuyla, kendi kendine koyduğu bir kuraldır.

Bu duygunun altında daha başka şeylerin yatmakta olduğu da düşünülebilir.

Örneğin: Hasta yakınlarının, hastalarına ait dosyaları görebilmek için, o anlı şanlı hemşire hanımın ayağına kadar gidip, rica etmek ve yalvarmak suretiyle, ona kendisinin çok önemli biri olduğunu hissettirmesi.

Bu: O hemşirenin kendisini tatmin etme çabasına yönelik bir davranıştır ki: kınanması gerekir.

Örneğin: Hasta yakınlarının dosyayı gördüklerinde; hemşire hanıma, dosyadaki bazı hususlar hakkında soru sormalarının önlenmesi.

Bu da: Doğrudan doğruya hasta yakınlarını, hastaları hakkında bilgi sahibi olmaktan mahrum bırakmaktır ki: İnsani bir düşünce olarak kabul göremez.

Örneğin: Hemşire hanımın hastalara verilecek ilaçları yanlarına kadar gidip, hem hastaların durumlarını görmek, hem de not etmek yerine; bu zahmete katlanmayıp, oturduğu yerden dosyalara bakma tembelliği ki: Bu da görevini layıkıyla yapmayıp, ihmal ettiği anlamını taşır.

Bir başka husus da operasyona götürülen bir hastaya ait dosyanın, başucunda bulunmayıp, yığın halinde hemşire odasında bulunması nedeniyle, yanlışlık yapılıp bir başkasının dosyasının alınması ve bir başkasına yapılacak operasyonun o hastaya uygulanması.

Ne tekim 9 Eylül üniversitesinde öyle bir vak a olmuş ve katarakt ameliyatı olacak bir hastanın rahmi alınmıştır.

Bunun yetkililere duyurulmasında ve önlenmesinde fayda buluyorum. 3 Aralık 2008

 
Toplam blog
: 104
: 722
Kayıt tarihi
: 11.04.07
 
 

6 Mayıs 1927 Simav doğumlu, İstanbul Yıldız Teknik Okulu’nun ( Bu günkü Yıldız Üniversitesi) son sın..