Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '12

 
Kategori
Siyaset
 

BDP'lilerin dokunulmazlıkları kalkacak mı? Bu güne kadar dokunulmazlıkları kaldırılanlar...

BDP'lilerin dokunulmazlıkları kalkacak mı? Bu güne kadar dokunulmazlıkları kaldırılanlar...
 

Gazze mağlubiyetinden sonra ortaya atılan ‘Muhteşem Yüzyıl’ belgeseli(!) iddiası, bir anda gündemi işgal etmişken, şimdi yeni gündem milletvekili dokunulmazlığı…

Biliyorsunuz uzun zamandan beri PKK ile kucaklaşan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ile ilgili savcılar çalışma yürütüyorlardı. Nihayet hazırlanan fezlekeler, Adalet Bakanlığından meclise gönderildi ve Başbakan hemen bu fezlekelere sarılıp, dokunulmazlıkların kaldırılacağını söyledi. MH’de kayıtsız şartsız destek vereceğini söyledi. Bu arada BDP’li Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan, ‘Bize dokunanlar yanar’ diyerek ne kadar ateşli(!) olduklarını anlatmaya çalıştı!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamaların ardından Türkiye’nin gündemi bir anda milletvekili dokunulmazlığı oldu.

Açıklamanın ardından BDP’li 9 milletvekili ve bağımsız(!)Aysel Tuğluk’un fezlekesi Meclis'e geldi. Yaşanan gelişmelerin ardından milletvekili dokunulmazlığı yeniden tartışmaya açıldı.

Dokunulmazlıkların tarihçesine şöyle bir göz atacak olursak:

Dünyada milletvekili dokunulmazlığının 300 yılı aşkın mazisi var. Fransız İhtilali sonrasından toplanan kurucu meclis, 27 Haziran 1970’te yayınladıkları bir kararname ile Meclisi üyelerinin, meclis izni olmadan tutuklanamayacağını kararlaştırdı.

Dünyada demokratik şekilde yönetilen ülkelerin birçoğu milletvekili dokunulmazlığı kavramını uyguluyor. Yasanın uygulanış şekli ülkelere göre farklılık gösterse de, ülkelerin ağırlıklı kararı vekillerini herhangi bir cezai işleme karşı koruma yönünde. Ancak Hollanda ve Yeni Zelenda anayasalarında milletvekili dokunulmazlığı yer almıyor.

Bize gelince;

Türkiye’nin milletvekili dokunulmazlığı da ilk anayasamız kadar eski. 1876 yılında padişah II. Abdülhamit tarafından uygulamaya konulan ancak kısa süre sonra kaldırılan Kanuni Esasi’de, (1.Tanzimat)halk tarafından seçilen kişilerin yargılanamayacağı maddesi bulunuyordu.

Türkiye Cumhuriyeti’nde dokunulmazlığı kaldırılan ilk milletvekili Ali Cemal Bey oldu. 1928’de un ve zahire fiyatlarının yükselmesini önlemek için Ticaret Bakanlığı emrine verilen 500 bin liranın usulsüz harcandığı gerekçesiyle Meclis'te hakkında Soruşturma Komisyonu oluşturulan Ali Cenani Bey’in dokunulmazlığı 14 Nisan 1928'de kaldırıldı. Yüce Divan'a sevk edilen Cenani bey 1 ay hapis ve 170 bin lirayı tazminat cezasına çarptırıldı.

Daha sonra sıra DEP’lilere geldi. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in isteği üzeri 2 Mart 1994’te dokunulmazlıklar konusunda TBMM tarihi bir gün yaşadı. 6 DEP’li 1 bağımsız milletvekilinin dokunulmazlığına son verildi. DEP Genel Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Hatip Dicle, Şırnak Milletvekili Orhan Doğan, Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana, Mardin Milletvekili Ahmet Türk ve Şırnak Bağımsız Milletvekili Mahmut Almak'ın dokunulmazlıkları, TBMM Genel Kurulu'nda kaldırıldı. Dokunulmazlıkların kaldırılmasına dayanak oluşturan Ankara DGM Başsavcılığı iddianamesinde, sanıklar vatan hainliği ile suçlanıyordu.

DEP milletvekilleri daha sonra 10 yıl cezaevinde yattı. DEP'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması, yargılanması ve aldıkları ağır hapis cezası, dünya çapında geniş yankı uyandırdı ve bu olay Türkiye'nin başını hep ağrıttı. Avrupa Birliği'nin baskıları sonucu DEP'li milletvekilleri yeniden yargılandı ve serbest bırakıldı.

Susurluk kazasından sonra başlayan çete iddiaları çerçevesinde DYP milletvekilleri Mehmet Ağar ve Sedat Bucak’ın dokunulmazlıkları kaldırıldı. İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin TBMM’ye gönderdiği fezleke sonucu her iki milletvekilinin de dokunulmazlıkları fiilen kaldırıldı. Fezlekede cürüm işlemek için çete kurmanın da aralarında bulunduğu birçok suçlama yer aldı. Dokunulmazlığı kaldırılan Ağar ve Bucak sanık olarak yargılanmaya başladı. Ağar daha sonra yeniden Elazığ'dan bağımsız milletvekili seçilerek dokunulmazlık zırhı kazandı.

Dokunulmazlığı kaldırılan son milletvekili ise Kahraman Emmioğlu oldu.

Bakan olarak görev yaparken dokunulmazlıkları kaldırılıp yargılanan milletvekilleri de oldu. ANAP'ın ilk iktidar döneminde Devlet Bakanı İsmail Özdağlar, daha sonra da Safa Giray ve Cengiz Altınkaya bakanlık koltuğundan dokunulmazlığı kaldırılarak Yüce Divan'a giden milletvekilleri oldu.

Bugüne kadar dokunulmazlığı kaldırılan 40 var.

O milletvekilleri şunlar:

"Ali Cenani Bey, Fikret Bey, İhsan Bey, Ali Saip Ursavaş, Rafet Ülgen, Ahmet Aytuna, Hüseyin Cahit Yalçın, İbrahim Us, Osman Alişiroğlu, Sırrı Atalay, Kamil Kırıkoğlu, Osman Bölükbaşı, Nuri Beşer, Ziya Şerefhanoğlu, Çetin Altan, Celal Sungur, Ali Karahan, İsmail Özdağlar, İdris Arıkan, Safa Giray, Cengiz Altınkaya, Hatip Dicle, Orhan Doğan, Leyla Zana, Sırrı Sakık, Mahmut Alınak, Selim Sadak, Ahmet Türk, Hasan Mezarcı, Mehmet Ağar, Sedat Bucak, Murat Karayalçın, Kemal Akkurt, Sema Pişkinsüt, Mustafa Bayram, Ömer Bilgin, Mustafa Kalemli, Kahraman Emmioğlu".

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..